«Μακελειό»: Χάθηκαν 200.000 θέσεις εργασίας στην τεχνολογία

Η μητρική της Google με 12.000 απολύσεις προστέθηκε στη λίστα πολυεθνικών που κόβουν προσωπικό. Ανοίχτηκαν πολύ στην πανδημία και... την πάτησαν.

«Μακελειό»: Χάθηκαν 200.000 θέσεις εργασίας στην τεχνολογία

 

Η μητρική εταιρεία της Google ανακοίνωσε ότι θα απολύσει 12.000 υπαλλήλους, ανεβάζοντας τις συνολικές απώλειες θέσεων εργασίας στον τομέα της τεχνολογίας τους τελευταίους 12 μήνες πάνω από τις 200.000, καθώς οι επικεφαλής του κλάδου παραδέχονται ότι το παράκαναν στη διάρκεια της ψηφιακής έκρηξης που προκάλεσε η πανδημία.

Οι εξελίξεις έχουν πλήξει περισσότερους από 50.000 ανθρώπους μόνο στις τέσσερις μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται επίσης οι Amazon, Meta και Microsoft. Η Apple είναι η μόνη μεγάλη εταιρεία τεχνολογίας που δεν έχει ακόμη ανακοινώσει σημαντικές περικοπές.

Ακόμη και πριν από την ανακοίνωση της Google της Παρασκευής, περισσότερες από 193.000 θέσεις εργασίας είχαν καταργηθεί σε εταιρείες τεχνολογίας παγκοσμίως από τις αρχές του 2022, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Layoffs.fyi, το οποίο συγκεντρώνει σχετικές αναφορές.

Ο κολοσσός του επιχειρηματικού λογισμικού Salesforce δήλωσε πρόσφατα ότι θα περικόψει το 10% του προσωπικού του, ενώ το Twitter μείωσε το μισό εργατικό δυναμικό του μετά την εξαγορά του από τον Elon Musk.

«Τα τελευταία δύο χρόνια έχουμε δει περιόδους δραματικής ανάπτυξης», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Alphabet, Sundar Pichai, σε επιστολή προς τους εργαζόμενους. «Για να ταιριάξουμε και να τροφοδοτήσουμε αυτή την ανάπτυξη, κάναμε προσλήψεις για μια διαφορετική οικονομική πραγματικότητα από αυτή που αντιμετωπίζουμε σήμερα».

«Αναλαμβάνω την πλήρη ευθύνη για τις αποφάσεις που μας οδήγησαν εδώ», πρόσθεσε.

Η παραδοχή του είναι η πιο πρόσφατη από στέλεχος της Silicon Valley ότι στον απόηχο της πανδημίας οι εταιρείες τεχνολογίας έκαναν λάθος ποντάροντας σε συνεχιζόμενη αστρική ανάπτυξη σε τομείς που επεκτείνονται από τη διαφήμιση έως την εξ αποστάσεως εργασία.

Στην σχετικά μικρής κλίμακας περικοπή θέσεων εργασίας της Alphabet αντέδρασε ο Chris Hohn, επικεφαλής της ακτιβιστικής επενδυτικής εταιρείας TCI που είχε καλέσει την εταιρεία πέρυσι να μειώσει τα έξοδά της. «Είναι κάτι, αλλά δεν είναι αρκετό», είπε ο Χον σε συνέντευξή του στους FT.

Σε μια επιστολή προς τον Pichai, είπε ότι η εταιρεία θα πρέπει να μειώσει τον αριθμό των εργαζομένων της σε περίπου 150.000, μια μείωση κατά περίπου 20% από τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Ο Hohn επανέλαβε επίσης έκκληση προς την Alphabet να μειώσει δραστικά τα επίπεδα αμοιβών που προσφέρει, εκμεταλλευόμενη τις πρόσφατες περικοπές θέσεων εργασίας στον κλάδο της τεχνολογίας για περαιτέρω μείωση του κόστους.

Οι τελευταίες περικοπές θα επηρεάσουν περίπου το 6% του συνολικού εργατικού δυναμικού στην Alphabet, η οποία ελέγχει επίσης την εταιρεία αυτόνομων αυτοκινήτων Waymo, την εταιρεία υγειονομικής περίθαλψης Verily και την DeepMind.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v