Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εκλογές ΗΠΑ: Αφαντο το... κόκκινο κύμα, οι πονοκέφαλοι για Τραμπ

Θρίλερ η μάχη για τη Γερουσία. Ανέλπιστη η αντοχή των Δημοκρατικών, απέτρεψε σαρωτική επικράτηση των Ρεπουμπλικάνων. Τα εμπόδια στον δρόμο του Τραμπ προς μια νέα υποψηφιότητα. Τι σημαίνει το αποτέλεσμα για τις αγορές.

Εκλογές ΗΠΑ: Αφαντο το... κόκκινο κύμα, οι πονοκέφαλοι για Τραμπ

Γεμάτες με εκπλήξεις ήταν οι ενδιάμεσες αμερικανικές εκλογές, τα τελικά αποτελέσματα των οποίων ακόμα αναμένονται. 

Οι Ρεπουμπλικάνοι, εξηγεί το Bloomberg, περίμεναν ηχηρές νίκες στη Βουλή και τη Γερουσία, επειδή οι ψηφοφόροι κατέγραφαν τον επίμονα υψηλό πληθωρισμό και την επικείμενη ύφεση στην κορυφή των ανησυχιών τους.

Καθώς εξελίχθηκε η νύχτα, όμως, το κόμμα του προέδρου Τζο Μπάιντεν αποδείχθηκε πολύ πιο ανθεκτικό από ό,τι ακόμη και οι Δημοκρατικοί ήλπιζαν, καθώς ζητήματα όπως τα δικαιώματα των αμβλώσεων και η γενική απέχθεια για πιο εξτρεμιστές υποψηφίους έπαιξαν ρόλο.

Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, οι Ρεπουμπλικανοί δείχνουν να εξασφαλίζουν την πλειοψηφία στη Βουλή, με μικρότερη διαφορά έναντι των προβλέψεων, ενώ σε θρίλερ εξελίσσεται η μάχη για τη Γερουσία με τα δυο κόμματα να μοιράζονται εκτός απροόπτου τους γερουσιαστές (εκλέγουν από 50).  

Ως εκ τούτου, η Ουάσιγκτον εισέρχεται σε μια περίοδο αδιεξόδων στη χάραξη πολιτικής. 

Χωρίς κόκκινο κύμα

Οι Δημοκρατικοί απέτρεψαν τη βαριά ήταν για την οποία έκαναν λόγο ορισμένες δημοσκοπήσεις. «Σίγουρα δεν είναι ένα κύμα Ρεπουμπλικάνων, αυτό είναι σίγουρο», δήλωσε ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Lindsey Graham στο NBC.

Μια μικρότερη πλειοψηφία των Ρεπουμπλικάνων στη Βουλή σημαίνει δύο δύσκολα χρόνια για τον Kevin McCarthy, εάν γίνει ο επόμενος πρόεδρος της Βουλής. Θα πρέπει να αντιμετωπίσει μια διστακτική και μερικές φορές ασεβή κοινοβουλευτική ομάδα, πρόθυμη να ασκήσει την εξουσία της πλειοψηφίας και με μικρή όρεξη να συμβιβαστεί με τον Μπάιντεν.

Η πιο δυνατή από το αναμενόμενο βραδιά για τους Δημοκρατικούς τούς δίνει επίσης μεγαλύτερη μόχλευση στα δύο τελευταία χρόνια της τρέχουσας κυβέρνησης. Η λεγόμενη περίοδος lame duck είναι όταν τα δύο μέρη προσπαθούν να συνάψουν συμφωνίες για ένα ευρύ φάσμα θεμάτων πολιτικής, συμπεριλαμβανομένης της πίστωσης φόρου για τα παιδιά, των αδειών ενέργειας, των περικοπών των φόρων των επιχειρήσεων και ενδεχομένως του ορίου του χρέους.

Ο αγώνας για το 2024

Το αποτέλεσμα σε κρίσιμες μονομαχίες προσφέρει ενδείξεις για το πώς θα μοιάζει η μάχη για την προεδρία το 2024. Ο πρώην πρόεδρος Tραμπ ήθελε να εδραιώσει τον έλεγχο του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, στοιχηματίζοντας ότι οι υποψήφιοι που είχε προσωπικά υποστηρίξει (και στήριζαν τον αβάσιμο ισχυρισμό του ότι του έκλεψαν τις εκλογές του 2020) θα τα κατάφερναν καλά και θα τον έκαναν αδιαμφισβήτητο υποψήφιο για το 2024.

Όμως δύο πράγματα μπήκαν εμπόδιο. Πρώτον, αρκετοί από τους λεγόμενους «αρνητές εκλογών» τα πήγαν άσχημα. Σε έναν από τους πιο σκληρούς αγώνες στη Γερουσία, ο Δημοκρατικός Τζον Φέτερμαν νίκησε τον γιατρό Mεχμέτ Οζ (Τουρκο-αμερικανός υποστηριζόμενος από τον Τραμπ) στην Πενσιλβάνια.

Δεύτερον, ο Ρον ΝτεΣάντις κέρδισε δεύτερη θητεία ως κυβερνήτης της Φλόριντα. Αυτό του ανοίγει τον δρόμο για να αμφισβητήσει τον Tραμπ για την υποψηφιότητα. Πράγματι, αυτό το ειρωνικό χαμόγελο ως απάντηση στις φωνές «δύο χρόνια ακόμη» στην εκδήλωση της εκστρατείας του είπε πολλά.

Ο Τραμπ αναγνώρισε την απειλή και εξαπέλυσε μια προειδοποιητική βολή προς τον αντίπαλό του: «Αν θέσει υποψηφιότητα, θα μπορούσε να βλάψει τον εαυτό του πολύ άσχημα», είπε σε συνέντευξή του τη Δευτέρα στο Fox News και σε άλλα μέσα. «Θα σου έλεγα πράγματα για αυτόν που δεν θα είναι πολύ κολακευτικά».

Οικονομικά προβλήματα

Οι ψηφοφόροι και στα δύο κόμματα έδειχναν να έχουν ξεκάθαρα τα μάτια στραμμένα στον αντίκτυπο του πληθωρισμού στην οικονομία. Ήταν το κορυφαίο θέμα στα exit polls, με το 79% να λέει ότι έχει προκαλέσει δυσκολίες στην οικογένειά τους. Ένας στους πέντε μίλησε για σοβαρές δυσκολίες.

Ο πληθωρισμός -ο οποίος, μαζί με την οικονομία γενικά, βρίσκεται τακτικά στην κορυφή των καταλόγων των ανησυχιών των ψηφοφόρων- είναι ο υψηλότερος εδώ και μια γενιά. Και όμως, πολλοί από αυτούς τους ψηφοφόρους δεν φαινόταν να θεωρούν υπεύθυνους τον Μπάιντεν ή τους Δημοκρατικούς: το 42% δήλωσε ότι εξακολουθεί να εμπιστεύεται το Δημοκρατικό Κόμμα για να χειριστεί καλύτερα το ζήτημα.

Οι Ρεπουμπλικάνοι και οι Δημοκρατικοί έχουν ζωγραφίσει δραματικά διαφορετικές εικόνες για την υγεία της οικονομίας. Οι πρώτοι έβαλαν το αυξανόμενο κόστος ζωής στο επίκεντρο των εκστρατειών τους, κατηγορώντας τον Μπάιντεν και το κόμμα του. Εν τω μεταξύ, ο Αμερικανός πρόεδρος και το κόμμα του έχουν επικεντρωθεί στο ποσοστό ανεργίας που είναι στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δεκαετιών και σε μια συνεχιζόμενη έκρηξη προσλήψεων που έχει διατηρήσει τις καταναλωτικές δαπάνες.

Για τις αγορές, μια διχασμένη κυβέρνηση αποδεικνύεται παραδοσιακά ευεργέτημα, επειδή εμποδίζει κάθε σημαντική νομοθεσία που κινδυνεύει να αναστατώσει τις προοπτικές για την οικονομία. Το αδιέξοδο που υπονομεύει την ικανότητα των Δημοκρατικών να περάσουν σημαντικά δημοσιονομικά μέτρα θα αφαιρούσε έναν πιθανό λόγο για τον πρόεδρο της Fed Τζερόμ Πάουελ να αυξήσει ακόμη περισσότερο τα επιτόκια.

Υποστήριξη για τα δικαιώματα των αμβλώσεων

Τα δικαιώματα των αμβλώσεων ήταν στο μυαλό πολλών ψηφοφόρων, ιδιαίτερα των γυναικών. Οι άνθρωποι από το Μίσιγκαν μέχρι την Καλιφόρνια εξέφρασαν με συντριπτική πλειοψηφία την υποστήριξή τους για τα δικαιώματα των αμβλώσεων σε πολιτειακό επίπεδο, μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου να ανακαλέσει την ομοσπονδιακή προστασία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v