Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Έφοδος στο σπίτι Ουκρανού μεγιστάνα ύποπτου για διαφθορά

Ο Ιγκόρ Κολομόισκι, μέχρι πρότινος στενός φίλος του Ζελένσκι, θεωρείται ύποπτος για φοροδιαφυγή και υπεξαίρεση. Οι ουκρανικές αρχές εντείνουν τον αγώνα κατά της ενδημικής διαφθοράς, μετά την αποκάλυψη σκανδάλων και τη συμμαχική πίεση.

Έφοδος στο σπίτι Ουκρανού μεγιστάνα ύποπτου για διαφθορά

Οι ουκρανικές αρχές έκαναν έφοδο στο σπίτι του επιχειρηματία Ιγκόρ Κολομόισκι, πάλαι ποτέ στενού φίλου του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, καθώς εντείνονται οι προσπάθειες στη χώρα για την αντιμετώπιση της διαφθοράς, μεταδίδει το Bloomberg.

Η επιχείρηση το πρωί της Τετάρτης αποτελεί μέρος των ερευνών για φοροδιαφυγή και υπεξαίρεση, που συνδέονται με την ουκρανική πετρελαιοπαραγωγό εταιρεία Ukrnafta και το διυλιστήριο Ukrtatnafta, σύμφωνα με αξιωματούχο που γνωρίζει τα της έρευνας και μίλησε υπό τον όρο ανωνυμίας.

Ο Κολομόισκι, ο οποίος αρνήθηκε οποιαδήποτε αδικοπραγία, δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό. Η κυβέρνηση Ζελένσκι τον περασμένο Νοέμβριο κατέσχεσε μερίδια στις εταιρείες που ανήκαν στον Κολομόισκι, χρησιμοποιώντας τις ενισχυμένες εξουσίες της εν καιρώ πολέμου για να προασπίσει την άμυνα της Ουκρανίας.

Πριν από την εισβολή της Ρωσίας, ο δισεκατομμυριούχος Κολομόισκι ήταν ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους της Ουκρανίας, με συμμετοχές σε εταιρείες ενέργειας, μέσα ενημέρωσης και άλλες επιχειρήσεις.

Η υπηρεσία ασφαλείας SBU και αξιωματικοί της Οικονομικής Ασφάλειας διεξήγαγαν έρευνα στο σπίτι του Κολομόισκι στην πόλη Ντνίπρο, ανέφερε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ukrainska Pravda, δημοσιεύοντας φωτογραφίες που δείχνουν τον επιχειρηματία να φοράει αθλητική φόρμα σε μια κατοικία με ξύλινη επένδυση.

Οι αρχές δέχονται αυξανόμενη πίεση -από την κοινωνία αλλά και από τους συμμάχους που υποστηρίζουν την πολεμική προσπάθεια της Ουκρανίας- να κάνουν περισσότερα για την αντιμετώπιση της διαφθοράς που μαστίζει τη χώρα για δεκαετίες. Οι αρχές ανακοίνωσαν σειρά ερευνών σε κρατικούς αξιωματούχους την Τετάρτη.

Ο Ζελένσκι την περασμένη εβδομάδα απέλυσε αρκετούς αξιωματούχους, στο πλαίσιο κυβερνητικής αναδιάρθρωσης, μετά την κατακραυγή για υπερτιμήσεις και διαφθορά στο Δημόσιο.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει θέσει την πάταξη της διαφθοράς στο επίκεντρο των προϋποθέσεων που θα ανοίξουν τον δρόμο για τις ενταξιακές φιλοδοξίες της Ουκρανίας. Ευρωπαίοι ηγέτες θα συναντηθούν με τον Ζελένσκι στο Κίεβο την Παρασκευή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v