Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κατρακύλησαν τα κέρδη της H&M το τέταρτο τρίμηνο

Προσγειώθηκαν στα 821 εκατ. κορώνες από 6,2 δισ. πέρυσι. Χτύπημα από την αποχώρηση από τη Ρωσία, το υψηλότερο κόστος πρώτων υλών, μεταφορών και ενέργειας. Βουτάει 7% η μετοχή.

Κατρακύλησαν τα κέρδη της H&M το τέταρτο τρίμηνο

Πολύ μεγαλύτερη από την αναμενόμενη πτώση στα κέρδη Σεπτεμβρίου-Νοεμβρίου ανακοίνωσε η σουηδική H&M, επηρεασμένη από την αδύναμη εμπιστοσύνη των καταναλωτών και το αυξανόμενο κόστος που δεν το πέρασε πλήρως στις τιμές. Η μετοχή της κάνει βουτιά 7% μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.

Οπως μεταδίδει το Reuters, τα λειτουργικά κέρδη κατά το τέταρτο οικονομικό τρίμηνό της ήταν 821 εκατ. κορώνες (79,7 εκατ. δολάρια) έναντι 6,26 δισ. πέρυσι και ενώ η μέση πρόβλεψη των αναλυτών έκανε λόγο για 3,67 δισ.

Η H&M, η οποία είχε ήδη αναφέρει ότι οι πωλήσεις στο τρίμηνο ήταν σταθερές, δήλωσε την Παρασκευή ότι οι πωλήσεις από την 1η Δεκεμβρίου έως τις 25 Ιανουαρίου  - στην αρχή του πρώτου οικονομικού τριμήνου της - αυξήθηκαν κατά 5% σε τοπικά νομίσματα.

Το πλήγμα από την αποχώρηση από τη Ρωσία, το υψηλότερο κόστος πρώτων υλών, μεταφορών και ενέργειας, τα αποτελέσματα της μετατροπής νομισμάτων και η επιβάρυνση αναδιάρθρωσης ανήλθαν συνολικά σε περίπου 5 δισ. κορώνες, δήλωσε η διευθύνουσα σύμβουλος Helena Helmersson.

«Αντί να μετακυλίσουμε το πλήρες κόστος στους πελάτες μας, επιλέξαμε να ενισχύσουμε περαιτέρω τη θέση μας στην αγορά», είπε.

Η H&M ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο μια προσπάθεια μείωσης του κόστους κατά 2 δισ. κορώνες ετησίως, με εξοικονομήσεις από απολύσεις και άλλα μέτρα που αναμένεται να αρχίσουν να εμφανίζονται από το δεύτερο εξάμηνο του 2023.

Ο όμιλος έστειλε σήμα τον Νοέμβριο για περικοπές 1.500 θέσεων εργασίας. Πέρυσι ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από τη Ρωσία λόγω της εισβολής της χώρας στην Ουκρανία.

Η H&M πρότεινε μέρισμα για το 2022 ύψους 6,50 κορώνες ανά μετοχή, αμετάβλητο σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, ανταποκρινόμενο περίπου στις προσδοκίες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v