Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα «ψιλά γράμματα» της απόφασης Πούτιν για το πετρέλαιο

Η διατύπωση που επιτρέπει στη Μόσχα να σκληρύνει τη γραμμή απέναντι σε όσους επέβαλαν πλαφόν στην τιμή του ρωσικού αργού. Ποιο είναι το μεγάλο δίλημμα.

Τα «ψιλά γράμματα» της απόφασης Πούτιν για το πετρέλαιο

Εκ πρώτης όψεως, η απάντηση του Βλαντιμίρ Πούτιν στο ανώτατο όριο της G-7 στις τιμές του πετρελαίου της Ρωσίας φαινόταν σύμφωνη με προηγούμενες δεσμεύσεις του και δεν είχε αποτέλεσμα να διαταραχθεί η παγκόσμια προσφορά αργού. Αλλά το Κρεμλίνο έχει αφήσει χώρο για πιο σκληρή στάση.

Το διάταγμα, που υπογράφηκε την Τρίτη, απαγορεύει την παροχή αργού και καυσίμων της χώρας σε ξένους αγοραστές που έχουν επιβάλει πλαφόν. Σε αυτό το επίπεδο φαίνεται μια συμβολική πράξη, δεδομένου ότι οι χώρες αυτές ως επί το πλείστον σταμάτησαν ήδη να αγοράζουν.

Όμως το διάταγμα ισχύει για συμβάσεις προμηθειών που «άμεσα ή έμμεσα» χρησιμοποιούν τον μηχανισμό, μια διατύπωση που μπορεί να ερμηνευτεί ευρέως. Ισχύει και για τις υπάρχουσες συμφωνίες, εάν περιέχουν αναφορά στο ανώτατο όριο, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Ο Πούτιν διέταξε το υπουργικό του υπουργικό συμβούλιο να προετοιμάσει «νομικές πράξεις με στόχο την εφαρμογή της απαγόρευσης» καθώς και να καθορίσει «τη διαδικασία παρακολούθησης της εφαρμογής».

Δεδομένου ότι ο προεδρικός περιορισμός στις εξαγωγές ρωσικού αργού θα ξεκινήσει την 1η Φεβρουαρίου και οι χειμερινές διακοπές της Ρωσίας θα διαρκέσουν έως τις 9 Ιανουαρίου, η κυβέρνηση έχει μερικές εβδομάδες για να εξετάσει περαιτέρω μέτρα-αντίποινα. Το υπουργικό συμβούλιο θα πρέπει επίσης να καθορίσει την ημερομηνία έναρξης της απαγόρευσης πώλησης πετρελαϊκών προϊόντων καθώς και τον κατάλογο αυτών.

Η κυβέρνηση θα παρακολουθεί την αγορά πετρελαίου το πρώτο τρίμηνο προτού αποφασίσει εάν θα λάβει περαιτέρω μέτρα ως αντίποινα, όπως ένα κατώτατο όριο τιμών για το ρωσικό αργό, είπαν άνθρωποι που γνωρίζουν τις συζητήσεις.

Ό,τι κι αν κάνει όμως, επισημαίνει το Bloomberg, για να έχει αντίκτυπο, θα πρέπει να σταθμίσει τη μείωση της δικής της παραγωγής έναντι της πιθανότητας αυτή να εξασφαλίσει επιπλέον έσοδα από τις υψηλότερες τιμές. Είναι μια ριψοκίνδυνη απόφαση.

Η «ρωσική απάντηση στο πλαφόν της τιμής του πετρελαίου είναι σε μεγάλο βαθμό συμβολική» λόγω της εξάρτησής της από τα πετροδολάρια για τη χρηματοδότηση των εισαγωγών και τη διατήρηση υπό έλεγχο του πληθωρισμού, σύμφωνα με τον Alexander Isakov, Ρώσο και οικονομολόγο στο CEE.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v