Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ποντάρισμα-εφιάλτης των traders για ευρωεπιτόκια στο 3%

Η χθεσινή κίνηση της Fed οδηγεί τους επενδυτές στο να ανεβάσουν τον πήχη σε ό,τι αφορά τις προβλέψεις για την πορεία των ευρωπαϊκών επιτοκίων. Τι δείχνουν τα swaps.

Ποντάρισμα-εφιάλτης των traders για ευρωεπιτόκια στο 3%

Οι traders στοιχηματίζουν ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αυξήσει το βασικό της επιτόκιο στο 3% έως τον Ιούνιο, ποσοστό διπλάσιο από αυτό που περίμεναν στην αρχή του μήνα, μεταδίδει το Bloomberg.

Οι αγορές χρήματος ανέβασαν σήμερα τα στοιχήματα για τις κινήσεις της ΕΚΤ κατά 6 μονάδες βάσης έως τον Ιούνιο, σύμφωνα με τα swaps που συνδέονται με τις ημερομηνίες συνεδριάσεων της Κεντρικής Τράπεζας. Αυτό οδηγεί το υπονοούμενο ποσοστό σωρευτικής σύσφιξης στις 225 μονάδες βάσης, εξέλιξη που θα οδηγήσει το βασικό επιτόκιο στο 3%.

Η ανελέητη αύξηση των στοιχημάτων για υψηλότερο κόστος δανεισμού επιδεινώθηκε από τη χθεσινή απόφαση της Federal Reserve να αυξήσει τα επιτόκια κατά τρία τέταρτα της μονάδας και την εκ νέου αύξηση των τιμών της ενέργειας, μετά την απειλή του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν ότι θα κλιμακώσει τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ έχουν ήδη αυξήσει το επιτόκιο καταθέσεων σωρευτικά κατά 125 μονάδες βάσης από τον Ιούλιο. Αύξησαν το κόστος δανεισμού κατά τρία τέταρτα της μονάδας στο 0,75% νωρίτερα αυτό τον μήνα, σε μια προσπάθεια να καταπνίξουν τον πληθωρισμό που τρέχει με ετήσιο ρυθμό-ρεκόρ 9,1%.

Schnabel: Η ΕΚΤ πρέπει να συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια παρά την ύφεση

Η ευρωζώνη είναι αντιμέτωπη με οικονομική ύφεση, αλλά ο πληθωρισμός εξακολουθεί να είναι πολύ υψηλός, επομένως τα επιτόκια πρέπει να συνεχίσουν να ανεβαίνουν, δήλωσε το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Isabel Schnabel.

«Μια επικείμενη ύφεση θα είχε περιοριστική επίδραση στον πληθωρισμό», δήλωσε η Schnabel στη γερμανική ειδησεογραφική ιστοσελίδα t-online. «Ωστόσο, το σημείο εκκίνησης των επιτοκίων είναι πολύ χαμηλό, επομένως είναι σαφές ότι πρέπει να συνεχίσουμε να αυξάνουμε τα επιτόκια».

Οπως μεταδίδει το Reuters, ενώ η Schnabel δεν θεωρεί ακόμη την ύφεση ως βασική περίπτωση για την ευρωζώνη, προειδοποίησε ότι μπορεί να είναι αναπόφευκτη στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία του μπλοκ των 19 χωρών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v