Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Goldman Sachs και ΒofA βάζουν τέλος στο ράλι των ευρω-μετοχών

Το ισχυρό ράλι που προηγήθηκε έχει φέρει τον δείκτη Stoxx 600 πάνω από τη μέση πρόβλεψη για το κλείσιμο ολόκληρης της χρονιάς. Τι τροφοδότησε τους αγοραστές, ποια είναι τα προβλήματα.

Goldman Sachs και ΒofA βάζουν τέλος στο ράλι των ευρω-μετοχών

Το ράλι των ευρωπαϊκών μετοχών που προηγήθηκε, αφήνει περιορισμένο περιθώριο για περισσότερα κέρδη, υποστηρίζουν τώρα αναλυτές στρατηγικής.

Εχουν προβλέψει ότι φέτος ο δείκτης Stoxx 600 θα ολοκληρώσει τη χρονιά στις 452 μονάδες, σύμφωνα με μια μέση εκτίμηση στην έρευνα του Bloomberg σε 19 αναλυτές της αγοράς, και αυτό υποδηλώνει πτώση 1,2% από το κλείσιμο της Τετάρτης. Αυτό συμβαίνει παρότι αρκετές επενδυτικές τράπεζες αναθεώρησαν προς τα πάνω τις προβλέψεις τους από τη δημοσκόπηση του περασμένου μήνα, συμπεριλαμβανομένων εκείνων της Goldman Sachs Group Inc. και της Barclays Plc.

«Αν και έχουμε αυξήσει τις τιμές-στόχους, εξακολουθούμε να περιμένουμε μόνο χαμηλές αποδόσεις», δήλωσε η αναλυτής μετοχών της Goldman Sachs, Sharon Bell, η οποία αυτόν τον μήνα αύξησε την πρόβλεψή της στις 465 μονάδες από 450. Με τους κινδύνους για τις μετοχές να είναι ακόμη υψηλοί και τα κέρδη να αποδυναμώνονται περαιτέρω, τα ομόλογα και τα μετρητά είναι σαφείς εναλλακτικές, είπε.

Οι ευρωπαϊκές μετοχές παρουσίασαν υψηλές επιδόσεις τον Ιανουάριο, με τον Stoxx 600 να ανεβαίνει περίπου 7% και να έχει απόδοση σχεδόν στο 19% από το χαμηλό της 29ης Σεπτεμβρίου, ξεπερνώντας τις ΗΠΑ κατά 11 ποσοστιαίες μονάδες σε τοπικά νομίσματα. Οι κυκλικές μετοχές, συμπεριλαμβανομένων κλάδων όπως της λιανικής, των ταξιδιών, των τραπεζών και της τεχνολογίας, οδήγησαν στο ράλι, ωθούμενες από το ταχύτερο από το αναμενόμενο άνοιγμα στην Κίνα, την αποφυγή μιας βαθύτερης ενεργειακής κρίσης και τις ενδείξεις ότι ο πληθωρισμός επιβραδύνεται. Επιπλέον, η οικονομία διατηρείται καλύτερα από το αναμενόμενο, με λιγότερους οικονομολόγους να προβλέπουν τώρα ύφεση, γεγονός που υποδηλώνει ότι τα κέρδη ενδέχεται να μειωθούν λιγότερο από ό,τι αναμενόταν αρχικά.

Για την αναλύτρια της Bank of America Milla Savova, το ράλι στην Ευρώπη αψήφησε τη συρρικνούμενη επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, καθώς και οι δύο κινούνται σε επίπεδα ύφεσης. Σε περίπτωση που οι οικονομίες αποδυναμωθούν, σύμφωνα με τις προβλέψεις της BofA, η Savova βλέπει τον Stoxx 600 να πέφτει περίπου 20% στις 365 μονάδες στα μέσα του έτους. Ωστόσο, αναμένει η ανάκαμψη στην ανάπτυξη να τροφοδοτήσει μια αύξηση στις 430 μονάδες έως το τέλος του έτους.

Το εύρος των προβλέψεων διευρύνθηκε από τον περασμένο μήνα, με την ZKB να έχει τον πιο αισιόδοξο στόχο των 510, υποδηλώνοντας σχεδόν 12% ανοδική πορεία από το κλείσιμο της Τετάρτης. Η TFS Derivatives έχει την πιο απαισιόδοξη άποψη, στις 380 μονάδες, που αντιπροσωπεύει πτωτική τάση 17%.

Οι επενδυτές παραμένουν επίσης προσεκτικοί. Σύμφωνα με την έρευνα της BofA European Fund Managers του Ιανουαρίου, η πλειονότητα πιστεύει ότι η αγορά δεν έχει υποχωρήσει ακόμη, με το 73% των ερωτηθέντων να αναμένει νέο χαμηλό ως απάντηση στη νομισματική σύσφιξη και την επιβράδυνση της ανάπτυξης. Μόνο το 5% βλέπει περισσότερα ανοδικά από το άνοιγμα της Κίνας και την εξασθένηση της ενεργειακής κρίσης.

Η εικόνα είναι πιο φωτεινή μακροπρόθεσμα, με το 70% των ερωτηθέντων να βλέπει ανοδικά τις ευρωπαϊκές μετοχές τους επόμενους 12 μήνες, από 58% τον προηγούμενο μήνα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v