Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τουρκία: Η Ελλάδα στην ατζέντα στο Συμβούλιο Ασφαλείας

Υπό την προεδρία του Ταγίπ Ερντογάν, θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη η πρώτη συνεδρίαση για το 2023. Στο μενού οι εξελίξεις στο Αιγαίο, την Κύπρο και την Αν. Μεσόγειο μαζί με τη Συρία και τις επιχειρήσεις στο βόρειο Ιράκ.

Τουρκία: Η Ελλάδα στην ατζέντα στο Συμβούλιο Ασφαλείας

Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (MGK) της Τουρκίας, υπό την προεδρία του προέδρου και προέδρου του AKP, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, θα πραγματοποιήσει αύριο Τετάρτη την πρώτη του συνεδρίαση για το 2023. Θα περιλαμβάνει πυκνή ατζέντα θεμάτων όπως τα Ελληνοτουρκικά, το Αιγαίο και το Κυπριακό.

Όπως αναφέρουν σημερινά δημοσιεύματα των τουρκικών ΜΜΕ, οι υψηλού επιπέδου επαφές με τη Συρία, που ξεκίνησαν μετά από 12 χρόνια, αναμένεται να βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα του MGK. Θα συζητηθούν πολλά στρατηγικά θέματα περιφερειακής και εθνικής ασφάλειας, ιδιαίτερα οι επιχειρήσεις που πραγματοποιούνται στο βόρειο Ιράκ και τη Συρία, μεταδίδει η ΕΡΤ. Προβλέπεται ότι το θέμα της «καταπολέμησης της τρομοκρατίας», ιδίως των επιχειρήσεων «Claw», θα είναι ένα από τα σημαντικά θέματα ημερήσιας διάταξης στην αυριανή συνεδρίαση.

Προβλέπεται επίσης ότι οι δραστηριότητες και οι επιχειρήσεις που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της ασφάλειας των συνόρων θα είναι επίσης μεταξύ των σημαντικών θεμάτων που θα συζητηθούν.

Ένα άλλο σημαντικό θέμα που θα αξιολογηθεί αύριο εκτιμάται ότι θα είναι τα προβλήματα με την Ελλάδα. «Στο πλαίσιο αυτό θα αξιολογηθούν και οι εξελίξεις στο Αιγαίο, την Κύπρο και την Ανατολική Μεσόγειο και προβλέπεται να συζητηθούν οι προσπάθειες προστασίας των δικαιωμάτων της Τουρκίας και της Βόρειας Κύπρου που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο στην Ανατολική Μεσόγειο» αναφέρουν χαρακτηριστικά τα σημερινά τουρκικά δημοσιεύματα.

Επίσης αναμένεται να συζητηθεί ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας και οι εξελίξεις σχετικά με τον διάδρομο σιτηρών, οι ειρηνευτικές και διαμεσολαβητικές προσπάθειες της Τουρκίας, η ανθρωπιστική βοήθεια και μια μόνιμη κατάπαυση του πυρός.

Τέλος, σύμφωνα πάντα με τα τουρκικά ΜΜΕ, μετά τις πρόσφατες ενέργειες από τη Σουηδία κατά της Τουρκίας, του προέδρου Ερντογάν και του Κορανίου, στη συνάντηση αναμένεται να συζητηθεί η τελευταία κατάσταση των σχέσεων της Τουρκίας με τη Σουηδία και τη Φινλανδία στο πλαίσιο της ένταξης τους στο ΝΑΤΟ.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v