Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέο παζάρι στις Βρυξέλλες για το πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο

Διαφωνίες στους κόλπους της ΕΕ, με χώρες όπως η Πολωνία να θέλουν χαμηλότερο από τα 65 δολάρια πλαφόν και άλλες όπως η Ελλάδα να επιμένουν σε αυτό το επίπεδο.

Νέο παζάρι στις Βρυξέλλες για το πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο

Διπλωμάτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρόκειται να συναντηθούν για να δουν εάν μπορούν να καταλήξουν σε μια τελική συμφωνία για το πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg. 

Το μπλοκ έχει εγκλωβιστεί σε μια συζήτηση αναφορικά με το πόσο αυστηρό θα έπρεπε να είναι το ανώτατο όριο τιμών, το οποίο θα εφαρμοστεί με τους G-7. Χώρες όπως η Πολωνία αντιτάχθηκαν στην πρόταση του εκτελεστικού βραχίονα της ΕΕ να τεθεί το όριο στα 65 δολάρια ανά βαρέλι, λέγοντας ότι είναι πολύ γενναιόδωρο προς τη Ρωσία. Αλλες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, δεν θέλουν να πάνε κάτω από αυτό το επίπεδο.

Οι διπλωμάτες είναι αισιόδοξοι ότι μπορούν να οριστικοποιήσουν μια συμφωνία. Το μπλοκ αισθάνεται πίεση καθώς οι κυρώσεις της ΕΕ για το ρωσικό πετρέλαιο ξεκινούν στις 5 Δεκεμβρίου. Δύο από τις πηγές είπαν ότι τα κράτη-μέλη συζητούν τον καθορισμό μιας τακτικής αναθεώρησης του ύψους του πλαφόν ως πιθανό συμβιβασμό.

Ο στόχος του ανώτατου ορίου τιμών, που προτάθηκε για πρώτη φορά από τις ΗΠΑ, είναι να διατηρήσει τη ροή του ρωσικού πετρελαίου, περιορίζοντας ταυτόχρονα τα έσοδα της Μόσχας. Οι επικριτές των επιπέδων που έχουν προταθεί μέχρι στιγμής επισημαίνουν το ότι η Μόσχα πουλάει ήδη το πετρέλαιό της με έκπτωση, επομένως ένα ανώτατο όριο τιμής σε αυτό το επίπεδο θα επέτρεπε να συνεχίσει να λειτουργεί όπως σήμερα. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v