Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Λαγκάρντ: Η ύφεση δεν θα τιθασεύσει τον πληθωρισμό

Η ΕΚΤ πρέπει «να είναι προσεκτική σε πιθανές επιπτώσεις (από την πολιτική της Fed)», καθώς οι χρηματοπιστωτικές αγορές είναι αλληλεξαρτώμενες, τόνισε η πρόεδρος της ΕΚΤ.

Λαγκάρντ: Η ύφεση δεν θα τιθασεύσει τον πληθωρισμό

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε την Πέμπτη, κατά τη διάρκεια της Οικονομικής Διάσκεψης της Latvijas Banka, ότι «η ύφεση δεν θα είναι αρκετή για να τιθασεύσει τον πληθωρισμό».

«Πρέπει να συνεχίσουμε να εκπληρώνουμε την εντολή μας και να βρούμε αυτό το επιτόκιο που θα μας βοηθήσει να πετύχουμε τον στόχο του 2% που ορίσαμε μεσοπρόθεσμα», τόνισε η Λαγκάρντ.

Υπογράμμισε ότι η κεντρική τράπεζα παραμένει «εστιασμένη στην επίτευξη σταθερότητας των τιμών». Η Λαγκάρντ σημείωσε επίσης ότι η ΕΚΤ πρέπει «να είναι προσεκτική σε πιθανές επιπτώσεις (από την πολιτική της Fed)», καθώς οι χρηματοπιστωτικές αγορές είναι αλληλεξαρτώμενες.

Πάουελ: Πολύ νωρίς να μιλάμε για παύση στις αυξήσεις επιτοκίων

Στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας της διήμερης συνεδρίασης της Fed, ο Πάουελ υποστήριξε την Τετάρτη ότι υπάρχει σημαντική αβεβαιότητα γύρω από το επίπεδο στο οποίο πρέπει να φτάσουν τα επιτόκια για να πέσει ο πληθωρισμός, αλλά υπογράμμισε ότι «υπάρχει ακόμα δρόμος».

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο πρόεδρος της Fed τόνισε επίσης ότι είναι ακόμα πολύ νωρίς να μιλάει κανείς για «παύση» στις αυξήσεις επιτοκίων.

Ο ίδιος επισήμανε ότι η κεντρική τράπεζα δεν θέλει να κάνει το λάθος να μην προχωρήσει σε αρκετή σύσφιξη ή να χαλαρώσει πολύ γρήγορα τη νομισματική πολιτική. Αν δεν συσφίξουμε αρκετά, ο πληθωρισμός θα εδραιωθεί, προειδοποίησε. Σε περίπτωση που η Fed συσφίξει υπερβολικά τη νομισματική πολιτική, έχει τα εργαλεία να απαντήσει, πρόσθεσε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v