Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι βρετανικές αγορές έχουν χάσει ήδη $500 δισ. επί ημερών Λιζ Τρας

Τη χαριστική βολή έδωσαν οι ιστορικές φορολογικές περικοπές που ανακοινώθηκαν προ ημερών. Μεγάλα ποσά κάνουν φτερά, διορθωτικές κινήσεις και εικόνες Άγριας Δύσης. Εργα και ημέρες της νέας κυβέρνησης.

Οι βρετανικές αγορές έχουν χάσει ήδη $500 δισ. επί ημερών Λιζ Τρας

Οι αγορές μετοχών και ομολόγων της Βρετανίας έχουν χάσει τουλάχιστον 500 δισ. δολάρια σε συνολική αξία από τότε που ανέλαβε την πρωθυπουργία η Λιζ Τρας, ενώ η εμπιστοσύνη των επενδυτών κλονίζεται συθέμελα από το τσουνάμι των φορολογικών περικοπών που εξήγγειλε.

Παίρνοντας τα ηνία σε μια εποχή που η βρετανική οικονομία αντιμετώπιζε ήδη το φάσμα της ύφεσης, η Τρας προχωρά σε νέες δημοσιονομικές πολιτικές που τροφοδοτούν ανησυχία ότι ο πληθωρισμός και ο δανεισμός θα εκτιναχθούν, ενώ ραγδαία αύξηση σημειώνουν και τα επιτόκια. Ως αποτέλεσμα, τη Δευτέρα πυροδοτήθηκε ένα μεγαλειώδες ξεπούλημα που οδήγησε τη λίρα σε ιστορικό χαμηλό και ανακίνησε φιλολογία για έκτακτη δράση από την Τράπεζα της Αγγλίας.

«Η εμπιστοσύνη στη Βρετανία έχει υποχωρήσει κάτω από μια στιβάδα ανησυχιών για τις οικονομικές προοπτικές και την πυξίδα που ακολουθεί η Τρας», δήλωσε η Susannah Streeter, αναλύτρια στο Hargreaves Lansdown. «Μόνο μια αναστροφή στις πολιτικές περικοπών και δαπανών θα μπορούσε να αποκαταστήσει την αισιοδοξία, αλλά η κυβέρνηση έχει μουλαρώσει».

Κατήφορος βρετανικών μετοχών και ομολόγων αφότου ανέλαβε την πρωθυπουργία η Λιζ Τρας

Ο δείκτης FTSE 350 έχει πλέον χάσει περισσότερα από 300 δισ. δολάρια σε κεφαλαιοποίηση από τις 5 Σεπτεμβρίου, όταν η Τρας αναδείχθηκε στην ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος. Σε αυτό το διάστημα, δείκτης κρατικών ομολόγων έχασε πάνω από 160 δισ. λίρες σε αγοραία αξία, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg. Το επιτόκιο των 10ετών ομολόγων έχει αυξηθεί πάνω από μία ποσοστιαία μονάδα, ξεπερνώντας το 4% για πρώτη φορά από το 2010.

Τα ομόλογα που αποτιμώνται σε στερλίνα και φέρουν επενδυτική βαθμίδα έχουν χάσει επίσης 29 δισ. δολάρια την ίδια στιγμή, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2016.

Την Τρίτη, σε πορεία διόρθωσης, τα βρετανικά ομόλογα είχαν ανακτήσει κάποιο έδαφος και η λίρα οδηγούνταν προς το μεγαλύτερο ράλι των τελευταίων μηνών.

Οι βρετανικές μετοχές κινδυνεύουν να περιορίσουν την υπεραπόδοσή τους έναντι των ευρωπαϊκών μετοχών

Όσον αφορά τις μετοχές, τα μέτρα έθεσαν σε κίνδυνο την υπεραπόδοση του FTSE 100 φέτος. Ο δείκτης έχει υποχωρήσει περίπου 5% μέχρι στιγμής το 2022. «Το Ηνωμένο Βασίλειο δεν εμπνέει την ασφάλεια που έχουν συνηθίσει οι επενδυτές. Αυτή τη στιγμή μοιάζει περισσότερο με Άγρια Δύση», δήλωσε η Danni Hewson, οικονομική αναλύτρια στην AJ Bell.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v