Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ING: Η ΕΚΤ συνεχίζει τον πιο απότομο και επιθετικό κύκλο αύξησης επιτοκίων

Ακραία αλλαγή στάσης από την ΕΚΤ, που σε λίγο περισσότερο από τρεις μήνες έχει πλέον αυξήσει τα επιτόκια συνολικά κατά 200 μ.β., υπογραμμίζει η τράπεζα. Γιατί θεωρεί ότι η κεντρική τράπεζα «ξύπνησε αργά».

ING: Η ΕΚΤ συνεχίζει τον πιο απότομο και επιθετικό κύκλο αύξησης επιτοκίων

Η ΕΚΤ μόλις ανακοίνωσε άλλη μια jumbo αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης (μ.β.), φέρνοντας τα επιτόκια στην ευρωζώνη πολύ κοντά στα ουδέτερα επίπεδα, σημειώνει σε ένα πρώτο της σχόλιο η ING. 

Οπως αναφέρει, η ΕΚΤ μόλις αύξησε τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης, ανεβάζοντας το επιτόκιο της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων στο 1,5% και το επιτόκιο κύριας αναχρηματοδότησης στο 2%. Σε αντίθεση με τις αποφάσεις για την αύξηση των επιτοκίων τον Ιούλιο και τον Σεπτέμβριο, το μέγεθος της σημερινής αύξησης των επιτοκίων φαίνεται ότι δεν αμφισβητήθηκε και υποστηρίχθηκε ευρέως από όλα τα μέλη της ΕΚΤ.

Δίπλα στην αναμενόμενη αύξηση των επιτοκίων, η ΕΚΤ ανακοίνωσε επίσης αλλαγές στις τρέχουσες στοχευμένες-μακροπρόθεσμες πράξεις αναχρηματοδότησης (TLTRO), όσον αφορά το εφαρμοζόμενο επιτόκιο και τις προγενέστερες ημερομηνίες αποπληρωμής. Επίσης, η ΕΚΤ αποφάσισε να καθορίσει την αμοιβή των ελάχιστων αποθεματικών στο επιτόκιο της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων της ΕΚΤ.

Ο πιο απότομος και πιο επιθετικός κύκλος αύξησης των επιτοκίων που έχει γίνει ποτέ

Σε λίγο περισσότερο από τρεις μήνες, η ΕΚΤ έχει πλέον αυξήσει τα επιτόκια συνολικά κατά 200 μ.β. Πρόκειται για τον πιο απότομο και επιθετικό κύκλο αύξησης που έχει γίνει ποτέ. Στους δύο προηγούμενους κύκλους αυξήσεων από την έναρξη της νομισματικής ένωσης, η ΕΚΤ χρειάστηκε τουλάχιστον 18 μήνες για να αυξήσει τα επιτόκια συνολικά κατά 200 μ.β.

Η σημερινή αύξηση των επιτοκίων αποτελεί περαιτέρω απόδειξη της ακραίας αλλαγής στάσης στην ΕΚΤ. Πριν από ένα χρόνο, η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ έλεγε ακόμη σε συνέντευξη Τύπου ότι «η κυρία δεν κάνει tapering».

Τώρα, η ΕΚΤ έχει πραγματοποιήσει τις πιο επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων στην ιστορία της, παρά τον πόλεμο στην Ευρώπη, τα ελάχιστα σημάδια υπερθέρμανσης της οικονομίας αλλά μάλλον τις ενδείξεις μιας διαφαινόμενης ύφεσης και τον πληθωρισμό σε επίπεδα-ρεκόρ, ο οποίος οφείλεται κυρίως στις υψηλές τιμές της ενέργειας και των εμπορευμάτων.

Πριν από μερικά χρόνια, η ίδια ΕΚΤ αλλά με διαφορετικούς πρωταγωνιστές μπορεί να είχε αποφασίσει διαφορετικά. Η σημερινή ΕΚΤ, ωστόσο, ξύπνησε πολύ αργά και συνειδητοποίησε ότι, ακόμη και αν ο πληθωρισμός οφείλεται σε παράγοντες από την πλευρά της προσφοράς, ο πολύ υψηλός πληθωρισμός για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να βλάψει την αξιοπιστία μιας κεντρικής τράπεζας και να φυτέψει τους σπόρους για αδικαιολόγητα δευτερογενή αποτελέσματα.

Στην παρούσα συγκυρία μιας διαφαινόμενης ύφεσης και υψηλής αβεβαιότητας, άλλο πράγμα είναι η ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής και άλλο πράγμα η μετάβαση σε περιοριστικό έδαφος. Με τη σημερινή αύξηση των επιτοκίων, η ΕΚΤ έφτασε πολύ κοντά στο σημείο στο οποίο η κανονική πολιτική θα μπορούσε να γίνει περιοριστική.

Στη συνέντευξη Τύπου που ξεκινά στις 14:45 ώρα Ελλάδας, η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ ενδέχεται να δώσει τις πρώτες πληροφορίες για το πόσο μακριά είναι ακόμη διατεθειμένη να φτάσει η ΕΚΤ.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v