Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ναυάγιο στη Σύνοδο των ΥΠΕΝ για το αέριο, νέα προσπάθεια 13 Δεκέμβρη

Στα... κάγκελα κράτη-μέλη για την πρόταση της Κομισιόν να μπει πλαφόν στα €275 η μεγαβατώρα. Στο συρτάρι μπήκε το σύνολο του πακέτου για την ενεργειακή κρίση. Νέα προσπάθεια για συμφωνία στα μέσα Δεκέμβρη.

Ναυάγιο στη Σύνοδο των ΥΠΕΝ για το αέριο, νέα προσπάθεια 13 Δεκέμβρη

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πάτησε «pause» στις προσπάθειες να εγκρίνει ένα πακέτο έκτακτων μέτρων για τον περιορισμό των επιπτώσεων από τις υψηλές τιμές του φυσικού αερίου, καθώς διπλωμάτες προσπαθούν να επιλύσουν τον βαθύ διχασμό μεταξύ των κρατών-μελών.

Οι υπουργοί Ενέργειας που πραγματοποίησαν έκτακτη συνεδρίαση στις Βρυξέλλες συμφώνησαν στο περιεχόμενο πολλών έκτακτων μέτρων, αλλά θα καθυστερήσουν την επίσημη έγκριση μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου, με μια ομάδα χωρών να πιέζει για μείωση του επιπέδου στο οποίο τέθηκε το πλαφόν στην τιμή, σύμφωνα με δύο διπλωμάτες της ΕΕ που μίλησαν στο Bloomberg.

«Δεν μπορούμε να πάρουμε απόφαση για τίποτα όσο δεν μπορούμε να αποφασίσουμε για όλα», δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας του Βελγίου Tinne Van der Straeten, πριν από τη συνάντηση της Πέμπτης.

Οι διπλωμάτες προσπαθούσαν να καταλήξουν σε συμφωνία για ένα πακέτο που περιλαμβάνει την ενίσχυση ενός μηχανισμού για κοινές αγορές φυσικού αερίου, τον περιορισμό της ενδοημερήσιας αστάθειας των τιμών και τη δυνατότητα ταχύτερης αδειοδότησης για έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Υπάρχει σύμπνοια γι' αυτά, είπαν οι διπλωμάτες. Οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ θα πραγματοποιήσουν άλλη μια έκτακτη συνεδρίαση, πιθανότατα στις 13 Δεκεμβρίου.

Το διακύβευμα είναι μεγάλο: Η αποτυχία επίτευξης συμφωνίας θα έστελνε ένα μήνυμα ότι η ενιαία απάντηση της ΕΕ στην ενεργειακή κρίση που προκλήθηκε από τον πόλεμο καταρρέει -ένα πολιτικό δώρο για τη Μόσχα, που η Ευρώπη θέλει να αποφύγει.

Στο παρασκήνιο, διεξάγεται μια ακόμα μάχη: Το μπλοκ είναι διχασμένο σχετικά με το πώς θα εφαρμόσει ένα σχέδιο υπό την ηγεσία της G-7 για τον περιορισμό των εσόδων της Ρωσίας από το πετρέλαιο. Οι διπλωμάτες της ΕΕ απέτυχαν να καταλήξουν σε συμφωνία χθες, αλλά ελπίζουν ότι αυτό μπορεί να γίνει ακόμα και σήμερα.

Εν τω μεταξύ η πρόταση της Επιτροπής να μπει το πλαφόν στα 275 ευρώ η μεγαβατώρα προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων. «Περιμένουμε ότι οι συζητήσεις σήμερα θα είναι μάλλον "πικάντικες"», είπε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Τσεχίας Γιόζεφ Σικέλα στους δημοσιογράφους, πριν από τη συνάντηση. Η Ισπανία είχε προηγουμένως χλευάσει το σχέδιο ως «κοροϊδία».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v