Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Εκοψε» τηλεοπτικό μήνυμα του Σαρλ Μισέλ το Πεκίνο

Νέο διπλωματικό επεισόδιο στις σχέσεις ΕΕ-Κίνας. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου επρόκειτο να επικρίνει τον «παράνομο πόλεμο» της Ρωσίας στην Ουκρανία.

«Εκοψε» τηλεοπτικό μήνυμα του Σαρλ Μισέλ το Πεκίνο

Οι κινεζικές αρχές που διοργάνωσαν μια μεγάλη εμπορική έκθεση στη Σαγκάη απέσυραν το βιντεοσκοπημένο μήνυμα του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που επρόκειτο να επικρίνει τον «παράνομο πόλεμο» της Ρωσίας στην Ουκρανία και να ζητήσει μείωση της εμπορικής εξάρτησης της ΕΕ από την Κίνα, δήλωσαν διπλωμάτες.

Το βιντεοσκοπημένο βίντεο του Σαρλ Μισέλ επρόκειτο να είναι ένα από τα πολλά από παγκόσμιους ηγέτες και επικεφαλής διεθνών οργανώσεων, συμπεριλαμβανομένου του Κινέζου προέδρου Xi Jinping, στα εγκαίνια της China International Import Expo (CIIE) την προηγούμενη Παρασκευή, δήλωσαν τρεις Ευρωπαίοι διπλωμάτες στο Reuters.

Οι διπλωμάτες, που δεν κατονομάζονται λόγω της ευαισθησίας του θέματος, είπαν στο Reuters ότι εξεπλάγησαν που η ομιλία αφαιρέθηκε.

«Ο πρόεδρος Μισέλ προσκλήθηκε να μιλήσει στο 5ο φόρουμ Hongqiao/CIIE στη Σαγκάη», δήλωσε στο Reuters ο Μπάρεντ Λέιτς, εκπρόσωπος του Μισέλ. «Όπως ζήτησαν οι κινεζικές αρχές, είχαμε όντως παράσχει ένα προηχογραφημένο μήνυμα, το οποίο τελικά δεν εμφανίστηκε. Το αντιμετωπίσαμε αυτό μέσω της κανονικής διπλωματικής οδού».

Κανένας από τους συνδιοργανωτές της έκθεσης, το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας και η κυβέρνηση της πόλης της Σαγκάης, δεν απάντησε στα αιτήματα του Reuters για σχόλιο. Ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας αρνήθηκε ότι γνωρίζει το θέμα.

«Δεν γνωρίζω τη σχετική περίπτωση», είπε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Ζάο Λιτζιάν σε τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων την Τρίτη στο Πεκίνο. «Δεν μπορώ να σχολιάσω αυτό».

Άλλοι αξιωματούχοι που μίλησαν στην τελετή μετά τον Σι ήταν ο διευθύνων σύμβουλος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου και οι πρόεδροι της Ινδονησίας, της Σρι Λάνκα και της Λευκορωσίας, σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα της έκθεσης.

Ο Λευκορώσος Αλεξάντερ Λουκασένκο είναι πιστός σύμμαχος του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και η χώρα του έχει φιλοξενήσει χιλιάδες Ρώσους στρατιώτες πριν και κατά τη διάρκεια αυτού που η Μόσχα αποκαλεί «ειδική επιχείρηση» στην Ουκρανία.

Η ομιλία του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου επρόκειτο να είναι έντονα επικριτική για τον «παράνομο πόλεμο της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας», σύμφωνα με αποσπάσματα της ομιλίας που παρείχαν διπλωμάτες της ΕΕ. 

Η Ευρώπη ήταν υπερβολικά εξαρτημένη από τη Ρωσία για ορυκτά καύσιμα, οδηγώντας σε εμπορική ανισορροπία, έλεγε ο Μισέλ.

«Στην Ευρώπη, θέλουμε ισορροπία στις εμπορικές μας σχέσεις... για να αποφύγουμε τις υπερβολικές εξαρτήσεις», τόνιζε, σύμφωνα με τους διπλωμάτες. «Αυτό ισχύει και για τις εμπορικές μας σχέσεις με την Κίνα».

 Ο Μισέλ επρόκειτο επίσης να ζητήσει από την Κίνα να κάνει περισσότερα για να τερματιστεί η αιματοχυσία στην Ουκρανία.

 Η Κίνα αρνείται σταθερά να επικρίνει την επιθετικότητα της Ρωσίας, η οποία έχει καταστρέψει πόλεις σε όλη την Ουκρανία και έχει σκοτώσει χιλιάδες στρατιώτες και πολίτες από τότε που ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου.

«Η Κίνα έχει ρόλο στη χρήση της επιρροής της για να σταματήσει τον βίαιο πόλεμο της Ρωσίας... μέσω της λεγόμενης εταιρικής σας σχέσης "χωρίς όρια" με τη Ρωσία», επρόκειτο να πει ο Μισέλ, αναφερόμενος σε μια συμφωνία που ανακοινώθηκε από τον Σι και τον Πούτιν στο Πεκίνο πριν ξεκινήσει ο πόλεμος. «Εσύ, Κίνα, μπορείς να βοηθήσεις να δοθεί ένα τέλος σε αυτό».

Τόσο ο Σι όσο και ο Μισέλ αναμένεται να παραστούν και να συναντηθούν στη σύνοδο κορυφής των αρχηγών κρατών της Ομάδας των Είκοσι (G20) στο Μπαλί, την επόμενη Τρίτη και Τετάρτη.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v