Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

WSJ: Ο ιδρυτής του FTX «τσέπωσε» $300 εκατ.

Περίπου το 75% από τα 420 εκατ. δολάρια που άντλησε το ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων σε γύρο χρηματοδότησης το 2021 πήγαν στον Σαμ Μπάνκμαν Φράιντ, σύμφωνα με τη WSJ.

WSJ: Ο ιδρυτής του FTX «τσέπωσε» $300 εκατ.

Όταν το FTX του Σαμ Μπάνκμαν Φράιντ άντλησε 420 εκατ. δολάρια τον Οκτώβριο του 2021 από επενδυτές, το ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων υποτίθεται ότι θα χρησιμοποιούσε τα κεφάλαια για να επεκτείνει την εταιρεία, να βελτιώσει την εμπειρία των χρηστών και να εμπλακεί περισσότερο με τις ρυθμιστικές αρχές. 

Ωστόσο, σύμφωνα με έγγραφα που έχει στην κατοχή της η WSJ, σχεδόν τα τρία τέταρτα των κεφαλαίων, ήτοι 300 εκατ. δολάρια, κατευθύνθηκαν στον ίδιο τον Φράιντ, μετά την πώληση ενός τμήματος του μεριδίου που είχε στην εταιρεία κατά τη διάρκεια του γύρου χρηματοδότησης.  

O ιδρυτής του FTX ανέφερε στους επενδυτές ότι η πώληση του μεριδίου αποτελούσε μερική αποζημίωση για χρήματα τα οποία είχε ξοδέψει για την αγορά ποσοστού στην Binance, ανταγωνιστικό ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων. 

Ο γύρος χρηματοδότησης του Οκτωβρίου του 2021 αποτίμησε το FTX στα 25 δισ. δολάρια. 

Η WSJ σημειώνει ότι δεν είναι ξεκάθαρο τι έκανε ο Φράιντ τα 300 εκατ. δολάρια και αν τα χρήματα επενδύθηκαν και πάλι στο FTX ή κρατήθηκαν εκτός της εταιρείας. 

Σημειώνεται ότι ο Τζον Τζ. Ρέι, ο νέος CEO τoυ FTX, επέκρινε την εποπτεία του χρεοκοπημένου ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων, μιλώντας σε δικαστήριο την Πέμπτη. «Ποτέ στην καριέρα μου δεν έχω ξαναδει τέτοια πλήρη αποτυχία εταιρικών ελέγχων και απουσία αξιόπιστων οικονομικών πληροφοριών, όπως αυτό που αντιμετωπίζω», δήλωσε.

«Από το πλήγμα στην ακεραιότητα των συστημάτων και την εσφαλμένη ρυθμιστική εποπτεία στο εξωτερικό μέχρι τη συγκέντρωση του ελέγχου στα χέρια μιας πολύ μικρής ομάδας άπειρων, μη εξειδικευμένων και ενδεχομένως κακόβουλων ατόμων, αυτή η κατάσταση είναι άνευ προηγουμένου», υπογράμμισε.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v