Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κίνδυνος «κοινωνικής καταστροφής» απειλεί την Ευρώπη

Ευρωπαϊκή έρευνα δείχνει τις δυσκολίες. Το 63% των Ελλήνων δηλώνει ότι έχει καταφύγει σε συγγενείς ζητώντας δανεικά. Παγίδα τα καταναλωτικά δάνεια.

Κίνδυνος «κοινωνικής καταστροφής» απειλεί την Ευρώπη

Ενώ η σταθεροποίηση των τιμών της ενέργειας και το ήπιο φθινόπωρο έφεραν μια ευπρόσδεκτη ανάπαυλα για τους Ευρωπαίους, μια νέα έρευνα δείχνει ότι η κρίση για την οποία η ήπειρος προετοιμάζεται αυτό τον χειμώνα είναι ήδη εδώ.

Ένας στους τέσσερις ανθρώπους δηλώνει ότι βρίσκεται σε επισφαλή κατάσταση, ενώ η πλειονότητα των Ευρωπαίων έχει ήδη αναγκαστεί να αντιμετωπίσει οικονομικές δυσκολίες, αποκάλυψε την Παρασκευή δημοσκόπηση της γαλλικής ΜΚΟ Secours Populaire.

Η Secours Populaire, το ινστιτούτο ερευνών IPSOS και οι Ευρωπαίοι εταίροι τους έκαναν έρευνα σε 6.000 Ευρωπαίους για το θέμα της επισφάλειας σε έξι χώρες: Γαλλία, Ιταλία, Ελλάδα, Γερμανία, Πολωνία και Ηνωμένο Βασίλειο. «Υπάρχει μια πολύ ισχυρή αύξηση της επισφάλειας στην Ευρώπη», δήλωσε στη EURACTIV η γενική γραμματέας της Secours Populaire Ενριέτ Στάινμπεργκ.

Τα τελικά στοιχεία δείχνουν ότι το 51% των ερωτηθέντων στην Ελλάδα δηλώνουν ότι ένα απροσδόκητο έξοδο θα μπορούσε να τους ανατρέψει. Το ποσοστό αυτό είναι 18% στη Γερμανία και περίπου 20%-25% στη Γαλλία, την Ιταλία, την Πολωνία και το Ηνωμένο Βασίλειο. «Υπάρχει μια αυξανόμενη ανησυχία μεταξύ των Ευρωπαίων ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι αδυνατούν να βρουν βιώσιμες λύσεις για να στηρίξουν τους εαυτούς τους και τις οικογένειές τους», δήλωσε η Στάινμπεργκ.

Οι περισσότεροι Ευρωπαίοι έχουν ήδη έρθει αντιμέτωποι με περίπλοκες επιλογές λόγω της δύσκολης οικονομικής κατάστασης. Ορισμένοι αναγκάστηκαν να περιορίσουν τα ταξίδια, να μειώσουν τη θέρμανση, να ζητήσουν βοήθεια από συγγενείς και να αναλάβουν πρόσθετες εργασίες για να τα βγάλουν πέρα. «Αντιληφθήκαμε ότι όλοι οι Ευρωπαίοι έχουν τις ίδιες ανησυχίες: τροφή, υγειονομική περίθαλψη, στέγαση και φροντίδα για τα παιδιά τους. Αυτή είναι η καθημερινή ζωή δεκάδων εκατομμυρίων ανθρώπων», δήλωσε η Στάινμπεργκ.

Ο ετήσιος πληθωρισμός της ευρωζώνης αναμένεται να διαμορφωθεί στο 10,7% τον Οκτώβριο του 2022, από 9,9% τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με έκτακτη εκτίμηση της Eurostat, της στατιστικής υπηρεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αλλά για ορισμένους Ευρωπαίους, η εξοικονόμηση χρημάτων δεν είναι αρκετή. Το 42% των ερωτηθέντων έχουν ήδη ζητήσει από τους συγγενείς τους να τους δανείσουν ή να τους δώσουν χρήματα για να συντηρηθούν. Το ποσοστό αυτό αποτελεί «προειδοποιητικό σήμα», σύμφωνα με την Στάινμπεργκ, «αυτοί οι άνθρωποι δεν μπορούν ήδη να αντέξουν οικονομικά».

Το ποσοστό δανεισμού είναι υψηλότερο στην Ελλάδα (63%), ακολουθούμενο από το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιταλία και την Πολωνία (μεταξύ 40% και 41%) και τη Γαλλία (36%) και τη Γερμανία (35%). Αλλά ο δανεισμός δεν είναι βιώσιμος μακροπρόθεσμα. Από τη μία πλευρά, «οι άνθρωποι δεν τολμούν να ζητήσουν χρήματα από τους συγγενείς τους ή οι συγγενείς τους απλώς δεν μπορούν να τους βοηθήσουν», δήλωσε στη EURACTIV France η αριστερή βουλευτής Ορελί Τρουβέ στη γαλλική νομοθετική εξουσία και μέλος της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων.

Από την άλλη πλευρά, τα νοικοκυριά είναι πιθανό να λάβουν καταναλωτικά δάνεια. Αλλά αυτή η λύση έκτακτης ανάγκης μπορεί να είναι επικίνδυνη καθώς τα επιτόκια αυξάνονται. «Ο απώτερος κίνδυνος θα ήταν η εμφάνιση μιας χρηματοπιστωτικής και τραπεζικής κρίσης, όπως κατά τη διάρκεια της κρίσης subprime του 2007 στις Ηνωμένες Πολιτείες, εάν τα νοικοκυριά δεν είναι πλέον φερέγγυα», δήλωσε η Τρουβέ, η οποία τάσσεται υπέρ της αποκατάστασης της αγοραστικής δύναμης των φτωχότερων νοικοκυριών για την αναζωογόνηση της ανάπτυξης. «Αν τα νοικοκυριά δεν έχουν πλέον αγοραστική δύναμη, τότε η ζήτηση είναι στο μισό και καταρρέει. Αν η ζήτηση καταρρεύσει, καταρρέει και η παραγωγή και μαζί της οι θέσεις εργασίας», δήλωσε ο Γάλλος βουλευτής.

«Είναι ένας φαύλος κύκλος. Οδεύουμε κατευθείαν προς μια κοινωνική καταστροφή», πρόσθεσε.

ΠΗΓΗ: Euractiv.gr

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v