Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εκτακτη παρέμβαση BoE, αρχίζει αγορές βρετανικών ομολόγων

(upd) Η Κεντρική Τράπεζα της Αγγλίας ανακοίνωσε έκτακτο πρόγραμμα αγοράς gilts συνολικού μεγέθους £65 δισ., για να φρενάρει το ξεπούλημα. Το υπουργείο Οικονομικών θα πληρώσει για τυχόν ζημιές. Ανάσα παίρνουν τα βρετανικά yields.

Εκτακτη παρέμβαση BoE, αρχίζει αγορές βρετανικών ομολόγων

Η Τράπεζα της Αγγλίας πήρε έκτακτα μέτρα σήμερα, για να ανακόψει την κρίση στις αγορές κρατικών ομολόγων, αναστέλλοντας το πρόγραμμά της για πώληση gilts και δεσμευόμενη, αντίθετα, να αγοράσει ομόλογα μακράς λήξεως για να αντιμετωπίσει τη «δυσλειτουργία στην αγορά».

«Η Τράπεζα θα πραγματοποιήσει προσωρινές αγορές μακροχρόνιων κρατικών ομολόγων του Ηνωμένου Βασιλείου από τις 28 Σεπτεμβρίου», ανέφερε η κεντρική τράπεζα σε ανακοίνωσή της.

«Οι αγορές θα πραγματοποιηθούν σε οποιαδήποτε κλίμακα είναι απαραίτητη για να επιτευχθεί αυτό το αποτέλεσμα», πρόσθεσε, λέγοντας ότι το Υπουργείο Οικονομικών θα εγγυηθεί τυχόν ζημίες.

Σύμφωνα με το Reuters, αρχικά θα αγοράσει ομόλογα έως και 5 δισ. στερλίνες ανά δημοπρασία, αγοράζοντας τίτλους με διάρκεια άνω των 20 ετών, αλλά αυτές οι παράμετροι θα είναι υπό εξέταση.

Το πρόγραμμα θα έχει συνολικό μέγεθος £65 δισ., με καθημερινές αγορές £5 δισ. για τις επόμενες 13 ημέρες.

Το σχέδιο αγοράς ομολόγων σε ημερήσιες δόσεις είχε άμεση επίδραση στην αγορά ομολόγων, θέτοντας τις αποδόσεις του 30ετούς χρέους στη μεγαλύτερη πτώση που έχει καταγραφεί. Νωρίτερα ανέβηκαν στο υψηλότερο επίπεδο από το 1998.

«Η Τράπεζα θα διενεργήσει προσωρινές αγορές βρετανικών κρατικών μακροπρόθεσμων ομολόγων από τις 28 Σεπτεμβρίου. Ο στόχος αυτών των αγορών θα είναι να αποκατασταθούν οι ομαλές συνθήκες στην αγορά», ανέφερε σε ανακοίνωση.

Η κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε ότι διατηρεί τον στόχο της για μείωση των ομολόγων ύψους 838 δισ. λιρών που διακρατά κατά 80 δισ. λίρες την επόμενη χρονιά, αλλά θα αναβάλει την έναρξη των πωλήσεων -που είχε προγραμματιστεί για την επόμενη εβδομάδα- λόγω των συνθηκών στην αγορά.

Η κίνηση της τράπεζας ήρθε αφότου η Επιτροπή Χρηματοοικονομικής Πολιτικής (FPC) σήμανε συναγερμό, σημειώνοντας ότι η αρνητική αντίδραση στα μέτρα που ανακοινώθηκαν την περασμένη εβδομάδα απειλεί τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η FPC «χαιρέτισε τα σχέδια της Τράπεζας για προσωρινές και στοχευμένες αγορές για λόγους χρηματοπιστωτικής σταθερότητας με επείγοντα ρυθμό».

Η κίνηση της κεντρικής τράπεζας έρχεται στη στιγμή που χιλιάδες συνταξιοδοτικά ταμεία  στη χώρα αντιμετώπισαν επείγουσες ανάγκες για πρόσθετα μετρητά από τους διαχειριστές επενδύσεων προκειμένου να καλύψουν margin calls. Η ανάγκη προέκυψε από την κατάρρευση των τιμών των κρατικών ομολόγων του Ηνωμένου Βασιλείου, που δημιούργησε «τρύπα» στις στρατηγικές προστασίας τους από τον πληθωρισμό και τους κινδύνους επιτοκίων.

Η BoE ξεκαθάρισε πάντως ότι η δράση θα είναι «αυστηρά περιορισμένη χρονικά» και ήρθε αφότου οι συμμετέχοντες στην αγορά εξέφρασαν ανησυχίες για τις αγορές κρατικών ομολόγων.

Υπενθυμίζεται ότι οι αποδόσεις των 10ετών βρετανικών ομολόγων ενισχύονταν στο 4,54%, μετά από άλμα 119 μονάδων βάσης σε μόλις τέσσερις συνεδριάσεις, καταγράφοντας την πιο απότομη κίνηση από τουλάχιστον το 1979, ως απάντηση στα σχέδια δανεισμού του νέου υπουργού Οικονομικών Kwasi Kwarteng. Ωστόσο, υποχωρούν 35 μονάδες βάσης και βρίσκονται πλέον στο 4,15%, μετά την παρέμβαση.

Μικρή ανάσα πήρε μετά τη δημοσίευση της παρέμβασης και η στερλίνα, μαζεύοντας τις απώλειές της στο -0,5%, με την ισοτιμία στο 1,067 δολάριο. Ωστόσο πλέον υποχωρεί περαιτέρω, καταγράφοντας απώλειες 1,4%, στο 1,057 δολάριο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v