Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εμπόδιο στον ΟΠΕΚ η σύμμαχος Ρωσία

Η «πλημμύρα» ρωσικού πετρελαίου έρχεται σε σύγκρουση με την προσπάθεια του Οργανισμού να περιορίσει τις προμήθειες. Ρίχνει την παραγωγή ο ΟΠΕΚ, την ανεβάζει η Μόσχα.

Εμπόδιο στον ΟΠΕΚ η σύμμαχος Ρωσία

Οι προσπάθειες του ΟΠΕΚ να επιτύχει μια σημαντική μείωση της παραγωγής πετρελαίου περιορίζονται από τους συμμάχους του Οργανισμού.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών μείωσε την παραγωγή κατά περίπου 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα, σύμφωνα με έρευνα του ειδησεογραφικού πρακτορείου, εκπληρώνοντας σε γενικές γραμμές τη μισή περικοπή που έπρεπε να κάνει από πλευράς του σε συντονισμό με τον ευρύτερο συνασπισμό του ΟΠΕΚ+ (ΟΠΕΚ και σύμμαχοί του).

Ο ηγέτης του Οργανισμού, η Σαουδική Αραβία, βρέθηκε εν μέσω πολιτικής έντασης με τις ΗΠΑ όταν ανακοίνωσε για πρώτη φορά τη μείωση, η οποία έχει αποδειχθεί απαραίτητη για τη σταθεροποίηση των αγορών πετρελαίου έναντι της επιδεινούμενης ζήτησης στην Κίνα.

Ωστόσο, οι εξαγωγές πετρελαίου από τον πλήρη ΟΠΕΚ των 23 χωρών κινήθηκαν καθοδικά κατά μόλις 361.000 βαρέλια την ημέρα, καθώς οι μειώσεις στα περισσότερα μέλη αντισταθμίστηκαν από την αύξηση από τη Ρωσία, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας ενεργειακών αναλύσεων Kpler. Ενώ οι εξαγωγές και η παραγωγή δεν συσχετίζονται απόλυτα, οι αποστολές μπορούν να παρέχουν πληροφορίες για την παραγωγή πετρελαίου μιας χώρας.

«Οι Ρώσοι παραγωγοί πετρελαίου έκαναν το αντίθετο, αύξησαν δηλαδή την παραγωγή», δήλωσε ο Viktor Katona, αναλυτής της Kpler στη Βιέννη.

Η Μόσχα αύξησε την παραγωγή πετρελαίου, φτάνοντάς τη σε υψηλό οκτώ μηνών, στα 10,9 εκατ. βαρέλια την ημέρα τον Νοέμβριο, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Ενέργειας, πριν από τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα τεθούν σε ισχύ την επόμενη εβδομάδα. Εν τω μεταξύ, τα κράτη της Ομάδας των Επτά εξετάζουν πλαφόν στο ρωσικό αργό, με τις λεπτομέρειες να βρίσκονται ακόμη υπό επεξεργασία.

Η συμμαχία ΟΠΕΚ+ πρόκειται να συνεδριάσει την Κυριακή για να επανεξετάσει την πολιτική παραγωγής για τις αρχές του 2023. Ενώ η «πλημμύρα» ρωσικού πετρελαίου έρχεται σε σύγκρουση με την προσπάθεια του Οργανισμού να συσφίξει τις προμήθειες, η έναρξη των κυρώσεων σημαίνει ότι οι ροές από τη Μόσχα ενδέχεται σύντομα να υποχωρήσουν. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v