Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με υψηλό 8μήνου φλερτάρει ο χρυσός

Εκτιμήσεις ότι η άνοδος του πολύτιμου μετάλλου θα συνεχιστεί. Μακροοικονομική αβεβαιότητα, πληθωριστικές πιέσεις, αστάθεια στις αγορές και επιθετικές νομισματικές πολιτικές ευνοούν το «χρυσό» επενδυτικό καταφύγιο.

Με υψηλό 8μήνου φλερτάρει ο χρυσός

Υψηλό 8 μηνών πλησίασαν οι τιμές του χρυσού την Τρίτη, συνεχίζοντας το δυνατό ξεκίνημα για το 2023, με ώθηση και από τις χαμηλές πτήσης του ασθενούς δολαρίου, γράφει το CNBC.

Στην αγορά spot το πολύτιμο μέταλλο έφτασε τα 1.881,5 δολ. ανά ουγγιά τη Δευτέρα, πιάνοντας για λίγο το υψηλότερο σημείο από τις 9 Μαΐου, καθώς αξιωματούχοι της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ σηματοδοτούν περαιτέρω επιθετική δράση στη νομισματική πολιτική για την καταπολέμηση του πληθωρισμού.

Η έκθεση της Παρασκευής που έδειξε ότι η αγορά εργασίας στις ΗΠΑ παραμένει ισχυρή, παρά τις προσπάθειες της Fed, κράτησε χαμηλά τα αμερικανικά ομόλογα και το δολάριο, αλλά έδωσε φόρα στον χρυσό.

«Το πολύτιμο μέταλλο ενισχύθηκε επίσης από την υψηλή ζήτηση στην Κίνα, όπου μεταξύ άλλων η Λαϊκή Τράπεζα ανακοίνωσε ότι αγόρασε 62 τόνους τους τελευταίους δύο μήνες», είπε ο Ole Hansen, επικεφαλής στρατηγικής εμπορευμάτων στη Saxo Bank. Επόμενη κρίσιμη στιγμή η ανακοίνωση της Πέμπτης για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ.

Ο David Neuhauser, επικεφαλής επενδύσεων στη Livermore Partners, εκτίμησε ότι η πρόσφατη δυναμική για τον χρυσό θα συνεχιστεί, καθώς είναι πιθανό να υποβαθμιστούν περαιτέρω τα νομίσματα τα επόμενα χρόνια.

Πέρυσι -μια δύσκολη χρονιά για τις περισσότερες κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων- ο χρυσός πρόσφερε μια αποτελεσματική αντιστάθμιση για τους επενδυτές, σύμφωνα με την εταιρεία επενδύσεων σε πολύτιμα μέταλλα Sprott. Ονόμασε το πολύτιμο μέταλλο ως «ξεκάθαρο μακροοικονομικό νικητή».

Ιστορικά ο χρυσός υπεραποδίδει σε περιόδους ύφεσης, αποτελώντας καταφύγιο ασφάλειας εν μέσω πληθωρισμού και χρηματοπιστωτικής αστάθειας. Επιπροσθέτως, οι τιμές του υποστηρίχθηκαν και από τις κεντρικές τράπεζες, που αγόρασαν πέρυσι το πολύτιμο μέταλλο σε ποσοστό που δεν είχε παρατηρηθεί από το 1967. Η ράβδος διολίσθησε μόλις 0,28% το 2022, έναντι κατακρήμνισης σχεδόν 20% του S&P 500.

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v