Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΕ: Κλείνει στα 60 δολάρια το πλαφόν στην τιμή του ρωσικού αργού

Υιοθετείται μηχανισμός προσαρμογής που θα διατηρεί το ανώτατο όριο στο 5% κάτω από την τιμή αγοράς. Μέχρι την Παρασκευή η τελική έγκριση από τους 27. Το παρασκήνιο και οι διαφωνίες.

ΕΕ: Κλείνει στα 60 δολάρια το πλαφόν στην τιμή του ρωσικού αργού

Οι κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν προσωρινά την Πέμπτη σε ανώτατο όριο τιμής 60 δολαρίων ανά βαρέλι για το ρωσικό πετρέλαιο που μεταφέρεται διά θαλάσσης, με μηχανισμό προσαρμογής που θα διατηρήσει το ανώτατο όριο στο 5% κάτω από την τιμή της αγοράς, σύμφωνα με το Reuters.

Η Πολωνία, η οποία είχε πιέσει ώστε το ανώτατο όριο τιμών να είναι όσο το δυνατόν χαμηλότερο, συνέχισε να εκφράζει αντιρρήσεις για τη συμφωνία, η οποία ακολούθως θα εγκριθεί απ' όλες τις κυβερνήσεις της ΕΕ μέχρι την Παρασκευή, είπε ο διπλωμάτης.

Η αρχική πρόταση της G7 την περασμένη εβδομάδα προέβλεπε ανώτατο όριο τιμής 65-70 δολ. ανά βαρέλι, χωρίς μηχανισμό προσαρμογής.

Οι ναυτιλιακές χώρες, δηλαδή η Ελλάδα, η Μάλτα και η Κύπρος, έχουν ζητήσει υψηλότερη τιμή ή εγγυήσεις ότι η ναυτιλιακή βιομηχανία δεν θα δεχτεί διακρίσεις από διεθνείς ανταγωνιστές ως αποτέλεσμα του μέτρου.

Δεδομένου ότι το αργό των Ουραλίων διαπραγματεύεται ήδη χαμηλότερα, η Πολωνία, η Λιθουανία και η Εσθονία απέρριψαν αυτό το επίπεδο καθώς δεν επιτυγχάνει τον κύριο στόχο, που είναι να μειωθούν τα έσοδα της Μόσχας και συνεπώς η ικανότητα χρηματοδότησης του πολέμου στην Ουκρανία.

Προσχέδιο της ΕΕ που επικαλείται το Reuters προβλέπει ότι το ανώτατο όριο τιμών θα επανεξεταστεί στα μέσα Ιανουαρίου και κάθε δύο μήνες εφεξής, ώστε να αξιολογηθεί και να ανταποκριθεί σε πιθανές «αναταράξεις» που θα προκύψουν στην αγορά.

Το έγγραφο αναφέρει ότι «μεταβατική περίοδος» 45 ημερών θα ισχύει για πλοία που μεταφέρουν αργό πετρέλαιο ρωσικής προέλευσης που φορτώθηκε πριν από τις 5 Δεκεμβρίου και θα εκφορτωθεί στον τελικό προορισμό του έως τις 19 Ιανουαρίου 2023.

Το ανώτατο όριο τιμών της G7 για το ρωσικό αργό που διακινείται διά θαλάσσης ξεκινά να ισχύει στις 5 Δεκεμβρίου, αντικαθιστώντας την αρχική πρόβλεψη της ΕΕ για πλήρη απαγόρευση της διά θαλάσσης εμπορίας του.

Η επιβολή του πλαφόν από την G7 προβλέπει απαγόρευση ναυτασφάλισης φορτίων ρωσικού αργού σε όλο τον κόσμο, εκτός εάν πωληθεί σε χαμηλότερη τιμή από το όριο που ορίζεται.

Καθώς οι κύριες ναυτιλιακές και ασφαλιστικές εταιρείες του κόσμου έχουν την έδρα τους στις χώρες της G7 και τους συμμάχους τους, το ανώτατο όριο τιμών θα δυσκολέψει τη Μόσχα να πουλήσει το πετρέλαιο της σε υψηλότερη τιμή.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v