Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ακάρ: Να μην παίρνουν αέρα οι Ελληνες, πρέπει να μοιραστούμε τον πλούτο του Αιγαίου

«Ελάτε στα σύγκαλά σας, μην παίρνετε αέρα με το τι σας λένε ή κάνουν οι τρίτοι. Πατήστε στο έδαφος. Συμπεριφερθείτε με σύνεση και λογική και ας καθίσουμε να μιλήσουμε για αυτά τα πράγματα μόνοι μας», συνέστησε στην Αθήνα ο τούρκος υπουργός Αμυνας.

Ακάρ: Να μην παίρνουν αέρα οι Ελληνες, πρέπει να μοιραστούμε τον πλούτο του Αιγαίου

Νουθεσίες προς την Ελλάδα απηύθυνε σήμερα ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, κατά τη διάρκεια συνάντησης με οικογένειες ηρώων και βετεράνους στα Δαρδανέλια.

Ο Τούρκος υπουργός απηύθυνε έκκληση για διμερή διάλογο, καλώντας την Αθήνα να εγκαταλείψει τη ρητορική και τις ενέργειες που αυξάνουν την ένταση και λέγοντας ότι η Άγκυρα είναι υπομονετική.

«Όσον αφορά τις σχέσεις μας με την Ελλάδα, πραγματικά, αλλά πραγματικά… προτείνουμε πάντα με εξαιρετική υπομονή διάλογο και να κάνουμε ό,τι χρειαστεί σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονίας, προκειμένου να επέλθει πραγματικά η ειρήνη και να υπάρξει δίκαιη κατανομή του πλούτου εδώ. Λέμε ότι “εδώ έχουμε προβλήματα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας”.

Ας λύσουμε αυτά τα προβλήματα μέσω διαλόγου. Υπάρχουν ποικίλα προβλήματα, προβλήματα με βάθος, όχι προβλήματα που μπορούν να λυθούν σε μια στιγμή. Καλέστε μας, ας έρθουμε στην Ελλάδα και ας μιλήσουμε. Ελάτε στην Τουρκία ας καθίσουμε εδώ και ας μιλήσουμε. Μην συνεργάζεστε με άλλους, μπορούμε να λύσουμε μόνοι μας τα δικά μας προβλήματα. Επομένως, λέμε ότι περιμένουμε από την Ελλάδα να εγκαταλείψει τις ενέργειες και τη ρητορική που αυξάνουν αυτή την ένταση και να μιλήσει όσο το δυνατόν πιο υπεύθυνα και συνετά για αυτό το θέμα. Λέμε μην αυξάνετε την ένταση. Λέμε μην οξύνετε την ατμόσφαιρα. Λέμε μην διαταράσσετε το περιβάλλον διαλόγου. Τους λέμε επίσης πόσο υπομονετικοί είμαστε. Παρόλα τα λάθη που έγιναν, παρά τις παραλείψεις, μπορούμε να τα λύσουμε υπομονετικά με όσο το δυνατόν πιο ειρηνικούς τρόπους και μεθόδους. Το πιστεύουμε! Αλλά λέμε ότι αυτό δεν είναι αδυναμία, ούτε φόβος, μην παρεξηγείτε την έκκλησή μας για διάλογο. Το λέμε αυτό γιατί είμαστε υπέρ της επίλυσης των προβλημάτων στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου με αξιοπρέπεια και ευγένεια. Αυτό δεν είναι αδυναμία», σημείωσε ο Χουλουσί Ακάρ, προσθέτοντας ότι από την άλλη δεν θα επιτρέψουν κανένα τετελεσμένο.

Μην παίρνετε αέρα

«Από την άλλη, λέμε ότι θα προστατεύσουμε τα δικαιώματά μας, τους νόμους μας, δεν θα επιτρέψουμε κανένα τετελεσμένο, δεν θα επιτρέψουμε να παραβιαστούν τα δικαιώματά μας με κανέναν τρόπο. Ούτε αυτό αποτελεί απειλή. Γι’ αυτό ελάτε στα σύγκαλά σας, μην παίρνετε αέρα με το τι σας λένε ή κάνουν οι τρίτοι. Πατήστε στο έδαφος. Συμπεριφερθείτε με σύνεση και λογική και ας καθίσουμε να μιλήσουμε για αυτά τα πράγματα μόνοι μας, να τα λύσουμε και να κάνουμε ειρήνη εδώ», συνέστησε ο Τούρκος ΥΠΑΜ, εκφράζοντας στη συνέχεια και πάλι την ενόχλησή του για τους εξοπλισμούς και τις συμμαχίες της Ελλάδας.

«Ορισμένοι συγκεκριμένοι πολιτικοί στην Ελλάδα, τους οποίους πιστεύω ότι παρακολουθείτε, ανακινούν τα πράγματα για εσωτερική πολιτική κατανάλωση και κλιμακώνουν την ατμόσφαιρα. Υπάρχει και ένταση και κάποιες μάταιες προσπάθειες εξοπλισμών. Υπάρχει μια σειρά από δήθεν ‘τεχνητές’ συμμαχίες, που είναι μάταιες. Όλα αυτά είναι μια μάταιη προσπάθεια, ειδικά αυτή η κούρσα εξοπλισμών. Αυτά βλάπτουν ιδιαίτερα την ευημερία του ελληνικού λαού. Αυτός ο σεβντάς για εξοπλισμούς από μια Ελλάδα με σοβαρό πρόβλημα χρέους, διαταράσσει την κανονική τάξη και όλοι πρέπει να το δουν αυτό», υποστήριξε ο Χουλουσί Ακάρ.

Να μοιραστούμε τον πλούτο του Αιγαίου

«Κάποιοι πολιτικοί στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων κάποιων απόστρατων στρατιωτικών, απόστρατων διπλωματών και ακαδημαϊκών, οι λογικοί Έλληνες το βλέπουν αυτό. Βλέπουν τα λάθη που κάνουν οι ίδιοι οι πολιτικοί τους και τους προειδοποιούν. Ακούστε τους!», προέτρεψε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας.

«Επομένως, ας διασφαλίσουμε την ειρήνη και τη σταθερότητα εδώ και ας μοιραστούμε δίκαια τον πλούτο του Αιγαίου μέσω διαλόγου και στο πλαίσιο της ευθυδικίας και του διεθνούς δικαίου. Αυτό θέλουμε. Δυστυχώς όμως υπάρχουν προβλήματα σε αυτό το θέμα και δυστυχώς κάποιοι από αυτούς καταστρέφουν και σαμποτάρουν κάποιες καλές προθέσεις και κάποια καλά βήματα και το γνωρίζουμε αυτό», κατέληξε.

Ο Χουλουσί Ακάρ υποστήριξε επίσης ότι η Τουρκία είναι μια χώρα με σημαντική επιρροή. Ένας παράγοντας που εξασφαλίζει την ειρήνη και την ηρεμία και ότι οι συναντήσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ήταν αποτελεσματικές σε όλα αυτά.

«Παρείχε σοβαρή ανακούφιση. Είμαστε μαζί με τα αδέρφια μας από το Αζερμπαϊτζάν μέρα και νύχτα. Οι Κύπριοι αδελφοί μας είναι αδέρφια μας. Η εθνική μας υπόθεση. Εκεί δεν τίθεται θέμα παραχώρησης. Θέλουμε δύο ίσα, κυρίαρχα ‘κράτη’».

«Ό,τι και να έχει γίνει, η φιλία με τις χώρες της περιοχής συνεχίζεται»

Παράλληλα, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας συνεχίζοντας το άνοιγμα προς τις χώρες της περιοχής, που έχει ξεκινήσει ο Ταγίπ Ερντογάν, αναφέρθηκε στη Λιβύη και τόνισε ότι πρέπει να είναι η Τουρκία δυνατή για να επιβιώσει.

«Υπάρχουν 500 χρόνια φιλίας με τη Λιβύη. Κάναμε ό,τι καλύτερο μπορούσαμε για να φέρουμε ειρήνη στους Λίβυους αδελφούς μας, και συνεχίζουμε να το κάνουμε. Ό,τι και να έχει να γίνει με τις φιλικές και αδελφικές χώρες της Μέσης Ανατολής, της Κεντρικής Ασίας και της Αφρικής, συνεχίζουμε τη φιλία μας. Η Τουρκία είναι πραγματικά ισχυρή, αποτελεσματική και αποτρεπτική με τις ιστορικές αξίες και τη γεωγραφία της. Δείχνει ότι είναι μια σημαντική χώρα με τον νεαρό στρατό και τον πληθυσμό της και ότι είναι μια ισχυρή χώρα. Ένα από τα σημαντικά ζητήματα είναι ότι πρέπει να είμαστε δυνατοί για να επιβιώσουμε, να ζήσουμε σε αυτή τη γεωγραφία».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v