Απογειώνει τον τουρκικό τουρισμό η αδύναμη λίρα

Η κατάρρευση της τουρκικής λίρας ενισχύει εντυπωσιακά τον τουρισμό στη γείτονα, ωστόσο οι Τούρκοι γονατίζουν από τον πληθωρισμό που ανεπίσημα αγγίζει τριψήφια ποσοστά.

Απογειώνει τον τουρκικό τουρισμό η αδύναμη λίρα

Ακόμη και οι τουρίστες στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης το πρόσεξαν. Τον Νοέμβριο η τιμή ενός καπουτσίνο αυξήθηκε από μια μέρα στην άλλη κατά 25%. Ο λόγος για την εκτόξευση της τιμής ήταν ο υψηλός πληθωρισμός στη χώρα. Παρ' όλα αυτά, για τους τουρίστες οι τιμές στην Τουρκία παραμένουν προσιτές, καθώς η ισοτιμία της τουρκικής λίρας έναντι του δολαρίου και του ευρώ κατέγραψε πέρυσι σημαντική πτώση. Τον Σεπτέμβριο του 2021, ένα δολάριο αντιστοιχούσε σε περίπου 8 τουρκικές λίρες, ενώ σήμερα σε 18.

Η υποτίμηση του τουρκικού εθνικού νομίσματος είχε ωστόσο θετικό αντίκτυπο στον τουρισμό. Πριν από την πανδημία, ο τουρισμός συνέβαλε στο τουρκικό ΑΕΠ με 11% και διασφάλιζε σχεδόν 2,3 εκατομμύρια θέσεις εργασίας, σύμφωνα με τη διεθνή επιχειρηματική ομοσπονδία World Travel and Tourism Council. Η πανδημία γονάτισε τον τουριστικό κλάδο, ο οποίος ωστόσο κατάφερε κατά τη διάρκεια του 2022 να ανακάμψει. Από τη μια άνοιξαν πάλι οι πτήσεις από και προς την Τουρκία, στην ουσία χωρίς περιορισμούς, και από την άλλη η αδύναμη λίρα τόνωσε το ενδιαφέρον πολλών τουριστών να επισκεφθούν την Τουρκία.

«Ο τουρισμός γνώρισε φέτος πρωτοφανή άνοδο, γεγονός που μας χαροποιεί ιδιαίτερα», δηλώνει ο ξεναγός και σκηνοθέτης Μουσταφά Εφελτί, ο οποίος διοργανώνει φέτος τη μια ξενάγηση μετά την άλλη, σε μια προσπάθεια να καλύψει, έστω και εν μέρει, τις οικονομικές ζημιές από την περίοδο της πανδημίας. «Ξεναγήσαμε ακόμα και ομάδες τουριστών από τη Λατινική Αμερική. Αυτό είναι ασυνήθιστο για μας, ιδίως τέτοια εποχή του χρόνου».

Ανταγωνιστικές τιμές παρά την αύξηση του ενεργειακού κόστους

Ο Μουσταφά Εφελτί δηλώνει ότι κύριος λόγος για την έλευση τουριστών ακόμα και από χώρες με σχετικά αδύναμες οικονομίες είναι οι χαμηλές τιμές: «Οι τουρίστες από τη Βουλγαρία ή τη Ρουμανία, για παράδειγμα, μπορούν να περάσουν μια εβδομάδα στην Τουρκία με 530 ευρώ. Στο Παρίσι, από την άλλη πλευρά, το ποσό αυτό αρκεί για λίγες μόνο μέρες».

Παρά την εντυπωσιακή αύξηση των τουριστών, η πάλαι ποτέ ισχυρή τουρκική τουριστική βιομηχανία δέχτηκε βαρύ πλήγμα από την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης. Για τους Τούρκους η αδύναμη λίρα αποδεικνύεται καταστροφική. Σύμφωνα με την τουρκική στατιστική υπηρεσία, ο πληθωρισμός αυξήθηκε κατά 85% τον Οκτώβριο. Ειδικοί της ανεξάρτητης ερευνητικής ομάδας ENAG τοποθετούν τον ανεπίσημο πληθωρισμό γύρω στο 185%. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του δημοσκοπικού ινστιτούτου Yöneylem, πάνω από τα δύο τρίτα των Τούρκων δυσκολεύονται να πληρώσουν τα τρόφιμα και το ενοίκιό τους.

Παρά την αύξηση των τιμών λόγω της εκτόξευσης του ενεργειακού κόστους, οι τιμές για τους τουρίστες στην Τουρκία παραμένουν χαμηλότερες σε σύγκριση με άλλες χώρες. Εδώ και πολλά χρόνια η Τουρκία είναι και θα παραμείνει ένα κλασικός all-inclusive προορισμός, σύμφωνα με τον γερμανικό τουριστικό κολοσσό TUI. «Η πτώση της τουρκικής λίρας έχει κάνει τη χώρα ακόμα πιο ελκυστική για όσους τουρίστες αναζητούν καλή σχέση ποιότητας-τιμής», λέει ο εκπρόσωπος του τουρ οπερέιτορ Ευάγγελος Γεωργίου.

Οι Ρώσοι τουρίστες μειώθηκαν λόγω του πολέμου

Τα έσοδα της τουριστικής βιομηχανίας αυξήθηκαν το τρίτο τρίμηνο του 2022 κατά 27,1% και 17,95 δισεκατομμύρια δολάρια σε σύγκριση με το 2021, ανακοίνωσε πρόσφατα η τουρκική στατιστική υπηρεσία. Παρά την άνοδο, ωστόσο, τα φετινά τουριστικά έσοδα είναι κατά 34,5 δισ. δολάρια μειωμένα σε σύγκριση με το 2019.

Η περιοχή της Αττάλειας αποτελεί εδώ και αρκετά χρόνια δημοφιλή προορισμό για Ρώσους τουρίστες, ωστόσο ο πόλεμος στην Ουκρανία αποθάρρυνε πολλούς για διακοπές στην Τουρκία. Ας σημειωθεί ότι η Τουρκία είναι σύμμαχος με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, διατηρεί όμως ταυτόχρονα καλές σχέσεις με τη Ρωσία, γεγονός που αποτελεί σχοινοβασία. Η χώρα εξαρτάται από τη Ρωσία τόσο στην ενέργεια και το εμπόριο όσο και τον τουρισμό. Το 2019 ο όγκος εμπορικών συναλλαγών μεταξύ των δύο χωρών έφτασε τα 26,3 δισεκατομμύρια δολάρια.

ΠΗΓΗ: DEUTSCHE WELLE

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v