Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Καμπανάκι» ΕΚΤ για τα επισφαλή δάνεια και τη χρηματοδότηση των τραπεζών

Ο εποπτικός βραχιόνας της ΕΚΤ σχεδιάζει πιο εντατικούς ελέγχους στις τράπεζες της ευρωζώνης. Πιέσεις από την άνοδο του πληθωρισμού, το τέλος της φθηνής χρηματοδότησης και την αύξηση των επιτοκίων.

«Καμπανάκι» ΕΚΤ για τα επισφαλή δάνεια και τη χρηματοδότηση των τραπεζών

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προειδοποίησε ότι οι τράπεζες της ευρωζώνης κινδυνεύουν να αυξήσουν τoν όγκο των επισφαλών δανείων και να αντιμετωπίσουν προβλήματα χρηματοδότησης λόγω της αύξησης των επιτοκίων, του υψηλότερου πληθωρισμού και μιας πιθανής ύφεσης.

Οι εποπτικές αρχές της ΕΚΤ σχεδιάζουν πιο συχνούς ελέγχους στις τράπεζες και θα διενεργούν πιο «στοχευμένες επιθεωρήσεις» των μεγαλύτερων τραπεζών της ευρζώνης, δήλωσε η ρυθμιστική αρχή τη Δευτέρα.

Σε blog της ΕΚΤ στο οποίο παρουσιάζονται οι προτεραιότητές της για την τραπεζική εποπτεία το επόμενο έτος, η ΕΚΤ δήλωσε ότι ο δανεισμός στους ενεργοβόερους τομείς και στο real estate είναι ιδιαίτερα ευάλωτος στην επιδείνωση του οικονομικού περιβάλλοντος.

Ορισμένες τράπεζες μπορεί επίσης να δυσκολευτούν να αντικαταστήσουν τη φθηνή χρηματοδότηση που παρείχε η ΕΚΤ για να βοηθήσει τον κλάδο κατά την πανδημία του κορωνοϊού, η οποία τώρα αποσύρεται καθώς η κεντρική τράπεζα προχωρά σε σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής για να αντιμετωπίσει τον υψηλό πληθωρισμό, ανέφερε.

«Ενώ ο τραπεζικός τομέας έχει μέχρι στιγμής αποδειχθεί ανθεκτικός στις επιπτώσεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία, τα ρίσκα έχουν αυξηθεί», δήλωσε ο Κέρσιν αφ Γιόκνικ, μέλος του εποπτικού συμβουλίου της ΕΚΤ, και ο Μάριο Κουαλιαριέλο, διευθυντής εποπτικής στρατηγικής και κινδύνου.

«Στο άμεσο μέλλον, ανησυχούμε για τις επιπτώσεις του μακροοικονομικού περιβάλλοντος και της πορείας των χρηματοπιστωτικών αγορών στην ποιότητα του ενεργητικού και τη χρηματοδότηση των τραπεζών» τόνισαν σε blog που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα.

Η αυξημένη πίεση από την ΕΚΤ σχετικά με την προετοιμασία των τραπεζών για μια πιθανή αύξηση των επισφαλών δανείων και τη συμπίεση της χρηματοδότησης θα μπορούσε να αυξήσει τις εντάσεις με στελέχη του κλάδου, πολλά από τα οποία έχουν ήδη παραπονεθεί για την αυστηρή προσέγγισή της κεντρικής τράπεζας όσον αφορά την εποπτεία.

Οι επιδόσεις του τραπεζικού τομέα ενισχύθηκαν φέτος, καθώς τα αυξανόμενα επιτόκια ενίσχυσαν τα περιθώρια κέρδους των δανείων, ενώ τα κυβερνητικά μέτρα για τη στήριξη εταιρειών και νοικοκυριών με υψηλό ενεργειακό κόστος συνέβαλαν στη διατήρηση των χρεοκοπιών ν σε χαμηλά επίπεδα.

Ωστόσο, η ΕΚΤ προειδοποίησε ότι οι συνθήκες αυτές φαίνεται απίθανο να συνεχιστούν επί μακρόν λόγω της πιθανής αύξησης των επισφαλών δανείων και του αυξανόμενου κόστους χρηματοδότησης για τις τράπεζες.

Η κεντρική τράπεζα αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια την Πέμπτη κατά τουλάχιστον 0,5 ποσοστιαίες μονάδες στο 2%, επίπεδο που θα είναι το υψηλότερο επίπεδο από το 2008/9, ενώ οι περισσότεροι οικονομολόγοι αναμένουν ότι η ευρωζώνη θα εισέλθει σε ύφεση αυτόν τον χειμώνα.

«Τα υψηλότερα επιτόκια και μια υποτονική ή πιθανώς υφεσιακή οικονομική προοπτική μπορεί να θέσουν υπό αμφισβήτηση την ικανότητα εξυπηρέτησης του χρέους των δανειοληπτών στο μέλλον», ανέφεραν σύμφωνα με τους Financial Times oi αξιωματούχοι της ΕΚΤ στο blog τους. «Αυτό μπορεί να ισχύει ιδιαίτερα για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις».

Η κεντρική τράπεζα υπογράμμισε ότι σε πρόσφατο εποπτικό έλεγχο εντοπίστηκαν ελλείψεις στον τρόπο με τον οποίο οι τράπεζες ελέγχουν τους κινδύνους τους, «ειδικά σε σχέση με τη δημιουργία και την παρακολούθηση δανείων, την ταξινόμηση των δανειοληπτών που αντιμετωπίζουν προβλήματα και τα πλαίσια προβλέψεων».

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v