Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στον πάγο τα κυμαινόμενα επιτόκια στεγαστικών από BNP και ING στην Πολωνία

Κίνδυνος να παγιδευτούν σε υψηλά επιτόκια οι Πολωνοί, την ώρα που το κόστος χρηματοδότησης αναμένεται να μειωθεί. Η χώρα έχει από τα πιο υψηλά επιτόκια στεγαστικών στην Ευρώπη, στο 9,42%.

Στον πάγο τα κυμαινόμενα επιτόκια στεγαστικών από BNP και ING στην Πολωνία

Δύο πολωνικές τράπεζες ανέστειλαν την πώληση στεγαστικών δανείων με κυμαινόμενο επιτόκιο.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, η BNP Paribas Bank Polska, έκτη μεγαλύτερη τράπεζα από άποψη ενεργητικού, ανακοίνωσε μια «προσωρινή παύση» των στεγαστικών δανείων με κυμαινόμενο επιτόκιο αυτή την εβδομάδα και αντ' αυτών θα δίνει μόνο στεγαστικά δάνεια με σταθερά επιτόκια για πέντε ή δέκα χρόνια. Η ING Bank Slaski, η Νο 4 τράπεζα της Πολωνίας, έκανε παρόμοια κίνηση τον Δεκέμβριο.

Τα επιτόκια στεγαστικών δανείων στην Πολωνία είναι από τα υψηλότερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση μετά την πιο επιθετική νομισματική σύσφιξη στην ιστορία της για να περιορίσει τον αυξανόμενο πληθωρισμό. Αλλά οι καταναλωτές μπορεί τώρα να εγκλωβιστούν σε αυτά τα υψηλά επίπεδα, την ώρα που το κόστος χρηματοδότησης πρόκειται να μειωθεί.

Μετά την άνοδο των επιτοκίων κατά 665 μονάδες βάσης σε λιγότερο από ένα χρόνο, οι πληρωμές σε ορισμένες περιπτώσεις υπερδιπλασιάστηκαν και οι πωλήσεις νέων στεγαστικών δανείων μειώθηκαν σχεδόν κατά 50% πέρυσι. Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Mateusz Morawiecki πρόσφερε μορατόριουμ στεγαστικών δανείων, το οποίο θα παραμείνει σε ισχύ το 2023.

Οι τιμές της αγοράς υπονοούν πλέον ότι οι πρώτες μειώσεις επιτοκίων θα έρθουν προς το τέλος του τρέχοντος έτους. Η PKO Bank Polski αναμένει από την κεντρική τράπεζα να μειώσει τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης. 

Οι Πολωνοί που εκτέθηκαν σε αυξήσεις επιτοκίων άρχισαν να επιλέγουν δάνεια σταθερού επιτοκίου ή ακόμη και να ζητούν να αλλάξουν τα υπάρχοντα κυμαινόμενα συμβόλαια. Ως αποτέλεσμα, το μερίδιο των δανείων κυμαινόμενου επιτοκίου στις νέες πωλήσεις μειώθηκε σε περίπου 50% πέρυσι, ενώ ήταν η συντριπτικά κυρίαρχη σύμβαση χρηματοδότησης για μια δεκαετία και περισσότερο, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Αλλά αυτά τα σταθερά επιτόκια θα μπορούσαν τώρα να γίνουν παγίδα για τους αγοραστές κατοικιών της χώρας, πολλοί από τους οποίους υπέφεραν από δάνεια σε ελβετικά φράγκα πριν από την οικονομική κρίση.

«Οι τράπεζες αντιμετωπίζουν πράγματι κάποιες προκλήσεις όσον αφορά τη φήμη τους, καθώς περιορίζουν την προσφορά τους όταν τα επιτόκια πιάνουν peak», δήλωσε ο Lukasz Janczak, αναλυτής της Erste Group Bank. «Ωστόσο, οι πελάτες πήραν ένα οδυνηρό μάθημα και μπορεί να δεχτούν λίγο υψηλότερο κόστος».

Στεγαστικά δάνεια κυμαινόμενου επιτοκίου πιθανότατα θα εξακολουθήσουν να προσφέρονται, αλλά σε μια μικρότερη ομάδα πελατών που μπορεί να χειριστεί τον κίνδυνο, πρόσθεσε ο Janczak.

Τόσο η BNP όσο και η ING δήλωσαν ότι θα προσφέρουν και πάλι δάνεια κυμαινόμενου επιτοκίου αφότου η χώρα εφαρμόσει ένα νέο σημείο αναφοράς για τον διατραπεζικό δανεισμό, μια διαδικασία που πρόκειται να λάβει χώρα τα επόμενα δύο χρόνια. Οι τράπεζες δεν έδωσαν ακριβές χρονοδιάγραμμα για το πότε θα διευρύνουν ξανά τις προσφορές τους για στεγαστικά δάνεια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v