Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η πιο μεγάλη μείωση φόρων από το 1972 στη Βρετανία!

Sell off στα βρετανικά κρατικά ομόλογα, σε νέο χαμηλό 37 ετών βουτάει η στερλίνα μετά τις ανακοινώσεις του υπ. Οικονομικών. Τα μέτρα ρίχνουν τις εισφορές εργαζομένων και εργοδοτών, αλλά ανεβάζουν τον κρατικό δανεισμό. Μικρό το όφελος στoυς φτωχότερους.

Η πιο μεγάλη μείωση φόρων από το 1972 στη Βρετανία!

Η κυβέρνηση της Liz Truss εφαρμόζει το πιο ριζικό πακέτο φορολογικών περικοπών για το Ηνωμένο Βασίλειο από το 1972, μειώνοντας τις εισφορές τόσο στους μισθούς των εργαζομένων όσο και στις εταιρείες, ανακοινώνοντας φορολογικές περικοπές 45 δισ. λιρών, σε μια προσπάθεια να ενισχύσει τις μακροπρόθεσμες δυνατότητες της οικονομίας.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, ο υπουργός Οικονομικών Kwasi Kwarteng μείωσε επίσης το τέλος χαρτοσήμου στις αγορές ακινήτων και επιβεβαίωσε τη στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων για τους λογαριασμούς ενέργειας, με το κόστος στα 60 δισ. στερλίνες τους επόμενους έξι μήνες. 

Σύμφωνα με τον Guardian, οι φορολογικές περικοπές - οι μεγαλύτερες των τελευταίων 50 ετών - θα συμβάλουν στην αύξηση του δανεισμού κατά 411 δισ. λίρες τα επόμενα πέντε χρόνια, υπολόγισε το Resolution Foundation.

Τα μέτρα οδήγησαν σε κατάρρευση τη βρετανική αγορά. Σε νέο χαμηλό 37 ετών υποχωρεί η βρετανική λίρα, με την ισοτιμία στο 1,1077 δολάριο. Η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου εκτοξεύεται 32 μονάδες βάσης, στο 3,81%.

 

«Υποσχεθήκαμε να δώσουμε προτεραιότητα στην ανάπτυξη», είπε ο Kwarteng στο κοινοβούλιο στο Λονδίνο την Παρασκευή. «Υποσχεθήκαμε μια νέα προσέγγιση για μια νέα εποχή».

 

Τα μέτρα στοχεύουν στην αποτροπή μιας ύφεσης που η Τράπεζα της Αγγλίας λέει ότι έχει ήδη ξεκινήσει και στην αύξηση της παραγωγικότητας, η οποία έχει μείνει πίσω από άλλες χώρες της Ομάδας των Επτά. Οι οικονομολόγοι ανησυχούν ότι το πακέτο θα προκαλέσει νομισματική κρίση καθώς οι επενδυτές συνειδητοποιούν ότι το χρέος του Υπουργείου Οικονομικών θα συνεχίσει να αυξάνεται. 

 

Μετά την ανακοίνωση των μέτρων σήμερα, οι traders τιμολογούν αύξηση επιτοκίων κατά 100 μονάδες βάσης στην επόμενη συνεδρίαση της Τράπεζας της Αγγλίας τον Νοέμβριο.

Επίσης ανακοίνωσε:

  • Μείωση του κύριου συντελεστή φόρου εισοδήματος για τους εργαζόμενους έναν χρόνο νωρίτερα από το προγραμματισμένο, αφήνοντας τον βασικό συντελεστή στο 19% το 2023 και κατάργηση του ανώτατου συντελεστή φόρου 45%.
  • Κατάργηση αύξησης 1,25% στους φόρους της Εθνικής Ασφάλισης.
  • Τερματισμός προγραμματισμένης αύξησης του εταιρικού φόρου, αφήνοντας τον κύριο συντελεστή στο 19%.
  • Χαλάρωση χαρτοσήμου στις αγορές κατοικιών, μια απόφαση που οδήγησε υψηλότερα τις μετοχές των κατασκευαστών κατοικιών, ελαφρύνοντας το βάρος σε 200.000 αγοραστές ετησίως.
  • Στόχος για την οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου να αναπτυχθεί 2,5% ετησίως, ένα σημείο που δεν έχει επιτευχθεί για περισσότερο από μια δεκαετία.
  • Κατάργηση ανώτατου ορίου στις πληρωμές μπόνους των τραπεζιτών.
  • Δημιουργία νέων «επενδυτικών ζωνών» με πιο λίγους κανονισμούς για όσους δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά.
  • Ακύρωση προγραμματισμένης αύξησης των φόρων στο αλκοόλ.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει το Resolution Foundation, πολύ λίγα από τα μέτρα θα πάνε στα πιο φτωχά νοικοκυριά, το ίδιο ισχύει και για τις γυναίκες:

Το μεγαλύτερο μερίδιο της φοροελάφρυνσης (το 65%) πηγαίνει στις τσέπες του πλουσιότερου 20% του πληθυσμού.

Περίπου το 45% της φοροελάφρυνσης πηγαίνει στο πλουσιότερο 5% του πληθυσμού, ενώ μόλις 12% αφορά τα πιο φτωχά νοικοκυριά.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v