Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ξηλώνει τον μίνι προϋπολογισμό ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών

Θα αντιστρέψουμε σχεδόν όλες τις φορολογικές μειώσεις του μίνι προϋπολογισμού που ανακοινώθηκαν στις 23 Σεπτεμβρίου, δήλωσε ο Τζέρεμι Χαντ. Προσπάθεια να ηρεμήσουν οι αγορές. Κέρδη για τα gilts και τη στερλίνα.

Ξηλώνει τον μίνι προϋπολογισμό ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών

Θα αντιστρέψουμε σχεδόν όλες τις φορολογικές μειώσεις του μίνι προϋπολογισμού που ανακοινώθηκαν στις 23 Σεπτεμβρίου, δήλωσε ο νέος υπουργός Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου, Τζέρεμι Χαντ

Πρόκειται για μία προσπάθεια να ηρεμήσουν οι αγορές, που εξακολουθούν να είναι διστακτικές για το οικονομικό πρόγραμμα της κυβέρνησης και την πρωθυπουργό Λιζ Τρας. Ράλι κάνουν τα βρετανικά κρατικά ομόλογα που επεκτείνουν τα κέρδη τους, με την απόδοση του 10ετούς gilt να υποχωρεί 32 μονάδες βάσης, στο 4,0%. Κέρδη 1% για τη στερλίνα, με την ισοτιμία στο 1,128 δολάριο.

Ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε επίσης φορολογικές αλλαγές που όπως είπε θα συγκεντρώσουν 32 δισ. λίρες ετησίως σε επιπλέον έσοδα, καθώς προσπαθεί να βάλει ένα τέλος στην καταστροφική πορεία της αγοράς ομολόγων. «Μαζί με την απόφαση να μην μειωθεί ο εταιρικός φόρος και με την αποκατάσταση του ανώτατου συντελεστή φόρου εισοδήματος, τα μέτρα που ανακοίνωσα σήμερα θα συγκεντρώνουν κάθε χρόνο περίπου 32 δισ. λίρες».

«Αποφάσισα ότι ο βασικός συντελεστής φόρου εισοδήματος θα παραμείνει στο 20% και θα παραμείνει ι επ' αόριστον έως ότου οι οικονομικές συνθήκες επιτρέψουν την περικοπή του», πρόσθεσε.

Ο Χαντ είπε ότι το πλαφόν στις τιμές ενέργειας θα διαρκέσει μόνο μέχρι τον Απρίλιο, μετά τον οποίο η κυβέρνηση θα αναζητήσει τρόπους για να βοηθήσει τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά.

Οι δηλώσεις έρχονται μετά από μια δραματική μέρα για τη βρετανική πολιτική την Παρασκευή, η οποία περιελάμβανε μεγάλες δημοσιονομικές ανατροπές από την πρωθυπουργό Λιζ Τρας και την απόλυση του υπουργού Οικονομικών Κουάσι Κουαρτένγκ. Αντικαταστάθηκε αμέσως από τον Χαντ.

Οι ανακοινώσεις έρχονται δύο εβδομάδες νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα. Ωστόσο, το πλήρες μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό σχέδιο αναμένεται να δημοσιευτεί στις 31 Οκτωβρίου, συνοδευόμενο από μια πρόβλεψη από το ανεξάρτητο Γραφείο Προϋπολογισμού - κάτι που έλειπε από τον αρχικό μίνι προϋπολογισμό που ανακοινώθηκε στις 23 Σεπτεμβρίου και έφερε αναταραχές στις αγορές των gilts.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v