Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πρώτη φορά σε τρία χρόνια έπεσαν τα έσοδα της Apple

Καθυστέρησαν οι παραδόσεις iPhone στη σημαντική περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, λόγω των διακοπών στην εφοδιαστική αλυσίδα της Κίνας. Μόνη μεγάλη τεχνολογική εταιρεία που δεν κάνει μαζικές απολύσεις.

Πρώτη φορά σε τρία χρόνια έπεσαν τα έσοδα της Apple

Για πρώτη φορά εδώ και τρεισήμισι χρόνια η Apple σημείωσε πτώση στα τριμηνιαία έσοδα της, μετά τις «σημαντικές» διακοπές της εφοδιαστικής αλυσίδας στην Κίνα που καθυστέρησαν τις παραδόσεις των iPhone κατά τη σημαντική περίοδο των χριστουγεννιάτικων και πρωτοχρονιάτικων διακοπών.

Οπως μεταδίδουν οι Financial Times, oι χειρότερες από τις αναμενόμενες επιδόσεις υπογράμμισαν την εξάρτηση της Apple από την Κίνα για την κατασκευή και προέκυψαν μετά από ένα ξέσπασμα της Covid-19 σε σημαντική δομή συναρμολόγησης που διαχειρίζεται η συνεργαζόμενη εταιρεία Foxconn στη Zhengzhou.

Ο Τιμ Κουκ, διευθύνων σύμβουλος, έστειλε σήμα ότι τα έσοδα κατά τους πρώτους τρεις μήνες της φετινής χρονιάς δεν θα ήταν και αυτά σε ευθυγράμμιση με τα αντίστοιχα περσινά, παρόλο που οι πωλήσεις iPhone αναμένεται να «επιταχυνθούν» -  πράγμα που σημαίνει ότι οι πωλήσεις άλλων προϊόντων της Apple θα πληγούν σοβαρά από τη χαμηλότερη ζήτηση.

Η Apple είχε συνολικά έσοδα 117,2 δισ. δολαρίων στην τελευταία τριμηνιαία μέτρηση, καταγράφοντας πτώση 5,5% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2021 - ήταν χαμηλότερα από τις προβλέψεις των αναλυτών για 121,1 δισ. δολάρια. Τα καθαρά κέρδη ύψους 30 δισ. κινήθηκαν καθοδικά 13,4% από το προηγούμενο τρίμηνο και ήταν επίσης ελαφρώς χαμηλότερα από τις προσδοκίες.

Η μετοχή της Apple υποχωρεί 3% στις μετασυνεδριακές συναλλαγές.

Παρά τα χαμηλά κέρδη και τις προοπτικές, η Apple δεν ανακοίνωσε περικοπές θέσεων εργασίας ή πρόγραμμα μείωσης δαπανών - η μοναδική μεγάλη εταιρεία τεχνολογίας που αποφεύγει τις μαζικές απολύσεις σε μια εποχή που άλλες κάνουν μεγάλες μειώσεις προσωπικού.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v