Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ουκρανία: Πύραυλο με ομοίωμα πυρηνικής κεφαλής εκτόξευσε η Ρωσία

Χαμηλό απόθεμα πυραύλων κρουζ διαθέτει η Μόσχα, συμπεραίνει το Κίεβο. Από την άλλη, η ρωσική πλευρά κατηγορεί την Ουκρανία για εγκλήματα πολέμου, υποστηρίζοντας ότι δολοφονήθηκαν αιχμάλωτοι στρατιώτες και η Δύση το αποσιωπά.

Ουκρανία: Πύραυλο με ομοίωμα πυρηνικής κεφαλής εκτόξευσε η Ρωσία

Ένας από τους δύο πυραύλους κρουζ που καταρρίφθηκαν την Πέμπτη πάνω από το Κίεβο ήταν εξοπλισμένος με ομοίωμα πυρηνικής κεφαλής, γράφει ο ουκρανικός ιστότοπος Defense Express. Σύμφωνα με τα στοιχεία που επικαλείται, επρόκειτο για πύραυλο τύπου Χ-55, η πυρηνική κεφαλή του οποίου είχε ξεβιδωθεί και αντικατασταθεί με ένα άδειο ομοίωμα. Το γεγονός ότι χρησιμοποιήθηκε ο πύραυλος Χ-55 από το πυρηνικό οπλοστάσιο μπορεί να υποδηλώνει ότι η Ρωσία διαθέτει κρίσιμα χαμηλό απόθεμα πυραύλων κρουζ, επισημαίνει το δημοσίευμα.

Ουκρανοί εκτέλεσαν Ρώσους αιχμαλώτους, υποστηρίζει η Μόσχα 

Παράλληλα, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι η Ουκρανία εκτέλεσε περισσότερους από 10 Ρώσους αιχμαλώτους πολέμου, με εξ επαφής πυροβολισμούς στο κεφάλι, κατηγορώντας το Κίεβο για διάπραξη εγκλημάτων πολέμου τα οποία, σύμφωνα με τη Μόσχα, η Δύση αγνοεί.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας ήταν απάντηση σε βίντεο που κυκλοφόρησε σε ρωσικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης υποστηρίζοντας ότι δείχνει την εκτέλεση Ρώσων αιχμαλώτων πολέμου. Το Reuters δεν μπόρεσε να επαληθεύσει αμέσως ούτε το βίντεο ούτε τον ισχυρισμό του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.

«Αυτή η βάναυση δολοφονία Ρώσων στρατιωτικών δεν είναι ούτε το πρώτο ούτε το μοναδικό έγκλημα πολέμου», ανέφερε το υπουργείο Άμυνας.

«Είναι κοινή πρακτική στις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας, που υποστηρίζεται ενεργά από το καθεστώς του Κιέβου και αγνοείται κατάφωρα από τους δυτικούς προστάτες του», συμπληρώνει η ανακοίνωση.

Το βίντεο δείχνει Ρώσους στρατιώτες ξαπλωμένους στο έδαφος στη Μακιγίβκα της ανατολικής Ουκρανίας, αφού έχουν παραδοθεί. Στη συνέχεια ακούγονται πυροβολισμοί και φαίνονται τα πτώματα.

Η Ουκρανία έχει επανειλημμένα κατηγορήσει τη Ρωσία για εγκλήματα πολέμου, καταγγελίες που η Ρωσία έχει αρνηθεί.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας υπογράμμισε ότι το βίντεο δείχνει «την εσκεμμένη και μεθοδική δολοφονία περισσότερων από δέκα ακινητοποιημένων Ρώσων στρατιωτών από εκφυλισμένους Ουκρανούς στρατιώτες με εξ επαφής πυροβολισμούς στο κεφάλι».

Συμπλήρωσε ότι το βίντεο αποτελεί ένδειξη της «αποτρόπαιης φύσης» του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι και του καθεστώτος του στο Κίεβο, σημειώνοντας ότι αυτός «θα απαντήσει ενώπιον του δικαστηρίου της Ιστορίας, του λαού της Ρωσίας και της Ουκρανίας».

Δεν υπήρξε άμεση απάντηση από το Κίεβο στην καταγγελία της Μόσχας.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v