Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέο «τσεκούρι» στη χρήση του καυστήρα επιβάλλει η Ιταλία

Επιπλέον περιορισμοί στις ώρες και τις μέρες που επιτρέπεται η θέρμανση με φυσικό αέριο, ενώ αλλάζουν και τα όρια στη ρύθμιση του θερμοστάτη. Αναζητείται, βέβαια, ο τρόπος εφαρμογής των μέτρων σε παν-ιταλική κλίμακα.

Νέο «τσεκούρι» στη χρήση του καυστήρα επιβάλλει η Ιταλία

Nέο διάταγμα για την εξοικονόμηση ενέργειας στην Ιταλία υπέγραψε ο απερχόμενος υπουργός Οικολογικής Μετάβασης Ρομπέρτο Τσινγκολάνι, εισάγοντας αυστηρότερα όρια και νέους περιορισμούς στη θέρμανση με φυσικό αέριο κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

«Η ημερήσια περίοδος λειτουργίας θα μειωθεί κατά μία ώρα, ενώ η συνολική χειμερινή περίοδος θέρμανσης θα μειωθεί κατά 15 μέρες, αναβάλλοντας την ημερομηνία ενεργοποίησης κατά οκτώ ημέρες και επισπεύδοντας την απενεργοποίηση κατά επτά ημέρες», ανέφερε το υπουργείο σύμφωνα με το BBC.

Το διάταγμα επίσης ενισχύει το ανώτατο επιτρεπτό όριο στις θερμοκρασιακές τιμές: οι επιχειρήσεις καλούνται να μην ξεπερνούν τους 18 βαθμούς Κελσίου (από 19) και οι ιδιώτες θα πρέπει να ρυθμίσουν τη θέρμανση τους έως τους 19 βαθμούς Κελσίου (από 20).

Από τους νέους κανόνες εξαιρούνται ειδικοί χώροι, όπως για παράδειγμα οι βρεφονηπιακοί σταθμοί και τα νηπιαγωγεία, καθώς και τα κτίρια που θερμαίνονται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Επιπλέον, «σε περίπτωση έντονων καιρικών συνθηκών, οι τοπικές αρχές θα διατηρήσουν το δικαίωμα να επιτρέπουν εξαιρέσεις, πέραν του ωραρίου θέρμανσης που ορίζεται στο διάταγμα».

Σύμφωνα με μελέτη της εθνικής ρυθμιστικής αρχής ενέργειας ENEA, οι νέοι περιορισμοί θα επιτρέψουν στην Ιταλία να εξοικονομήσει έως και 2,7 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου κατά την προσεχή χειμερινή περίοδο.

Το πώς θα επιβληθούν και θα εφαρμοστούν οι νέοι κανόνες, βέβαια, παραμένει προς το παρόν ασαφές.  Προσχέδιο ανέφερε ότι οι τοπικές αρχές θα διενεργούσαν τυχαίους ελέγχους σε «δημόσια κτίρια, πολυκατοικίες και επιχειρήσεις» και θα παρακολουθούσαν τα δεδομένα καθημερινής κατανάλωσης φυσικού αερίου με τη βοήθεια των διαχειριστριών εταιρειών. Στις πολυκατοικίες υπεύθυνος είναι ο διαχειριστής.

Ωστόσο, δεν προσδιορίζεται πώς θα λειτουργήσει το μέτρο σε μονοκατοικίες ή σε διαμερίσματα που εξοπλίζονται με αυτόνομο καυστήρα. Επίσης, δεν γίνεται αναφορά σε ποινές ή πρόστιμα που τυχόν θα επιβάλλονται στους παραβάτες.

Η Ιταλία έχει θεσπίσει εθνικούς κανόνες σχετικά με το πότε σε κάθε επαρχία επιτρέπεται να ενεργοποιείται η κεντρική θέρμανση, με βάση τις κατά τόπους μέσες εποχιακές θερμοκρασίες.

Οι βόρειες και οι ορεινές περιοχές είναι οι πρώτες που επιτρέπεται να ενεργοποιήσουν τη θέρμανση τον Οκτώβριο, ενώ ορισμένες περιοχές του νότου δεν μπορούν να την ενεργοποιήσουν πριν μέχρι τον Δεκέμβριο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v