Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προ των πυλών πόλεμος επιδοτήσεων Ευρώπης-ΗΠΑ

Άμεσα αναζητείται ευρωπαϊκή απάντηση στο πακέτο $369 δισ. του Μπάιντεν, που θέτει σε κίνδυνο τη «διατλαντική ενότητα». Η εκστρατεία «Αγοράστε αμερικανικά» που πλήττει την ευρωπαϊκή βιομηχανία και η αναζήτηση απάντησης.

Προ των πυλών πόλεμος επιδοτήσεων Ευρώπης-ΗΠΑ

Εξαντλείται ο χρόνος για την επίλυση της εντεινόμενης διαμάχης με τις ΗΠΑ σχετικά με τις πράσινες επιδοτήσεις Μπάιντεν, ύψους 369 δισ. δολαρίων, προειδοποιούν οι υπουργοί της ΕΕ προκειμένου να αποτρέψουν έναν αναδυόμενο διατλαντικό εμπορικό πόλεμο.

Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον έχουν δημιουργήσει μια ομάδα εργασίας για να αντιμετωπίσουν τον αντίκτυπο του νόμου για τη μείωση του πληθωρισμού (IRA) και των διατάξεων «Αγοράστε αμερικανικά», αλλά οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες χάνουν την υπομονή τους καθώς δεν βλέπουν πρόοδο, γράφουν οι Financial Times.

Ο Τζόζεφ Σικέλα, ο Τσέχος υπουργός Εμπορίου και προεδρεύων στη σύνοδο των υπουργών στις Βρυξέλλες την Παρασκευή, δήλωσε ότι επιθυμεί λύσεις μέχρι την επόμενη συνεδρίαση του διμερούς Συμβουλίου Εμπορίου και Τεχνολογίας (TTC), στις 5 Δεκεμβρίου. «Οι ΗΠΑ έχουν επίγνωση των ανησυχιών μας και η ειδική ομάδα πρέπει να βρει λύση αποδεκτή και από τα δύο μέρη», είπε. 

Στην ΕΕ αυξάνονται οι ανησυχίες τόσο για την κλίμακα των αμερικανικών επιδοτήσεων, όσο και για ενδεχόμενη αποτυχία επίτευξης καλύτερων όρων για την Ευρώπη, κάτι που θα οδηγούσε σε μια σοβαρή διαμάχη τη στιγμή που οι δύο πλευρές πρέπει να δώσουν προτεραιότητα στη διατλαντική ενότητα ενώπιον της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Η Λίσε Σραϊνεμάχερ, υπουργός Εμπορίου της Ολλανδίας, χαρακτήρισε «πολύ ανησυχητικό» τον νόμο IRA, προσθέτοντας: «Θέλω να αποφύγω έναν εμπορικό πόλεμο πάση θυσία. Κανείς δεν θα ωφεληθεί».

Ο νόμος παρέχει φοροαπαλλαγές και επιδοτήσεις σε Αμερικανούς καταναλωτές και εταιρείες, για προϊόντα όπως ηλεκτρικά οχήματα, ανεμογεννήτριες και πράσινο υδρογόνο, καθώς οι ΗΠΑ προσπαθούν να μειώσουν τις εκπομπές άνθρακα δημιουργώντας θέσεις εργασίας. Κυρίως αφορούν προϊόντα που παράγονται στις ΗΠΑ. Καθώς οι ρυθμίσεις τίθενται σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2023, αρκετές εταιρείες της ΕΕ έχουν ήδη δηλώσει ότι θα επιλέξουν τις ΗΠΑ και όχι την ΕΕ για την επόμενη επένδυσή τους. Οι τιμές ενέργειας είναι πολύ χαμηλότερες στις ΗΠΑ εξάλλου, αποτελώντας ακόμη έναν πόλο έλξης.

Ορισμένα κράτη μέλη, όπως η Γαλλία, ζήτησαν από τις Βρυξέλλες να αντιγράψουν την αμερικανική πρωτοβουλία θεσπίζοντας ένα δικό τους καθεστώς «Αγοράστε ευρωπαϊκά». Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ πρότεινε, επίσης, αυξημένες επιδοτήσεις.

Ακόμη και η Ιρλανδία, από τους πιο ένθερμους συμμάχους των ΗΠΑ στην Ευρώπη, προειδοποίησε για συνέπειες αν δεν βρεθεί λύση γρήγορα. Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Λίο Βαράντκαρ δήλωσε: «Θα απαντήσει η ΕΕ. Κανείς δεν θέλει να μπει σ' έναν κύκλο αντεκδίκησης για τις επιδοτήσεις, ωστόσο αυτό που έκαναν οι ΗΠΑ δεν συνάδει με τις αρχές του ελεύθερου εμπορίου και του θεμιτού ανταγωνισμού».

Ωστόσο άλλα μικρότερα και πιο φιλελεύθερα κράτη, όπως η Ολλανδία και η Σουηδία, έχουν προειδοποιήσει ενάντια σ' έναν σπιράλ επιδοτήσεων ή παροχής προνομίων που θα μπορούσε να προκαλέσει αντίποινα από άλλους εμπορικούς εταίρους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v