Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το mea culpa του ιδρυτή της FTX για τη χρεοκοπία

Ο βραχίονας trading της αυτοκρατορίας κρυπτονομισμάτων του ομίλου FTX είναι αυτός που οδήγησε στη χρεοκοποία, τονίζει σε επιστολή προς τους υπαλλήλους ο Σαμ Μπάνκμαν Φράιντ.

Το mea culpa του ιδρυτή της FTX για τη χρεοκοπία

Ο Σαμ Μπάνκμαν Φράιντ είπε σε πρώην υπαλλήλους της FTX ότι ο υπερβολικός δανεισμός από τη δική του εταιρεία συναλλαγών Alameda Research ευθύνεται για την κατάρρευση του ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων, επιμένοντας ότι δεν γνώριζε τις θέσεις που είχαν οι traders.

Σε μια επιστολή προς πρώην υπαλλήλους, ο ιδρυτής της FTX έγραψε ότι δεν συνειδητοποίησε την πλήρη έκταση των θέσεων που είχαν οι traders της Alameda ούτε συνειδητοποίησε το μέγεθος του κινδύνου που ενέχει ένα συντονισμένο κραχ.

Το FTX συνήθως επέτρεπε στους πελάτες να δανειστούν χρήματα για να ενισχύσουν τα στοιχήματά τους σε κρυπτονομίσματα. Αλλά αυτή η πρακτική επέτρεψε στον Alameda να λάβει εξαιρετικά μεγάλες θέσεις, τις οποίες ο Μπάνκμαν Φράιντ ισχυρίστηκε ότι δεν κατάφερε να παρακολουθήσει.

Σύμφωνα με την επιστολή, την οποία έχουν δει οι Financial Times, κατά την έναρξη του κραχ στην αγορά κρυπτονομίσμάτων την περασμένη άνοιξη, η Alameda είχε δανειστεί 2 δισ. δολάρια από το FTX, το οποίο ισχυριζόταν ότι είχε «μαξιλάρι» 60 δισ. δολάρια. Αλλά τη στιγμή που η αυτοκρατορία του Μπάνκμαν Φράιντ κατέρρευσε, αυτός ο δανεισμός είχε αυξηθεί στα 8 δισ. δολάρια και υποστηρίζονταν από περιουσιακά στοιχεία αξίας μόλις 9 δισ. δολαρίων.

«Λυπάμαι βαθιά για την αποτυχία μου στην επίβλεψη. . . Μέσα στην προσπάθεια να αναπτύξω την εταιρεία έχασα την επαφή με τα πιο σημαντικά πράγματα» έγραψε ο Μπάνκμαν Φράιντ.

Η επιστολή που εστάλη στους υπαλλήλους των εταιρειών του δίνει τον πιο λεπτομερή καταγραφή που έχει κάνει μέχρι σήμερα ο Μπάνκμαν Φράιντ σε λιγότερο από δύο εβδομάδες.

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v