Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Vodafone: Οι μετοχές γλιστρούν, oι επενδυτές έρχονται

Απέκτησε 2,5% ο ο Γάλλος δισεκατομμυριούχος των τηλεπικοινωνιών Xavier Niel, ενώ σουηδικά, αραβικά και άλλα κεφάλαια καλοβλέπουν τις προοπτικές της βρετανικής πολυεθνικής.

Vodafone: Οι μετοχές γλιστρούν, oι επενδυτές έρχονται

Μερίδιο 2,5% στη Vodafone απέκτησε ο Γάλλος δισεκατομμυριούχος Xavier Niel, διαβλέποντας ευκαιρίες να «επιταχυνθεί ο εξορθολογισμός» των εργασιών του εισηγμένου στο Λονδίνο ομίλου.

Ο Niel, ο οποίος ίδρυσε την εταιρεία τηλεπικοινωνιών Iliad, έχει αναλάβει το μερίδιο μέσω του επενδυτικού του οχήματος Atlas Investissement.

Το ερώτημα, γράφει ο Guardian, είναι τι σχεδιάζει να κάνει ο Niel με το αυξανόμενο μερίδιό του στην εταιρεία και αν πρόκειται να ακολουθήσει περαιτέρω ανάπτυξη μεριδίων. 

Η Victoria Scholar της Interactive Investor εξηγεί: «Ο Niel είναι βετεράνος των τηλεπικοινωνιών, με τεράστια εμπειρία. Οι μετοχές της Vodafone διαπραγματεύονται σε χαμηλά επίπεδα, με πτώση άνω του 20% από τα υψηλά του Φεβρουαρίου, παρέχοντας ελκυστικό σημείο εισόδου στον Niel. Από το 2015 οι επενδυτές δυσκολεύονταν, καθώς η μετοχή έχει υποχωρήσει σχεδόν 60% από την κορύφωσή της και οι απώλειες έχουν επιταχυνθεί τον τελευταίο μήνα. Η εταιρεία παλεύει με τις πιέσεις από τον πληθωρισμό και από την αύξηση του ενεργειακού κόστους».

Η επενδυτική εταιρεία ανέφερε: «Η Atlas Investissement έχει αναγνωρίσει τη Vodafone ως ελκυστική επενδυτική ευκαιρία, σύμφωνα με την ποιότητα του χαρτοφυλακίου της και τις τάσεις στον παγκόσμιο τομέα των τηλεπικοινωνιών».

Τον Φεβρουάριο η Vodafone είχε απορρίψει προσφορά 11,25 δισ. ευρώ από την Iliad -η οποία δραστηριοποιείται σε Γαλλία, Ιταλία και Πολωνία- για τη λειτουργία της στην Ιταλία.

Η Atlas είναι βραχίονας της Niel's NJJ Holding, η οποία κατέχει επιχειρήσεις σε χώρες όπως η Ιρλανδία, η Ελβετία και το Μονακό.

«Υπάρχουν ευκαιρίες για βελτίωση της κερδοφορίας της Vodafone, διαχωρισμό των υποδομών της και εστίαση στην καινοτομία, περαιτέρω μείωση του κόστους και επιτάχυνση της ευρυζωνικής ανάπτυξής της στη Γερμανία και αλλού», δήλωσε η Atlas.

Ο Niel συμπράττει με τον γαλλο-ισραηλινό δισεκατομμυριούχο Patrick Drahi στοχεύοντας στη βρετανική αγορά τηλεπικοινωνιών. Πέρυσι, ο Drahi απέκτησε μερίδιο 18% στην BT. Τον Αύγουστο, η βρετανική κυβέρνηση έκρινε ότι δεν πρόκειται για κινήσεις που εγείρουν ανησυχίες για την εθνική ασφάλεια.

Η σουηδική Cevian είναι άλλη μια επενδυτική εταιρεία που εκμεταλλεύτηκε την αδύναμη απόδοση των μετοχών της Vodafone, αποκτώντας μερίδιο τον Ιανουάριο, ενώ τον Μάιο αγόρασε μερίδιο 9,8% η e&, ο μεγαλύτερος πάροχος τηλεπικοινωνιών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v