Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέος κίνδυνος για την επισιτιστική ασφάλεια του πλανήτη

Φόβοι για νέα μεγάλη αύξηση στις τιμές, μετά την απόσυρση της Ρωσίας από τη συμφωνία για τα ουκρανικά σιτηρά. Ο φόβος για τον πληθωρισμό και ο κίνδυνος πείνας.

Νέος κίνδυνος για την επισιτιστική ασφάλεια του πλανήτη

Οι traders προετοιμάζονται για μια νέα άνοδο στις τιμές των σιτηρών, μετά την έξοδο της Ρωσίας από μια συμφωνία που επιτρέπει στην παραγωγή της Ουκρανίας να μετακινηθεί από τη Μαύρη Θάλασσα στις χώρες που τη χρειάζονται περισσότερο.

Η ξαφνική κίνηση της Ρωσίας άφησε τους ηγέτες να προσπαθούν να σώσουν τη συμφωνία που έγινε με μεσολάβηση του ΟΗΕ και της Τουρκίας και η οποία πιστώνεται ότι έσωσε ευάλωτους πληθυσμούς από τον κίνδυνο της πείνας.

Το σύμφωνο που επιτεύχθηκε τον Ιούλιο βοήθησε να μετριαστούν οι τιμές στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του σιταριού, αφού εκτοξεύτηκαν σε υψηλό επίπεδο μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στα τέλη Φεβρουαρίου. Η τελευταία οπισθοδρόμηση απειλεί να επιδεινώσει τον ήδη σοβαρό πληθωρισμό και να βαθύνει μια παγκόσμια επισιτιστική κρίση. 

Το πόσο μεγάλο θα είναι το άλμα των τιμών είναι δύσκολο να προβλεφθεί, καθώς η συμφωνία ασφαλούς διέλευσης προγραμματιζόταν να λήξει στα μέσα Νοεμβρίου, εάν δεν έκλεινε συμφωνία παράτασης.

Το Σαββατοκύριακο, η Τουρκία και τα Ηνωμένα Έθνη εργάζονταν για να σώσουν τη συμφωνία, παρόλο που η Ρωσία είπε ότι τυχόν επόμενα βήματα θα μπορούσαν να καθοριστούν μόνο μετά από πλήρη έρευνα για επίθεση που δέχτηκε ο στόλος της. Τα δύο μέρη, μαζί με την Ουκρανία, συμφώνησαν να αποπλεύσουν πλοία που μεταφέρουν τρόφιμα από λιμάνια της Ουκρανίας τη Δευτέρα, θέτοντας μια πρόκληση για τη Μόσχα και πιθανώς μετριάζοντας τον αντίκτυπο της αποχώρησης της Ρωσίας από τη συμφωνία.

Κάποιοι πιστεύουν ότι τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης δεν είναι πιθανό να ανέβουν τόσο δραματικά όσο τον Μάρτιο, εν μέρει επειδή είναι ήδη γνωστό ότι η παραγωγή της Ουκρανίας θα υπολείπεται κατά πολύ της συνήθους. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v