Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κατασκευάζεται στην Κίνα ο μεγαλύτερος κόμβος παραγωγής ηλιακής ενέργειας

Επένδυση της Longi, ύψους 6,7 δισ. δολαρίων, που διπλασιάζει την υφιστάμενη δυναμικότητα. Παγκόσμια πρωτεία Πεκίνου στην καθαρή ενέργεια, παρά τα υψηλά κόστη για την κατασκευή πάνελ.

Κατασκευάζεται στην Κίνα ο μεγαλύτερος κόμβος παραγωγής ηλιακής ενέργειας

Ο κορυφαίος κατασκευαστής εξοπλισμού καθαρής ενέργειας Longi Green Energy Technology προτίθεται να επενδύσει 45,2 δισεκατομμύρια γουάν (6,7 δισ. δολάρια) για την κατασκευή της μεγαλύτερης εγκατάστασης παραγωγής ηλιακής ενέργειας στον κόσμο.

Η εταιρεία υπέγραψε επιστολή προθέσεων με τις τοπικές αρχές στην επαρχία Shaanxi της Κίνας για την επέκταση έργου που θα της επιτρέψει να αναπτύξει φωτοβολταϊκό δίκτυο με ετήσια παραγωγική ικανότητα 100 γιγαβάτ και επιπλέον 50 γιγαβάτ από ηλιακά πάνελ, σύμφωνα με πληροφορίες από το χρηματιστήριο της Σανγκάης που επικαλείται το Bloomberg.

Τα νέα εργοστάσια ουσιαστικά θα διπλασιάσουν την υπάρχουσα δυναμικότητα της Longi, δημιουργώντας τον μεγαλύτερο κόμβο παραγωγής ηλιακής ενέργειας στον κόσμο, σύμφωνα με την ίδια την εταιρεία, που αποτελεί τον μεγαλύτερο κατασκευαστή πάνελ πολυπυριτίου στον κόσμο. Το έργο αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το τρίτο τρίμηνο του 2024.

Εξάλλου, νέο ρεκόρ παραγωγής ηλιακής ενέργειας σημείωσε πέρυσι η Κίνα, επιταχύνοντας την προώθηση των ανανεώσιμων πηγών για να επιτύχει τους φιλόδοξους κλιματικούς στόχους της.

Η χώρα εγκατέστησε 87,4 γιγαβάτ ηλιακής ενέργειας το 2022, ξεπερνώντας το ρεκόρ των 54,9 γιγαβάτ του 2021, όπως ανακοίνωσε η Εθνική Υπηρεσία Ενέργειας. Η σημαντική επίδοση υπολείπεται, ωστόσο, της ετήσιας πρόβλεψης για έως και 100 γιγαβάτ, καθώς οι διακοπές της αλυσίδας εφοδιασμού αύξησαν τις τιμές και επιβράδυναν τις διαδικασίες.

«Υψηλές θερμοκρασίες» στην ηλιακή ενέργεια made in China

Η τιμή του πολυπυριτίου, βασικού υλικού για τα περισσότερα πάνελ, εκτινάχθηκε στο υψηλότερο επίπεδο της δεκαετίας πέρυσι λόγω της έλλειψης προσφοράς, ανεβάζοντας τις τιμές και καταστέλλοντας τη ζήτηση. Το τέλος των περιορισμών, ωστόσο, μπορεί να οδηγήσει την ασιατική χώρα σε νέο ρεκόρ για το 2023.

Η Κίνα πρόσθεσε επίσης 37,6 γιγαβάτ αιολικής ενέργειας το 2022, σημειώνοντας πτώση 21% σε ετήσια βάση καθώς τερματίστηκε η πολιτική επιδοτήσεων για υπεράκτια έργα.

Ωστόσο, τα στοιχεία δείχνουν ότι η συνδυασμένη αύξηση αιολικής και ηλιακής δυναμικότητας έφτασε στο υψηλό όλων των εποχών.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v