Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πόνο και νέα μεγάλη αύξηση επιτοκίων ζητάει μέλος της ΕΚΤ

Ο διοικητής της τράπεζας της Αυστρίας δεν βλέπει ενδείξεις πως οι πιέσεις στις τιμές υποχωρούν. Θέλει να σταλεί «ισχυρό μήνυμα για την αποφασιστικότητά μας και να δείξουμε ότι είμαστε σοβαροί για τη συγκράτηση του πληθωρισμού».

Πόνο και νέα μεγάλη αύξηση επιτοκίων ζητάει μέλος της ΕΚΤ

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να διατηρήσει τον ρυθμό των αυξήσεων των επιτοκίων στην επόμενη συνεδρίασή της, για να πείσει το κοινό ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής είναι «σοβαροί» σχετικά με τη συγκράτηση του πληθωρισμού, δήλωσε ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Αυστρίας.

Οπως μεταδίδουν οι Financial Times, ο Robert Holzmann, επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Αυστρίας και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, υποστήριξε μια τρίτη διαδοχική αύξηση του επιτοκίου καταθέσεων κατά 0,75 ποσοστιαίες μονάδες στην επόμενη συνεδρίαση καθορισμού των επιτοκίων στα μέσα Δεκεμβρίου. Η κίνηση θα αυξήσει το κόστος δανεισμού αναφοράς στο 2,25%.

Τα σχόλιά του υπογραμμίζουν την πιθανότητα σύγκρουσης στην επόμενη ψηφοφορία, με τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να χωρίζονται μεταξύ της διατήρησης του ρυθμού και της μετάβασης σε μικρότερες αυξήσεις λόγω ενδείξεων ύφεσης.

Ο Holzmann είπε στους Financial Times ότι δεν μπορεί «να δει σημάδια ότι ο δομικός πληθωρισμός μειώνεται» στην ευρωζώνη και αναμένει μόνο μια «εξασθένηση της ανάπτυξης ή μια ήπια ύφεση», παρά μια βαθιά ύφεση στο μπλοκ των 19 χωρών.

Μια ακόμη μεγάλη αύξηση των επιτοκίων «θα έδινε ένα ισχυρό μήνυμα για την αποφασιστικότητά μας», είπε ο πρώην καθηγητής Οικονομικών που εργάστηκε για αρκετά χρόνια στην Παγκόσμια Τράπεζα. «Θα έλεγα στις επιχειρήσεις και στα συνδικάτα ότι είμαστε σοβαροί, οπότε μη μας υποτιμάτε, να είστε προσεκτικοί».

Ο Holzmann είπε ότι τα επιτόκια θα πρέπει να αυξηθούν στο σημείο που «προκαλούν πόνο», αλλά πρόσθεσε ότι «ελπίζω πως δεν θα φτάσουν σε αυτό». 

Είπε ότι είναι σημαντικό να αυξηθούν τα επιτόκια «από νωρίς», για να σταματήσουν οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά να στοιχηματίζουν ότι ο υψηλός πληθωρισμός θα διαρκέσει. «Μετά, ο πόνος είναι πολύ πολύ μεγαλύτερος», είπε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v