Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κατάρρευση 37% για την ουκρανική οικονομία το 2ο τρίμηνο

Μετά από πτώση 15% το 1ο τρίμηνο. Καταρρέουν υποδομές, εξαγωγές και κατανάλωση, ενώ οποιαδήποτε προοπτική ανάκαμψης συναρτάται με το «πότε θα τελειώσει η ενεργός φάση του πολέμου», δηλώνει η κεντρική τράπεζα.

Κατάρρευση 37% για την ουκρανική οικονομία το 2ο τρίμηνο

Η στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας χτυπά την ουκρανική οικονομία και το δεύτερο τρίμηνο του έτους, καθώς το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της χώρας υποχωρεί 37% και παράλληλα έχουν καταρρεύσει υποδομές, εξαγωγές και κατανάλωση.

Μετά από πτώση 15% του ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο, η κατάρρευση της οικονομίας την περίοδο Απριλίου-Ιουνίου αποκάλυψε την καταστροφή που προκάλεσε η εισβολή: το ένα πέμπτο της χώρας βρίσκεται υπό κατοχή, βασικοί εξαγωγικοί τομείς πνίγονται και η κυβέρνηση αγωνίζεται να χρηματοδοτήσει τη στρατιωτική προσπάθεια για την υπεράσπιση της χώρας, γράφει το Bloomberg.

Πέρα από τους δεκάδες χιλιάδες νεκρούς στο πεδίο της μάχης, τα στοιχεία που δημοσιεύει η στατιστική υπηρεσία της χώρας δίνουν μια γεύση του οικονομικού απολογισμού από τον πόλεμο. Η κεντρική τράπεζα της Ουκρανίας, η οποία διατήρησε το βασικό της επιτόκιο στο 25% την Πέμπτη, δήλωσε ότι οποιαδήποτε προοπτική ανάκαμψης συναρτάται με το «πότε θα τελειώσει η ενεργός φάση του πολέμου».

 

Ο πόλεμος με τη Ρωσία καταστρέφει την ουκρανική οικονομία

Αν επαληθευτούν διάφορα σενάρια που προβλέπουν επιβράδυνση της στρατιωτικής δραστηριότητας και αν τα λιμάνια αρχίσουν να λειτουργούν ξανά κανονικά, η ανάπτυξη θα μπορούσε να επανέλθει την επόμενη χρονιά, δήλωσε η κεντρική τράπεζα.

Κάποιοι δείκτες εξέπεμψαν θετικά μηνύματα τον Αύγουστο, καθώς ορισμένες εξαγωγές σιτηρών εκκίνησαν από τη Μαύρη Θάλασσα με προορισμό χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ η συγκομιδή βελτιώθηκε σε εδάφη που παραμένουν υπό τον έλεγχο του Κιέβου, ανέφερε στην ιστοσελίδα του το υπουργείο Οικονομίας.

Οι αποστολές της ουκρανικής σοδειάς, σημαντική πηγή εσόδων από εξαγωγές, έχουν σταματήσει εδώ και μήνες λόγω του στρατιωτικού αποκλεισμού των λιμανιών από τη Ρωσία.

Η οικονομική συρρίκνωση για το σύνολο του έτους μπορεί να είναι 33%, πρόσθεσε το υπουργείο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v