Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αύξηση 75 μ.β. τον Δεκέμβρη ήθελαν τα γεράκια της ΕΚΤ

Δυσκολεύτηκαν να συμβιβαστούν με αύξηση επιτοκίων κατά 50 μ. β., όπως δείχνουν τα πρακτικά. Πολύ υψηλός ο πληθωρισμός, συνεχίζουμε τις αυξήσεις επιτοκίων, δήλωσε σήμερα η Λαγκάρντ.

Αύξηση 75 μ.β. τον Δεκέμβρη ήθελαν τα γεράκια της ΕΚΤ

Μεγάλος αριθμός μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ήταν αρχικά υπέρ της αύξησης των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τα πρακτικά που δημοσιεύθηκαν την Πέμπτη.

Σημείωσαν ότι ο πληθωρισμός ήταν πολύ υψηλός και δικαιολογούσε μια αύξηση «του ίδιου μεγέθους με τον Οκτώβριο». Η αύξηση των επιτοκίων κατά λιγότερο από 75 μονάδες βάσης θα έστελνε λάθος μήνυμα και υπήρχε ο κίνδυνος να αντιληφθεί ως ασύμβατη με τον στόχο πληθωρισμού 2%, υποστήριξαν κάποιοι. 

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δυσκολεύτηκαν να συμβιβαστούν σε μια αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης τον Δεκέμβριο, αλλά κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι ισχυρές υποδείξεις για μελλοντικές αυξήσεις ήταν τόσο καλές όσο μια άμεση μεγαλύτερη άνοδος.

Η ΕΚΤ αύξησε τα επιτόκιά της κατά 50 μονάδες βάσης σε εκείνη τη συνεδρίαση και η Πρόεδρος Κριστίν Λαγκάρντ υπαινίχθηκε για ακόμη τρεις αυξήσεις του ίδιου μεγέθους.

«Αυτό θεωρήθηκε κατά κάποιο τρόπο ως σε γενικές γραμμές ισοδύναμο με την αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης στην παρούσα συνεδρίαση», αναφέρεται στα πρακτικά.

Ενας μεγάλος αριθμός υπευθύνων χάραξης πολιτικής αρχικά υποστήριξαν αύξηση 75 μονάδων βάσης και ορισμένοι άντεξαν μέχρι το τέλος.

Πηγές είπαν στο Reuters ότι το αδιέξοδο έληξε όταν η Λαγκάρντ προσφέρθηκε να σηματοδοτήσει περισσότερες αυξήσεις κατά 50 μονάδες βάσης και ένα επιθετικό μήνυμα για τον πληθωρισμό κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, πείθοντας αρκετούς να υποστηρίξουν την πρόταση.

Λαγκάρντ: Πολύ υψηλός ο πληθωρισμός, συνεχίζουμε τις αυξήσεις επιτοκίων

O πληθωρισμός είναι πολύ υψηλός, τόνισε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κατά τη συμμετοχή της σε πάνελ στο Νταβός, με θέμα: «Finding Europe's New Growth».

Eπιβεβαίωσε την ετοιμότητα της ΕΚΤ να λάβει «όλα τα μέτρα που πρέπει να λάβουμε» για να επαναφέρει τον πληθωρισμό στον στόχο του 2% «έγκαιρα».

Πρόσθεσε ότι η αγορά εργασίας στην Ευρώπη δεν ήταν ποτέ τόσο δυναμική όσο είναι σήμερα, καθώς και ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει τις αυξήσεις επιτοκίων.

Σχολιάζοντας την οικονομία της ευρωζώνης, η Λαγκάρντ επεσήμανε ότι τα νέα «έχουν γίνει πολύ πιο θετικά» την περασμένη περίοδο, με τις προσδοκίες για ύφεση να περιορίζονται τώρα μόνο στο τέταρτο του 2022 και το πρώτο τρίμηνο του 2023. Πρόσθεσε ότι οι προβλέψεις για ανάπτυξη 0,5% το 2023 «δεν είναι λαμπρές» αλλά είναι «καλύτερες από αυτές που φοβόμασταν».

Knot (ΕΚΤ): Πολλαπλές οι αυξήσεις επιτοκίων κατά 50 μ.β.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν θα σταματήσει με μία μόνο αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης στις επόμενες συνεδριάσεις της για τον καθορισμό των επιτοκίων, δήλωσε μέλος του διοικητικού συμβουλίου στο CNBC την Πέμπτη.

«Δεν θα σταματήσει μετά από μία μόνο αύξηση 50 μονάδων βάσης, αυτό είναι σίγουρο», δήλωσε ο Klaas Knot, ο οποίος υπηρετεί ως διοικητής της ολλανδικής κεντρικής τράπεζας, σχετικά με τις επερχόμενες κινήσεις της ΕΚΤ.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αύξησε τα επιτόκια τέσσερις φορές κατά τη διάρκεια του 2022, ανεβάζοντας το επιτόκιο καταθέσεων στο 2%. Η κεντρική τράπεζα είπε τον Δεκέμβριο ότι θα αυξήσει περαιτέρω τα επιτόκια το 2023, για να αντιμετωπίσει τον υπερβολικά υψηλό πληθωρισμό.

«Αυτό που έχουμε δει μέχρι στιγμής είναι δεδομένα που δεν είναι ενθαρρυντικά», είπε στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός.

«Έχουμε δει μια ακόμη ένδειξη για τον πληθωρισμό όπου δεν υπήρχαν ενδείξεις μείωσης των υποκείμενων πληθωριστικών πιέσεων. Επομένως, πρέπει να κάνουμε ό,τι πρέπει να κάνουμε, ο δομικός πληθωρισμός δεν έχει ακόμη περάσει ένα κρίσιμο σημείο στην ευρωζώνη και αυτό σημαίνει ότι οι εξελίξεις της αγοράς που έχω δει, ας πούμε, τις τελευταίες δύο εβδομάδες περίπου, δεν είναι απολύτως ευπρόσδεκτες από η οπτική μου. Δεν νομίζω ότι είναι συμβατές με την έγκαιρη επιστροφή του πληθωρισμού προς το 2%», είπε ο Knot.

«Το μεγαλύτερο μέρος του εδάφους που πρέπει να καλύψουμε, θα το καλύψουμε με σταθερό ρυθμό πολλαπλών αυξήσεων κατά 50 μονάδες βάσης», είπε.

«Πού θα τελειώσει αυτός ο ρυθμός των αυξήσεων κατά 50 μονάδες βάσης δεν μπορώ να πω εκ των προτέρων, αλλά είναι πολύ σαφές ότι η πρόεδρός μας χρησιμοποίησε τον πληθυντικό στις διατυπώσεις της, χρησιμοποιώ κι εγώ τον πληθυντικό. Ετσι, δεν θα σταματήσει μετά από μία μόνο αύξηση κατά 50 bps, αυτό είναι σίγουρο».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v