Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κηδεία Ελισάβετ: Η μεγαλύτερη συγκέντρωση ξένων ηγετών τις τελευταίες δεκαετίες

Στο Λονδίνο η καρδιά της παγκόσμιας πολιτικής σκηνής. Πάνω από 500 ηγέτες και μέλη βασιλικών οικογενειών από όλο τον πλανήτη. Live μετάδοση.

Κηδεία Ελισάβετ: Η μεγαλύτερη συγκέντρωση ξένων ηγετών τις τελευταίες δεκαετίες

Τη μεγαλύτερη συγκέντρωση ξένων ηγετών και αξιωματούχων στο Λονδίνο των τελευταίων δεκαετιών θα φιλοξενήσει η κυβέρνηση της Λιζ Τρας στη βρετανική πρωτεύουσα για την κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ Β' σήμερα, την οποία μεταδίδουν live πολλά ξένα μέσα ενημέρωσης, όπως το BBC. 

Δείτε Live εδώ:

 Οπως μεταδίδουν οι Financial Times, μεταξύ αυτών που πρόκειται να παρευρεθούν είναι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και η πρώτη κυρία Ζιλ Μπάιντεν, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και η πρόεδρος της Ινδίας Ντρουπάντι Μουρμού.

 

Η Τζασίντα Άρντερν, πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας, ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Άντονι Αλμπανέζε, ο πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐρ Μπολσονάρου, ο πρόεδρος της Ιταλίας Σέρτζιο Ματαρέλα και ο Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ, πρόεδρος της Γερμανίας, θα είναι εκεί επίσης.

Η λειτουργία, η οποία θα ολοκληρώσει το 10ήμερο εθνικό πένθος, θα πραγματοποιηθεί στο Αβαείο του Γουέστμινστερ στην καρδιά της πρωτεύουσας και θα παρευρεθούν περίπου 2.000 άτομα.

Η παρουσία αρχηγών κρατών, εκπροσώπων κυβερνήσεων, ξένων βασιλικών οικογενειών θέτει τεράστια οργανωτικά ζητήματα και ζητήματα ασφάλειας.  Η αστυνομία έχει σχεδιάσει δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, αυστηρότερα από εκείνα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012 που διοργανώθηκαν στο Λονδίνο. Πρόκειται για την πρώτη κηδεία δημοσία δαπάνη ύστερα από εκείνη του Ουίνστον Τσόρτσιλ το 1965.

 

Σχεδόν 200 άτομα που ήταν στα φετινά γενέθλια της Βασίλισσας έχουν επίσης προσκληθεί, συμπεριλαμβανομένων εθελοντών της κοινότητας και εκείνων που έκαναν εξαιρετική συνεισφορά κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19, μαζί με άλλους εργαζόμενους στις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης.

Αν και δεν θα πραγματοποιηθούν επίσημες διμερείς συναντήσεις λόγω της περιόδου εθνικού πένθους, η Βρετανίδα πρωθυπουργός αναμένεται να έχει αρκετές συναντήσεις.

Από τις βασιλικές οικογένειες παγκοσμίως που θα παρευρεθούν, περιλαμβάνονται επίσης ο αυτοκράτορας Ναρουχίτο και η αυτοκράτειρα Μασάκο της Ιαπωνίας, ο πρίγκιπας Αλβέρτος του Μονακό, ο βασιλιάς Φελίπε VI και η βασίλισσα Λετίθια της Ισπανίας, ο βασιλιάς Φιλίπ και η βασίλισσα Ματίλντ του Βελγίου και ο βασιλιάς Χάραλντ Ε' και η βασίλισσα Σόνια της Νορβηγίας.

Κανένας εκπρόσωπος από τη Συρία, τη Βενεζουέλα ή το Αφγανιστάν δεν κλήθηκε να παραστεί, ενώ η Βόρεια Κορέα και η Νικαράγουα έχουν προσκληθεί μόνο σε επίπεδο πρεσβευτών.

Λόγω της ρωσικής εισβολής, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δεν αναμένεται, αλλά η πρώτη κυρία Ολένα Ζελένσκα πρόκειται να παρευρεθεί.

 

Την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Το πρόγραμμα της κηδείας της βασίλισσας Ελισάβετ

Στις 8:30 το πρωί ολοκληρώνεται το λαϊκό προσκύνημα που ξεκίνησε την Τετάρτη το βράδυ.

10:00 - Ανοίγουν οι πόρτες του Αβαείου του Γουέστμινστερ για τους ηγέτες κρατών και τους υπόλοιπους προσκεκλημένους

12:35 - Το φέρετρο θα μεταφερθεί στην έξοδο του Βρετανικού Κοινοβουλίου για να τοποθετηθεί πάνω στον κιλλίβαντα. Σύμφωνα με το πρωτόκολλο, θα το συνοδεύουν 142 μέλη του Βασιλικού Ναυτικού.

12:44 - Θα ξεκινήσει η πομπή από το Βρετανικό Κοινοβούλιο προς το αβαείο του Γουέστμινστερ.

12:52 - Η πομπή θα φτάσει στο Αβαείου του Γουέστμινστερ.

13:00 - Ξεκινάει η λεγόμενη πολιτική λειτουργία παρουσία 2.000 καλεσμένων. Μεταξύ αυτών αρχηγοί κρατών και βασιλείς από όλο το κόσμο.

14:00 - Ολοκληρώνεται το τελετουργικό στο Αβαείο του Γουέστμινστερ και το φέρετρο τοποθετείται ξανά στον κιλλίβαντα. Θα τηρηθεί δύο λεπτών σιγή σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο.

14:15 - Ξεκινάει νέα πομπή με προορισμό την αψίδα του Ουέλινγκτον. (Βρίσκεται δίπλα στο Hyde Park και πίσω από το παλάτι του Μπάκιγχαμ). Η πομπή θα περάσει μπροστά από το παλάτι και θα κάνει μια στάση.

15:00 - Η πομπή φτάνει στην αψίδα. Το φέρετρο μπαίνει στη νεκροφόρα με προορισμό το Ουίνδσορ. ( Οδικό ταξίδι διάρκειας 2 ωρών. Πλήθος κόσμου αναμένεται να βρίσκεται δεξιά και αριστερά του δρόμου).

17:06 - Η νεκροφόρα φτάνει σε καθορισμένο σημείο. Σχηματίζεται ξανά πομπή.

17: 10 - Η πομπή για το κάστρο του Ουίνδσορ ξεκινά.

17:40 - Ο Βασιλιάς Κάρολος και άλλα μέλη της βασιλικής οικογένειας μπαίνουν στην πομπή.

17:53 - Η πομπή φτάνει στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου μέσα στο κάστρο του Ουίνδσορ και το φέρετρο τοποθετείται σε βάθρο.

18:00 - Ξεκινά η νεκρώσιμη ακολουθία. Δεν έχει διευκρινιστεί η διάρκειά της. Μόλις ολοκληρωθεί, το βάθρο θα υποχωρήσει στη βασιλική κρύπτη. (Οπως έγινε και στην κηδεία του Φιλίππου). Τα μέλη της βασιλικής οικογένειας θα αποχωρήσουν όπως και οι κάμερες.

21:30 - Θα γίνει ο ενταφιασμός χωρίς κάμερες. Αυστηρά ιδιωτικά. Μαζί με το φέρετρο του Φίλιππου που περιμένει στην κρύπτη.

 

ΠΗΓΗ: Financial Times, ΑΠΕ, BBC

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v