Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συνετρίβη στον Ειρηνικό Ωκεανό ο κινεζικός πύραυλος

Τέλος συναγερμού στον πλανήτη, που οδήγησε να κλείσει ο εναέριος χώρος της Ισπανίας. Επεσε τελικά στον Ειρηνικό το μεγάλο διαστημικό «σκουπίδι» βάρους 23 τόνων και ύψους 10ώροφου κτιρίου.

Συνετρίβη στον Ειρηνικό Ωκεανό ο κινεζικός πύραυλος

Λήξη συναγερμού για τον κινεζικό πύραυλο Long March 5B, που έπεφτε ανεξέλεγκτος στη Γη. Τελικά έπεσε στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Σημειώνεται πως ο Ειρηνικός Ωκεανός ήταν μεταξύ των περιοχών της τροχιάς πτώσης του πυραύλου, σύμφωνα με την πρόβλεψη της υπηρεσίας Διαστημικής Επιτήρησης και Παρακολούθησης της ΕΕ.

Νωρίτερα είχε κλείσει ο εναέριος χώρος πάνω από πολλά αεροδρόμια της Ισπανίας, εν μέσω προειδοποιήσεων ότι ένας κινεζικός πύραυλος πρόκειται να πραγματοποιήσει ανεξέλεγκτη επανείσοδο στη Γη.

Συγκεκριμένα, ο εναέριος χώρος πάνω από τα αεροδρόμια της Βαρκελώνης, της Ταραγόνας, του Ρέους και της Ίμπιζα έκλεισε προσωρινά, μετέδιδε η Dailymail.

Εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας της Καταλονίας επιβεβαίωσε: «Λόγω του κινδύνου που σχετίζεται με τη διέλευση του διαστημικού αντικειμένου CZ-5B που διασχίζει τον ισπανικό εναέριο χώρο, οι πτήσεις έχουν περιοριστεί πλήρως από τις 9:38 π.μ. έως τις 10:18 π.μ. στην Καταλονία και σε άλλες κοινότητες.

Το κινεζικό διαστημικό «σκουπίδι», 23 τόνων, θα πέσει ανεξέλεγκτο στη Γη - Το χρονικό

Για μια ακόμη φορά -τέταρτη μέσα σε δύο χρόνια- ένα μεγάλο διαστημικό κινεζικό «σκουπίδι» βάρους 23 τόνων και ύψους 10ώροφου κτιρίου, ένα τμήμα πυραύλου Long March 5B, θα πέσει με μη ελεγχόμενο τρόπο πιθανώς σήμερα ή το Σάββατο και κανένας ακόμη δεν ξέρει πού ακριβώς αυτό θα συμβεί.

Ο πύραυλος είναι αυτός που έθεσε σε τροχιά το τρίτο και τελευταίο τμήμα του νέου κινεζικού διαστημικού σταθμού “Τιανγκόνγκ” στις 31 Οκτωβρίου.

Όπως είχε συμβεί και με τις προηγούμενες εκτοξεύσεις του ίδιου πυραύλου βαρέος φορτίου, η διαστημική υπηρεσία της Κίνας δεν πραγματοποίησε ελεγχόμενη πτώση του τμήματος που απέμεινε από τον πύραυλο, αφότου αποδέσμευσε το φορτίο του, μεταδίδει η ΕΡΤ.

Μολονότι ένα μεγάλο μέρος του πυραύλου θα καεί από την ατμόσφαιρα εωσότου φτάσει στη Γη, ένα μέρος του τελικά -το 20% έως 40%- αναμένεται να πέσει σε αυτήν, πιθανώς στη θάλασσα, που καλύπτει το 70% του πλανήτη μας. Εκτιμάται ότι περίπου το 88% του παγκόσμιου πληθυσμού ζει στις περιοχές πιθανής πτώσης, αλλά οι ειδικοί επεσήμαναν ότι οι πιθανότητες να χτυπηθεί κάποιος από το τεράστιο «σκουπίδι» είναι μόλις έξι στα 10 τρισεκατομμύρια.

Τον Ιούλιο φέτος ένα τμήμα πυραύλου Long March 5B βάρους 5,5 έως 10 τόνων είχε συντριβεί στον Ινδικό Ωκεανό, τον Απρίλιο του 2021 είχε συμβεί κάτι παρόμοιο στον ίδιο ωκεανό, ενώ το 2020 τμήματα του πυραύλου είχαν πέσει κάπου στη Δυτική Αφρική.

Αν και δεν έχουν αναφερθεί καταστροφές ή θάνατοι μέχρι στιγμής από τέτοια περιστατικά, αυξάνονται σταδιακά οι φωνές όσων ζητούν να καθιερωθούν διεθνείς κανονισμοί ή και νόμοι για την αποτροπή τέτοιων συμβάντων, που προέρχονται και από άλλες χώρες με διαστημικό πρόγραμμα, σύμφωνα με τους “Τάιμς της Νέας Υόρκης” και το sρace.com.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v