Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σνομπάρει τις ΗΠΑ το Ριάντ: Βοηθάει τον Πούτιν με μείωση παραγωγής πετρελαίου

Το αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που ήλπιζε έχει ο Αμερικανός Πρόεδρος. Ηταν αισιόδοξος ότι η Σ. Αραβία θα ενισχύσει τις προμήθειες αργού τις επόμενες εβδομάδες.

Σνομπάρει τις ΗΠΑ το Ριάντ: Βοηθάει τον Πούτιν με μείωση παραγωγής πετρελαίου

Όταν ο Τζο Μπάιντεν κατάπιε την περηφάνια του και πέταξε στη Σαουδική Αραβία τον Ιούλιο για να συναντήσει τον πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, εξέφρασε αισιοδοξία ότι το Ριάντ θα λάβει μέτρα για την ενίσχυση των προμηθειών πετρελαίου «τις επόμενες εβδομάδες».

Oπως σημειώνει το Bloomberg, λιγότερο από τρεις μήνες αργότερα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ έχει το αντίθετο από αυτό που ήλπιζε: Μια σημαντική μείωση της παραγωγής πετρελαίου κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα από τον ΟΠΕΚ+, όπου η Σαουδική Αραβία είναι ο κύριος κινητήριος μοχλός.

Για τους Αμερικανούς αξιωματούχους, που πέρασαν τις τελευταίες ημέρες σε μια έντονη προσπάθεια πίεσης για να πείσουν το Ριάντ και άλλα μέλη της ομάδας πετρελαιοπαραγωγών να αλλάξουν πορεία, το συμπέρασμα είναι σαφές: Στον ολοένα και πιο εχθρικό ενεργειακό πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και Δύσης, η Σαουδική Αραβία είναι πρόθυμη να βοηθήσει τον Βλαντιμίρ Πούτιν και να σνομπάρει τον Τζο Μπάιντεν.

«Είναι σαφές ότι ο ΟΠΕΚ+ ευθυγραμμίζεται με τη Ρωσία με τη σημερινή ανακοίνωση», δήλωσε στους δημοσιογράφους η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v