Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ερντογάν: Η Τουρκία θα επιμείνει σε μονοψήφια επιτόκια

«Μειώσαμε τα επιτόκια σε μονοψήφια ποσοστά και αυτό θα συνεχιστεί ως έχει. Μην ανησυχείτε, ο πληθωρισμός θα πέσει επίσης», σημείωσε ο Τούρκος πρόεδρος σε ομιλία του.

Ερντογάν: Η Τουρκία θα επιμείνει σε μονοψήφια επιτόκια

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η χώρα θα τηρήσει την εξαιρετικά χαλαρή προσέγγιση νομισματικής πολιτικής μονοψήφιων επιτοκίων, αφότου η κεντρική τράπεζα μείωσε ξανά το κόστος δανεισμού.

Οπως θυμίζει το Bloomberg, η κεντρική τράπεζα αυτή την εβδομάδα ανακοίνωσε ότι τερματίζει τον κύκλο νομισματικής χαλάρωσης καθώς μείωσε τα επιτόκια αναφοράς στο 9% από 10,5%. Η στάση της είναι κόντρα στη φετινή τάση της παγκόσμιας σύσφιξης, καθώς πολλές κεντρικές τράπεζες αυξάνουν τα επιτόκια για να αντιμετωπίσουν τον αυξανόμενο πληθωρισμό.

«Μειώσαμε τα επιτόκια σε μονοψήφια ποσοστά και αυτό θα συνεχιστεί ως έχει. Μην ανησυχείτε, ο πληθωρισμός θα πέσει επίσης», είπε ο Ερντογάν το Σάββατο σε ομιλία του. Έχει υιοθετήσει μια αντισυμβατική άποψη, σύμφωνα με την οποία τα χαμηλότερα επιτόκια έχουν τη δύναμη να μειώσουν τον πληθωρισμό.

Η λίρα έχει χάσει πάνω από 28% έναντι του δολαρίου φέτος. Οι υψηλές τιμές των τροφίμων και της ενέργειας που τροφοδοτήθηκαν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχουν πλήξει την οικονομία της Τουρκίας, με τον πληθωρισμό να τρέχει με 85,5%.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v