Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τρας: Παραιτούμαι, δεν μπορώ να εκπληρώσω την εντολή για την οποία εκλέχτηκα

Την επόμενη εβδομάδα ο νέος ηγέτης των Τόρις που θα χριστεί πρωθυπουργός. Ποια ονόματα ακούγονται για διάδοχοι. Πρόωρες εκλογές ζητά η αντιπολίτευση. Η πιο βραχύβια πρωθυπουργική θητεία στην ιστορία του Ηνωμένου Βασιλείου.

Τρας: Παραιτούμαι, δεν μπορώ να εκπληρώσω την εντολή για την οποία εκλέχτηκα

Tην παραίτησή της από την πρωθυπουργία του Ηνωμένου Βασιλείου ανακοίνωσε η Λιζ Τρας μετά από μόλις 44 ημέρες. 

Πρόκειται για την πιο βραχύβια πρωθυπουργική θητεία στην ιστορία του Ηνωμένου Βασιλείου.

Σε διάγγελμά της, έξω από την πρωθυπουργική κατοικία, η Τρας δήλωσε ότι ενημέρωσε τον βασιλιά Κάρολο πως θα παραιτηθεί.

«Εκλέχτηκα σε μια περίοδο μεγάλης οικονομικής και διεθνούς αστάθειας. Οικογένειες και επιχειρήσεις ανησυχούσαν για το πώς θα πληρώσουν τους λογαριασμούς τους. Ο παράνομος πόλεμος του Πούτιν στην Ουκρανία απειλεί την ασφάλεια ολόκληρης της ηπείρου μας. Και η χώρα μας έχει μείνει πίσω επί μακρόν από τους χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης», δήλωσε η Τρας.

«Εκλέχτηκα από το Συντηρητικό Κόμμα με εντολή να το αλλάξω αυτό. Πήραμε μέτρα για τους λογαριασμούς στην ενέργεια και τη μείωση των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης. Και παρουσιάσαμε ένα όραμα για μια οικονομία υψηλών ρυθμών ανάπτυξης και χαμηλών φόρων, που θα εκμεταλλευόταν τις ελευθερίες που πρόσφερε το Brexit. Αναγνωρίζω ωστόσο ότι δεδομένης της κατάστασης δεν μπορώ να εκπληρώσω την εντολή για την οποία εκλέχτηκα από το Συντηρητικό Κόμμα», τόνισε.

 

Η ίδια πρόσθεσε ότι θα παραμείνει στη θέση της μέχρι την εκλογή του επόμενου ηγέτη των Τόρις, που θα ολοκληρωθεί την επόμενη εβδομάδα.

Ο Ρίσι Σουνάκ θεωρείται ο πιθανότερος υποψήφιος να διαδεχτεί την Τρας, σύμφωνα με τη William Hill. Δυνατά «παίζουν» και τα ονόματα των Πένι Μόρνταντ και Μπεν Ουάλας.

Ωστόσο, τη μεγαλύτερη αίσθηση κάνει η πληροφορία των Times ότι, «για λόγους εθνικού συμφέροντος» ετοιμάζεται να διεκδικήσει εκ νέου το Νο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ και ο πρώην έκπτωτος πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον

 

Εκπρόσωπος του Τζέρεμι Χαντ ανακοίνωσε ότι ο νυν υπουργός Οικονομικών δεν θα είναι υποψήφιος για την ηγεσία των Τόρις.

Αίτημα για πρόωρες γενικές εκλογές υπέβαλαν οι Εργατικοί, και γρήγορα συμφώνησαν οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες, οι Πράσινοι και το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v