Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κραχ για τη βρετανική λίρα, βλέπει την ισοτιμία με το δολάριο

Η μεγαλύτερη βουτιά από το ξέσπασμα της πανδημίας, μετά τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης για περαιτέρω φοροαπαλλαγές. Οι αγορές τιμολογούν αύξηση επιτοκίων από την BOE έως και 150 μονάδες βάσης! Κανένα σχόλιο, απαντάει η Ντάουνιγνκ Στριτ.

Κραχ για τη βρετανική λίρα, βλέπει την ισοτιμία με το δολάριο

Η λίρα έπεσε σχεδόν 5% σε χαμηλό όλων των εποχών, αφού ο υπ. Οικονομικών Kwasi Kwarteng δεσμεύθηκε να συνεχίσει με περισσότερες φορολογικές περικοπές, ενισχύοντας τους φόβους ότι οι δημοσιονομικές πολιτικές του νέου υπουργού Οικονομικών θα εκτινάξουν τον πληθωρισμό και το δημόσιο χρέος στα ύψη.

Η βουτιά ήταν η μεγαλύτερη ενδοημερήσια πτώση της στερλίνας από τον Μάρτιο του 2020, όταν ο πανικός των επενδυτών για την εκκολαπτόμενη τότε πανδημία της Covid-19 αναστάτωσε τις αγορές σε όλο τον κόσμο.

Η πτώση της λίρας στο 1,0350 δολάριο -που τροφοδοτείται από το σχόλιο του Kwarteng την Κυριακή ότι «ακολουθούν περισσότερα» για τις φορολογικές περικοπές- έχει πυροδοτήσει εκκλήσεις για επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων από την Τράπεζα της Αγγλίας, με ορισμένους αναλυτές να ζητούν έκτακτη δράση ακόμα και αυτή την εβδομάδα. 

«Το κραχ της λίρας δείχνει ότι οι αγορές έχουν έλλειψη εμπιστοσύνης στο Ηνωμένο Βασίλειο και ότι η οικονομική του ισχύς είναι υπό πολιορκία», δήλωσε η Jessica Amir, στρατηγός της Saxo Capital Markets στο Σίδνεϊ, μεταδίδει το Bloomberg. «Η λίρα δεν απέχει πολύ από την ισοτιμία (σ.σ. ένα προς ένα με το δολάριο) και η κατάσταση θα επιδεινωθεί μόνο από εδώ».

Ενώ ορισμένοι συμμετέχοντες στην αγορά περιέγραψαν την ξαφνική πτώση της λίρας τις πρώτες πρωινές ώρες της Ασίας ως κραχ, τα παράγωγα υποδηλώνουν ότι οι επενδυτές προετοιμάζονται για περαιτέρω πτώση. Η αγορά δικαιωμάτων προαίρεσης δείχνει τώρα περίπου 60% πιθανότητες αποδυνάμωσης της λίρας σε ισοτιμία έναντι του δολαρίου φέτος, από 32% την Παρασκευή. Η στερλίνα είναι 2,9% χαμηλότερα σήμερα, στο $1,0545.

Κατρακυλούν τα ομόλογα

Τα βρετανικά ομόλογα κατρακυλούν καθώς οι traders αύξησαν τα στοιχήματα για τον ρυθμό και το μέγεθος των αυξήσεων επιτοκίων από την Τράπεζα της Αγγλίας, λόγω των φόβων για τις δημοσιονομικές πολιτικές της νέας βρετανικής κυβέρνησης.

Η απόδοση των διετών ομολόγων, μεταξύ των πιο ευαίσθητων στις αυξήσεις επιτοκίων, αυξήθηκε περισσότερο από 55 μονάδες βάσης στο 4,51%, ενώ η απόδοση του 10ετούς αυξήθηκε κατά 37 μονάδες βάσης στο 4,19%.

Με τις έντονες φορολογικές περικοπές να πυροδοτούν φόβους για ακόμη υψηλότερο πληθωρισμό, οι χρηματαγορές τιμολογούν έως και 150 μονάδες βάσης αυξήσεις επιτοκίων μέχρι την επόμενη συνεδρίαση πολιτικής της BoE τον Νοέμβριο. Αυτό θα ήταν τριπλάσιο από το μέγεθος της τελευταίας αύξησης της BOE, η οποία ανέβασε το βασικό επιτόκιο στο 2,25%.

Κανένα σχόλιο από τη βρετανική κυβέρνηση

Η βρετανική κυβέρνηση δεν σχολιάζει τις κινήσεις στην αγορά, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος της πρωθυπουργού Λιζ Τρας.

«Ο υπουργός Οικονομικών έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν σχολιάζει τις κινήσεις στην αγορά και το ίδιο ισχύει για την πρωθυπουργό», δήλωσε ο εκπρόσωπος, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχουν σχέδια για αλλαγές στα μέτρα που παρουσιάστηκαν στον λεγόμενο ‘μίνι προϋπολογισμό’ από τον υπουργό Οικονομικών Κουάζι Κουάρτενγκ την Παρασκευή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v