Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Υπόθεση διαφθοράς «καίει» το Ευρωκοινοβούλιο: 4 προσαγωγές

Υπό κράτηση πρώην ευρωβουλευτής και άλλοι τρεις αξιωματούχοι των Βρυξελλών, με την υποψία ότι δωροδοκήθηκαν για να αποσιωπήσουν καταπατήσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα που φιλοξενεί το Μουντιάλ.

Υπόθεση διαφθοράς «καίει» το Ευρωκοινοβούλιο: 4 προσαγωγές

Προσαγωγές αξιωματούχων πραγματοποιήθηκαν στις Βρυξέλλες στο πλαίσιο εκτεταμένης έρευνας κατά της διαφθοράς που διενεργήθηκε από την ομοσπονδιακή εισαγγελία. Ένας Ιταλός πρώην ευρωβουλευτής της ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S&D) και ένας μεγαλοπαράγοντας της Διεθνούς Συνδικαλιστικής Συνομοσπονδίας (Ituc) κρατούνται με ενδείξεις ότι δωροδοκήθηκαν από το Κατάρ, αποκαλύπτει η βελγική «Le Soir».

Η έρευνα, που ξεκίνησε στα μέσα Ιουλίου, αφορά τη δράση εγκληματικής οργάνωσης που φέρεται να διείσδυσε στην καρδιά του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και θεωρείται ύποπτη για παρεμβάσεις στην πολιτική της Συνομοσπονδίας εκ μέρους του Κατάρ. 

Αυτή η πιθανώς εκρηκτική υπόθεση έρχεται στην επιφάνεια την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη το Μουντιάλ στο εμιράτο. Η βελγική εισαγγελία επιβεβαίωσε: «Η ομοσπονδιακή δικαστική αστυνομία πραγματοποίησε 16 έρευνες σε 14 διαφορετικές διευθύνσεις σε αρκετούς δήμους των Βρυξελλών στο πλαίσιο ευρείας διερεύνησης φερόμενων πράξεων εγκληματικής οργάνωσης περί διαφθοράς και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες».

Χρήματα και δώρα σε ΜΚΟ

Οι ανακριτές «υποψιάζονται ότι χώρα του Κόλπου προσπαθεί να επηρεάσει τις οικονομικές και πολιτικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου», αναφέρει η ομοσπονδιακή εισαγγελία, «καταβάλλοντας σημαντικά χρηματικά ποσά ή προσφέροντας σημαντικά δώρα σε τρίτους που έχουν σημαντική πολιτική ή/και στρατηγική θέση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο». Η εισαγγελία δεν κατονόμασε το Κατάρ, αλλά η βελγική εφημερίδα επικαλείται αξιόπιστες πηγές που βεβαιώνουν ότι πρόκειται πράγματι για τη χώρα που φιλοξενεί το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν προσαχθεί ο πρώην ευρωβουλευτής του S&D Πιερ-Αντόνιο Παντσέρι, ο νεοεκλεγείς γενικός γραμματέας της Διεθνούς Συνδικαλιστικής Συνομοσπονδίας Λούκα Βισεντίνι, ένας διευθυντής ΜΚΟ και ένας κοινοβουλευτικός βοηθός. Δικαστής θα αποφασίσει εντός 48 ωρών αν θα εκδοθούν εντάλματα σύλληψης.

Όλοι οι ύποπτοι έχουν ιταλική υπηκοότητα ή καταγωγή και είναι πολύ ενεργοί σε ενώσεις υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και σε ΜΚΟ. Ο Παντσέρι είναι πρόεδρος μη κερδοσκοπικού οργανισμού που με έδρα τις Βρυξέλλες προωθεί «την καταπολέμηση της ατιμωρησίας για σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων» και τη διεθνή δικαιοσύνη. Οι έρευνες στην κατοικία του έφεραν «λαβράκι» 500.000 ευρώ μετρητά. 

Ο Λούκα Βισεντίνι εξελέγη τον Νοέμβριο γενικός γραμματέας της Ituc, η οποία εκπροσωπεί συνολικά περισσότερους από 200 εκατ. εργαζόμενους.

Το Κατάρ έχει τεθεί στο στόχαστρο προκειμένου να υπερασπιστεί την αμφιλεγόμενη πολιτική του στα ανθρώπινα δικαιώματα και τις συνθήκες εργασίας των μεταναστών ενόψει του Μουντιάλ.

Οι έρευνες εμπλέκουν και άλλους κοινοβουλευτικούς βοηθούς, ένας από τους οποίους συνδέεται με την ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, και πιθανώς δύο συμβούλους και ακόμη έναν αξιωματούχο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σύμφωνα με τη Le Soir. Επίσης, αρκετούς λομπίστες που δραστηριοποιούνται στην Ε.Ε.

Η υπηρεσία Τύπου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δηλώνει πως δεν σχολιάζει τις νομικές διαδικασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη: «Όπως πάντα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συνεργάζεται πλήρως με τις αρμόδιες εθνικές αρχές. Το ίδιο και στην προκειμένη περίπτωση».

Οι έρευνες προσπαθούν να διαπιστώσουν εάν η υπόθεση ξεπερνά ένα «απλό» lobbying, καθώς αφορά φερόμενες πράξεις διαφθοράς στο μοναδικό άμεσα εκλεγμένο σώμα της Ευρώπης. Και μάλιστα από ένα ξένο κράτος που κατηγορείται τακτικά για παραβίαση δικαιωμάτων των αντιφρονούντων αντιπάλων, των 2 εκατομμυρίων μεταναστών εργαζομένων και ορισμένων κοινωνικών μειονοτήτων.

Οι Βρυξέλλες γιόρτασαν με τον δικό τους τρόπο τη διεθνή ημέρα κατά της διαφθοράς, που τιμάται σήμερα 9 Δεκεμβρίου, καταλήγει με πικρό χιούμορ η βελγική εφημερίδα, και με την ελπίδα να αποκατασταθεί η τιμή των ευρωπαϊκών θεσμών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v