Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σενάρια για «ελεγχόμενες» διακοπές ρεύματος στη Βρετανία

Κλειδί οι εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας από Γαλλία και Νορβηγία. Αν μηδενιστούν, η χώρα είναι «έτοιμη για όλα». Η τελευταία έκθεση της διαχειρίστριας National Grid.

Σενάρια για «ελεγχόμενες» διακοπές ρεύματος στη Βρετανία

Για πιθανές διακοπές ρεύματος τις κρύες μέρες που έρχονται προειδοποίησε ο διαχειριστής του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας της Βρετανίας, καθώς η χώρα μπαίνει στον χειμώνα με τις λιγότερες εφεδρείες εδώ και επτά χρόνια, γράφει το Bloomberg.

Το σενάριο που περιγράφει η National Grid στην τελευταία της έκθεση για τις προοπτικές του χειμώνα λαμβάνει υπόψη για πρώτη φορά τον αντίκτυπο των μηδενικών εισαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας από την ηπειρωτική Ευρώπη. Κάτι τέτοιο θα επέβαλε λήψη έκτακτων μέτρων, όπως η ενεργοποίηση εφεδρικών γεννητριών άνθρακα και η μείωση της ζήτησης από μεγάλους καταναλωτές σε ώρες αιχμής.

Ο σκοτεινός ορίζοντας οφείλεται στον πρωτοφανώς υψηλό κίνδυνο να περιοριστούν οι ενεργειακές προμήθειες, καθώς η Ευρώπη «ψάχνεται» για να αντικαταστήσει τις μειωμένες εξαγωγές φυσικού αερίου από τη Ρωσία, ενώ η Electricite de France βρίσκεται αντιμέτωπη με διακοπές στη λειτουργία των πυρηνικών της εργοστασίων, που συνήθως βοηθούν την τροφοδοσία της Βρετανίας. Οι αυξανόμενες τιμές στην ενέργεια έχουν οδηγήσει τη χώρα στη δέσμευση σχεδόν 200 δισ. στερλινών προκειμένου να μετριάσει το πλήγμα στους καταναλωτές.

Σύμφωνα με το βασικό σενάριο, το δίκτυο αναμένει ένα χάσμα 6,3% μεταξύ προσφοράς και ζήτησης αυτό τον χειμώνα, ή 3,7 γιγαβάτ. Επαρκές μεν για να αποφευχθούν ελλείψεις ηλεκτρικής ενέργειας, ωστόσο αποτελεί το χαμηλότερο περιθώριο από το 2015 και είναι μικρότερο απ' αυτό που αναμενόταν πριν από τρεις μήνες.

Σύμφωνα με μια δυσμενέστερη εκδοχή, όταν ο καιρός είναι κρύος και δεν φυσάει, θα μπορούσε να προκύψει η ανάγκη διακοπής της παροχής σε ορισμένους πελάτες για μικρά διαστήματα και με ελεγχόμενο τρόπο, είπε η National Grid. Το σενάριο περιλαμβάνει και πιθανές αναγκαστικές αποσυνδέσεις της ενεργοβόρας βιομηχανίας, δήλωσε η εταιρεία συμβούλων Lane Clark & Peacock τον περασμένο μήνα.

Η βρετανική ηλεκτροπαραγωγή αυξάνει τη ζήτηση του (δυσεύρετου) φυσικού αερίου

«Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και η επακόλουθη μείωση των προμηθειών φυσικού αερίου στην ηπειρωτική Ευρώπη έχει δημιουργήσει άνευ προηγουμένου αβεβαιότητα για τις ενεργειακές αγορές», ανέφερε το δίκτυο. «Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με ακρίβεια τι θα συμβεί σ' ένα τόσο περίπλοκο και αβέβαιο σκηνικό».

Στο πιο ακραίο σενάριο, όπου η παροχή φυσικού αερίου δεν είναι επαρκής για τη διατήρηση της λειτουργίας των σταθμών ηλεκτροπαραγωγής, θα μπορούσαν να γίνουν κυλιόμενες διακοπές ρεύματος ή «απόρριψη φορτίου».

Η μεγαλύτερη πίεση θα ασκηθεί εάν δεν διατεθεί προς εισαγωγή αρκετή ισχύς από χώρες όπως η Γαλλία ή η Νορβηγία. Η National Grid αναμένει αύξηση 22% στη ζήτηση φυσικού αερίου για σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής σε σύγκριση με τον περασμένο χειμώνα.

Η συνολική ζήτηση φυσικού αερίου στη Βρετανία, συμπεριλαμβανομένης της εγχώριας κατανάλωσης και των υψηλότερων εξαγωγών προς ηπειρωτική Ευρώπη και Ιρλανδία, αναμένεται να φτάσει τα 53,1 δισ. κυβικά μέτρα αυτό τον χειμώνα, σημειώνοντας αύξηση τουλάχιστον 2% σε σχέση με πέρυσι, σε υψηλό πενταετίας. 

Η Βρετανία έχει τη δική της παραγωγή στη Βόρεια Θάλασσα, ενώ εισάγει και υγροποιημένο φυσικό αέριο απ' όλο τον κόσμο, αλλά δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι θα είναι αρκετό για φέτος. Η χώρα έχει από τις μεγαλύτερες δυνατότητες εισαγωγής LNG στην Ευρώπη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v