Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εκτοξεύονται οι κινεζικές εισαγωγές ενέργειας από τη Ρωσία

Στα 8,3 δισ. δολάρια τον Αύγουστο και 44 δισ. δολ. στο εξάμηνο του πολέμου, παρά τη γενικότερη μείωση της ζήτησης στη χώρα. Η αύξηση φτάνει το 74%.

Εκτοξεύονται οι κινεζικές εισαγωγές ενέργειας από τη Ρωσία

Οι δαπάνες της Κίνας για ρωσικά ενεργειακά προϊόντα έφτασαν το ρεκόρ των 8,3 δισ. δολαρίων τον περασμένο μήνα, καθώς ο κορυφαίος εισαγωγέας στον κόσμο συνεχίζει να επεκτείνει την εξάρτησή του από τη Μόσχα για προμήθειες αργού, προϊόντων πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα.

Τα φορτία του φετινού Αυγούστου ήταν 68% υψηλότερα απ' ό,τι πριν από έναν χρόνο, περιλαμβάνοντας ποσότητες ρεκόρ στον άνθρακα, σύμφωνα με τα στοιχεία των κινεζικών τελωνείων που επικαλείται το Bloomberg. Το σύνολο  ποσό κατά το εξάμηνο από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ανέρχεται σε 44 δισ. δολάρια, καταγράφοντας αύξηση 74%.

Αν και οι αξίες των εισαγωγών έχουν διογκωθεί από την παγκόσμια άνοδο των τιμών της ενέργειας, η Κίνα εξακολουθεί να παίρνει περισσότερους όγκους, ενίοτε με έκπτωση από τον στρατηγικό της σύμμαχο. Η Ρωσία, από την πλευρά της, πρέπει να βρει έναν προορισμό για τις εξαγωγές της, που αποφεύγουν πολλές χώρες για να την τιμωρήσουν λόγω της εισβολής.

Οι αυξημένες δαπάνες της Κίνας σημειώνονται, μάλιστα, παρά τις γενικά ασθενέστερες εισαγωγές ενέργειας φέτος, καθώς η ζήτηση περιορίζεται από την επιβράδυνση της οικονομίας και τα τοπικά lockdown της κινεζικής κυβέρνησης.

Οι ρωσικές εξαγωγές πετρελαίου στην Κίνα αυξήθηκαν στους 8,34 εκατ. τόνους τον περασμένο μήνα, από 7,15 εκατ. τόνους τον Ιούλιο και 6,53 εκατομμύρια έναν χρόνο πριν, παρόλο που παραγκωνίστηκαν για πρώτη φορά από τη Σαουδική Αραβία ως κορυφαίο προμηθευτή από τον Απρίλιο. Η Ρωσία είναι πιθανό να στείλει περισσότερο αργό πετρέλαιο και προϊόντα σε προορισμούς συμπεριλαμβανομένης της Κίνας τους επόμενους μήνες, καθώς η Ευρώπη αυστηροποιεί τις κυρώσεις της.

Οι εισαγωγές ρωσικού άνθρακα έφτασαν σε νέο υψηλό 8,5 εκατ. τόνων, αυξημένες κατά 57% σε ετήσια βάση. Οι αγορές υγροποιημένου φυσικού αερίου ανέβηκαν σε 671.000 τόνους, στο υψηλότερο επίπεδο από το 2020 και κατά 37% πιο ψηλά απ' ό,τι πριν από έναν χρόνο. Οι εν λόγω όγκοι δεν αφορούν εισαγωγές μέσω αγωγών, που αποτελούν το κύριο κανάλι μεταφοράς του καυσίμου από τη Ρωσία στην Κίνα.

Οι ενεργειακές δαπάνες της Κίνας τον Αύγουστο αποτέλεσαν το 83% των συνολικών εισαγωγών της από τη Ρωσία. Μεταξύ άλλων προϊόντων: Οι εισαγωγές διυλισμένου χαλκού αυξήθηκαν κατά 25% σε ετήσια βάση, στους 33.140 τόνους. Οι εισαγωγές ραφιναρισμένου νικελίου αυξήθηκαν κατά 245%, στους 5.133 τόνους. Οι εισαγωγές ραφιναρισμένου αλουμινίου αυξήθηκαν κατά 63%, στους 41.978 τόνους. Οι εισαγωγές παλλαδίου αυξήθηκαν κατά 447%, στα 861 κιλά. Οι εισαγωγές χρυσού μειώθηκαν δραματικά από το ρεκόρ του προηγούμενου μήνα, στα 263,5 κιλά. Οι εισαγωγές σιταριού μειώθηκαν κατά 31%, στους 1.968 τόνους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v