Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γλιτώνει την ύφεση η ευρωζώνη, αύξηση-έκπληξη του ΑΕΠ το Q4

Αναπτύχθηκε 0,1% σε τριμηνιαία βάση, ξεπερνώντας τις προβλέψεις που έκαναν λόγο για αντίστοιχη πτώση. Σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν, έτρεξε με 1,9%, υψηλότερα από τις προσδοκίες για 1,8%. Κίνδυνος για ύφεση στη Γερμανία, απέφυγε τη συρρίκνωση η Γαλλία.

Γλιτώνει την ύφεση η ευρωζώνη, αύξηση-έκπληξη του ΑΕΠ το Q4

Ανάπτυξη σημείωσε η ευρωζώνη τους τελευταίους τρεις μήνες του 2022, αποφεύγοντας την ύφεση, παρά το υπερβολικά υψηλό κόστος ενέργειας, τη μείωση της εμπιστοσύνης και τα αυξημένα επιτόκια -παράγοντες που επηρέασαν την οικονομία του νομισματικού μπλοκ, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat την Τρίτη.

Οπως μεταδίδει το Reuters, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν στην ευρωζώνη αυξήθηκε κατά 0,1% το τέταρτο τρίμηνο, ξεπερνώντας τις προσδοκίες  δημοσκόπησης του Reuters για πτώση 0,1%. Σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν, η ανάπτυξη ήταν 1,9%, υψηλότερα από τις προσδοκίες για 1,8%.

Μεταξύ των μεγαλύτερων χωρών του μπλοκ, η Γερμανία (-0,2%) και η Ιταλία (-0,1%) κατέγραψαν αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης το τέταρτο τρίμηνο, αλλά η Γαλλία και η Ισπανία επεκτάθηκαν σε τριμηνιαία βάση, πρόσθεσε η Eurostat, με βάση μια προκαταρκτική εκτίμηση που υπόκειται σε αναθεωρήσεις.

Σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ενωση, το ΑΕΠ παρέμεινε σταθερό σε τριμηνιαία βάση, ενώ αυξήθηκε κατά 1,8% σε ετήσια.

Yπενθυμίζεται ότι το τρίτο τρίμηνο το ΑΕΠ είχε αυξηθεί κατά 0,3% στην ευρωζώνη και κατά 0,4% στην Ευρωπαϊκή Ενωση, σε τριμηνιαία βάση. Είχε επίσης ενισχυθεί κατά 2,3% στην ευρωζώνη και κατά 2,5% στην ΕΕ σε ετήσια βάση.

Οι αυξανόμενες τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου έχουν εξαντλήσει τις αποταμιεύσεις και περιορίζουν τις επενδύσεις, ενώ ανάγκασαν την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σε άνευ προηγουμένου αυξήσεις επιτοκίων για τη συγκράτηση του πληθωρισμού.

Υπαρκτός ο κίνδυνος για ύφεση στη Γερμανία

Η οικονομία της Γερμανίας συρρικνώθηκε κατά 0,2% σε τριμηνιαία βάση το τελευταίο τρίμηνο της περασμένης χρονιάς -ένα αποτέλεσμα χειρότερο από ό,τι είχε προηγουμένως εκτιμηθεί, το οποίο καθιστά πιο πιθανή την ύφεση λόγω των αυξανόμενων λογαριασμών ενέργειας.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν τη Δευτέρα από τη στατιστική υπηρεσία έρχονται σε αντίθεση με την εκτίμηση αυτού του μήνα ότι η παραγωγή παρέμεινε στάσιμη το τέταρτο τρίμηνο. 

Αρκετοί δείκτες τις τελευταίες εβδομάδες υποδεικνύουν την αυξανόμενη εμπιστοσύνη στη Γερμανία μετά από έναν ήπιο χειμώνα και τις καλά γεμάτες αποθήκες φυσικού αερίου. Οι τιμές χονδρικής έχουν πέσει από τα υψηλά ρεκόρ, τροφοδοτώντας τις ελπίδες ότι ο πληθωρισμός θα μειωθεί νωρίτερα από ό,τι πίστευαν.

Απέφυγε τη συρρίκνωση η γαλλική οικονομία

Η Γαλλία απέφυγε τη συρρίκνωση της οικονομίας της στα τέλη του 2022, κατευνάζοντας τις ανησυχίες ότι η υπ' αριθμόν 2 οικονομία της ευρωζώνης θα διολισθήσει σε ύφεση καθώς το αυξανόμενο ενεργειακό κόστος περιορίζει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν αυξήθηκε κατά 0,1% το τέταρτο τρίμηνο σε σύγκριση με το τρίτο, υποστηριζόμενο από τις επενδύσεις και το καθαρό εμπόριο, ανακοίνωσε την Τρίτη η στατιστική υπηρεσία Insee. Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg υπολόγιζαν ότι το ΑΕΠ θα παραμείνει αμετάβλητο.

Οι αριθμοί προσφέρουν κάποια ανακούφιση για την Ευρώπη, αφού τα στοιχεία της Δευτέρας αποκάλυψαν μια απροσδόκητη συρρίκνωση στη Γερμανία τους τελευταίους τρεις μήνες του έτους. 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v