Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Τρας προκάλεσε «Μαύρη Δευτέρα» σε στερλίνα και ομόλογα

Μετά τις φορο-περικοπές της κυβέρνησης, ιστορικό ξεπούλημα χτυπά τα ομόλογα και τη στερλίνα. «Δεν θα διστάσουμε να αυξήσουμε τα επιτόκια όσο χρειαστεί», δηλώνει εκτάκτως η Τράπεζα της Αγγλίας. Αλλά οι μνήμες της Μαύρης Τετάρτης παραμένουν... νωπές.

Η Τρας προκάλεσε «Μαύρη Δευτέρα» σε στερλίνα και ομόλογα

Το sell off στα βρετανικά περιουσιακά στοιχεία τη Δευτέρα ξεπέρασε όλες τις προβλέψεις, ρίχνοντας τη στερλίνα σε ιστορικό χαμηλό όλων των εποχών, πλήττοντας τα κρατικά ομόλογα και πυροδοτώντας συζητήσεις για επείγουσα δράση από την Τράπεζα της Αγγλίας (ΒΟΕ).

Το πανδαιμόνιο στην αγορά επιδείνωσε σήμερα τις ζημιές της Παρασκευής, στον απόηχο των δημοσιονομικών μέτρων της κυβέρνησης που έσπειραν πανικό στους επενδυτές. Η βουτιά του βρετανικού 10ετούς ομολόγου οδήγησε σε αποδόσεις πάνω από 4% για πρώτη φορά από το 2010. Η στερλίνα έπεσε στα 1,0350 δολάρια, κοντά στην απόλυτη ισοτιμία, αν και στη συνέχεια διέγραψε απώλειες και αναρριχήθηκε στα 1,0931 δολάρια.

Η κατάρρευση έρχεται στον απόηχο των περικοπών στη φορολογία που ανακοίνωσε στα τέλη της περασμένης εβδομάδας η κυβέρνηση της Λιζ Τρας, και που θα τροφοδοτήσουν τον πληθωρισμό και θα αυξήσουν τον δανεισμό σε εποχή ραγδαίας αύξησης επιτοκίων. Η κρίση στην αγορά απειλεί να πνίξει την ολιγοήμερη κυβέρνηση της πρωθυπουργού Τρας, γράφει το Bloomberg, καθώς η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με έντονη κρίση κόστους ζωής και ύφεση.

Η Τράπεζα της Αγγλίας δήλωσε ότι «δεν θα διστάσει» να αυξήσει τα επιτόκια για να περιορίσει τον πληθωρισμό, μετά την πτώση της λίρας σε ιστορικό χαμηλό έναντι του δολαρίου.

 

Όπως ανακοίνωσε, δεν θα πραγματοποιήσει έκτακτη συνεδρίαση για τον καθορισμό των επιτοκίων, όπως ζητούσαν αρκετοί, αλλά θα τα προσαρμόσει «όσο χρειάζεται» όταν συνεδριάσει τον Νοέμβριο.

Μετά την ανακοίνωση της Τράπεζας η στερλίνα υποχώρησε στα 1,06 δολ.

 

Αντίστροφες πορείες. Η απόδοση του 10ετούς εκτοξεύεται, η στερλίνα καταρρέει

Οι traders ανεβάζουν τα στοιχήματα έως και για αυξήσεις 200 μονάδων βάσης μέχρι την επόμενη συνεδρίαση της BOE τον Νοέμβριο. Βλέπουν το βασικό επιτόκιο να κορυφώνεται στο 5,9% έως τον Αύγουστο του 2023.

Ο οικονομολόγος Dan Hanson είπε στο Bloomberg ότι η πτώση του νομίσματος «θα σημάνει συναγερμό στην κεντρική τράπεζα». Εάν συγκρατηθεί, βλέπει αύξηση 100 μονάδων βάσης.

Πριν από 30 χρόνια, τη λεγόμενη Μαύρη Τετάρτη, η BOE είχε προσπαθήσει να στηρίξει τη λίρα με αυξήσεις επιτοκίων και αγορές συναλλάγματος, ενώ το νόμισμα αποχωρούσε από τον ευρωπαϊκό Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών. Το παιχνίδι άμυνας τελικά απέτυχε.

«Πιστεύουμε ότι η BOE είναι ψυχολογικά πολύ ταλαιπωρημένη από τα γεγονότα του 1992 για να δοκιμάσει αμυντικές αυξήσεις επιτοκίων που σχετίζονται με το νόμισμα», δήλωσε ο Chris Turner της ING. «Τι θα συμβεί εάν η BOE αυξηθεί κατά 300-500 μονάδες βάσης και η ισοτιμία καταλήξει χαμηλότερα;»

Άλλη επιλογή είναι η άμεση νομισματική παρέμβαση, αλλά δεν υπάρχουν αρκετά αποθέματα για ουσιαστική και διαρκή δράση. Πιθανή απάντηση θα ήταν να καθυστερήσει μια προγραμματισμένη πώληση ομολόγων που αγόρασε η BOE στο πλαίσιο ποσοτικής χαλάρωσης - διαδικασία που αναμένεται να ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα.

Τη Δευτέρα, οι αποδόσεις του 10ετούς αυξήθηκαν έως και 37 μονάδες βάσης, στο 4,20%, ενώ το πενταετές έκανε άλμα 54 μονάδων βάσης, στο 4,61%, ξεπερνώντας τα πενταετή του πληγωμένου Νότου, Ισπανίας, Πορτογαλίας, Ιταλίας και Ελλάδας.

 

Οι βρετανικές μετοχές στον κατασκευαστικό τομέα, το λιανικό εμπόριο και τις τράπεζες επίσης υποχώρησαν. Ο δείκτης FTSE 250 υποχωρούσε 1,5% στις 13:41 τοπική ώρα, καταγράφοντας συνολικές απώλειες 25% από την αρχή του έτους.

Η δραματική υποχώρηση της στερλίνας το πρωί της Δευτέρας ήταν η μεγαλύτερη ενδοημερήσια πτώση από τον Μάρτιο του 2020, όταν το ξέσπασμα του Covid-19 έπληξε τις αγορές σε όλο τον κόσμο. Μάλιστα υπήρξε δίλεπτη παύση στις συναλλαγές των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης της βρετανικής λίρας.

Οι αγορές παραγώγων δεν αποκλείουν την πιθανότητα η λίρα να φτάσει την απόλυτη ισοτιμία με το δολάριο φέτος. Τότε, η Τρας θα αντιμετωπίσει ανταρσία των Τόρις ενάντια στις φορολογικές περικοπές, ανέφερε η Telegraph.

Οι traders στοιχηματίζουν σε μια αιφνιδιαστική αύξηση επιτοκίων εντός εβδομάδας από την ΒΟΕ

Ο Gerard Lyons, σύμβουλος της πρωθυπουργού, αναγνώρισε ότι η αγορά εγείρει ανησυχίες σχετικά με την κυβερνητική πολιτική. Αλλά πρόσθεσε ότι ο υπουργός Οικονομικών Κουάσι Κουαρτένγκ θα πρέπει να καθησυχάσει τους επενδυτές και όχι να αλλάξει πορεία.

«Πρέπει να επιβεβαιώσει ότι οι φορολογικές περικοπές είναι απλώς ένα μέρος της ιστορίας, και όχι όλη η ιστορία», δήλωσε στο Bloomberg. «Ακολουθεί η ατζέντα από την πλευρά της προσφοράς».

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v