Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αστρονομικό πρόστιμο στην Danske Bank για ξέπλυμα χρήματος

Η τράπεζα θα πληρώσει 470 εκατ. ευρώ στη Δανία και επιπλέον 2 δισ. δολάρια στις ΗΠΑ, πέραν της κατάσχεσης κερδών, καθώς για οκτώ χρόνια νομιμοποιούσε έσοδα από παράνομες δραστηριότητες μέσω εσθονικής θυγατρικής.

Αστρονομικό πρόστιμο στην Danske Bank για ξέπλυμα χρήματος

Η μεγαλύτερη τράπεζα της Δανίας Danske Bank θα πληρώσει πρόστιμο 3,5 δισ. κορόνες (470 εκατ. ευρώ) στη χώρα, ώστε να σταματήσει η δίωξη εναντίον της για ένα τεράστιο σκάνδαλο που αφορά ξέπλυμα χρήματος στο οποίο εμπλέκεται η θυγατρική της στην Εσθονία, ανακοίνωσε η δανική Αρχή Χρηματοπιστωτικής Εποπτείας.

Το πρόστιμο ανακοινώνεται την επομένη της διευθέτησης της αμερικανικής διαδικασίας για το ίδιο θέμα έναντι πληρωμής 2 δισ. δολαρίων και «είναι το μεγαλύτερο που έχει επιβληθεί ποτέ στη Δανία όσον αφορά το ξέπλυμα χρήματος», αποκάλυψε ο εισαγγελέας Γενς-Κρίστιαν Μπούλοου.

«Είναι εξαιρετικά σοβαρό μια τράπεζα να μη διαθέτει εταιρική διακυβέρνηση και απαραίτητους εσωτερικούς ελέγχους στον τομέα του ξεπλύματος χρήματος και να μην αντιδρά σωστά και γρήγορα στις προειδοποιήσεις που αφορούν ένα ενδεχόμενο ξέπλυμα χρήματος», υπογράμμισε.

Το τραπεζικό ίδρυμα, το οποίο είχε παραδεχτεί κενά στην προέλευση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες μεταξύ 2007 και 2015, ύψους περίπου 200 δισ. ευρώ, μέσω της εσθονικής θυγατρικής του, έκτοτε έχει επενδύσει πολλά για να συμμορφωθεί με την ισχύουσα νομοθεσία.

Το 2018, εσωτερικός έλεγχος παρουσίασε «σειρά από σημαντικά κενά» στα συστήματα διακυβέρνησης και ελέγχου, ενώ ο γενικός  διευθυντής Τόμας Μπόργκεν παραιτήθηκε.

Ο Μπόργκεν, που είχε κατηγορηθεί από ομάδα διεθνών επενδυτών, πρόσφατα αθωώθηκε πρωτόδικα.

Εκτός από το πρόστιμο, το δανέζικο κράτος κατέσχεσε κέρδη από συναλλαγές που έφταναν τα 1,25 δισ. κορόνες (168 εκατ. ευρώ)  στην εσθονική θυγατρική, που πλέον έχει κλείσει, όπως και αυτές στις άλλες χώρες της Βαλτικής και στη Ρωσία.

Στις ΗΠΑ, η Danske Bank ομολόγησε την ενοχή της, παραδέχτηκε ότι παρείχε τραπεζικές υπηρεσίες σε ύποπτους πελάτες παραγνωρίζοντας τους δεδομένους κινδύνους ξεπλύματος χρήματος, και συμφώνησε να πληρώσει 2 δισ. δολάρια για τη διευθέτηση των ερευνών για απάτη σε βάρος αμερικανικών τραπεζών.

Από τα τέλη του 2017, η μετοχή του ομίλου έχει χάσει τη μισή αξία της. 

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v