Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Γερμανία στέλνει 88 Leopard 1 και συστήματα Gepard στην Ουκρανία

Επιπλέον άρματα μάχης, παλαιότερης όμως τεχνολογίας, αποφάσισε να διαθέσει το Βερολίνο. Συζητά και την αποστολή πρόσθετων αντιαεροπορικών.

Η Γερμανία στέλνει 88 Leopard 1 και συστήματα Gepard στην Ουκρανία

Η γερμανική κυβέρνηση ενέκρινε την παράδοση από ιδιωτική εταιρεία παλαιών αρμάτων μάχης Leopard 1 στο Κίεβο, δήλωσε κυβερνητικός εκπρόσωπος την Παρασκευή.

«Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι έχει εκδοθεί άδεια εξαγωγής» για τα άρματα μάχης Leopard 1, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Steffen Hebestreit σε συνέντευξη Τύπου, χωρίς να επιβεβαιώσει συγκεκριμένους αριθμούς.

Νωρίτερα την Παρασκευή, η Süddeutsche Zeitung ανέφερε ότι το Βερολίνο ενέκρινε τα σχέδια της γερμανικής Rheinmetall να πουλήσει 88 από τα παλαιότερα Leopard στο Κίεβο, μόλις επισκευαστούν, για συνολικό κόστος άνω των 100 εκατομμυρίων ευρώ.

Η κίνηση σηματοδοτεί μια ακόμα ανατροπή της πολιτικής του Βερολίνου για τα τανκς για την Ουκρανία, επισημαίνει το Politico. Πριν από εννέα ημέρες η καγκελαρία ανακοίνωσε ότι θα στείλει 14 τανκς Leopard 2 στο Κίεβο ως μέρος ενός ευρωπαϊκού συνασπισμού.

Η αποστολή παλαιότερων αρμάτων, όμως, μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα εφοδιασμού επειδή τα Leopard 1 δεν παράγονται πλέον και τα βλήματα που χρησιμοποιούν έχουν διαφορετικό διαμέτρημα από τα νεότερα Leopard 2, εξηγεί η γερμανική εφημερίδα.

Η γερμανική κυβέρνηση εξετάζει επίσης το ενδεχόμενο να αγοράσει πίσω 15 αντιαεροπορικά Gepard που είχε πουλήσει στο Κατάρ — αλλά μπορεί επίσης να αντιμετωπίσει κάποια προβλήματα, καθώς τα πυρομαχικά τους κατασκευάζονται στην Ελβετία, η οποία μέχρι στιγμής αρνείται να εγκρίνει την επανεξαγωγή στην Ουκρανία με το αιτιολογικό ότι θα παραβίαζε την ουδετερότητά της. Ωστόσο, ορισμένοι Ελβετοί νομοθέτες πιέζουν ώστε η χώρα να επανεξετάσει τη θέση της.

Μετά από εβδομάδες έντονης πίεσης από τους εταίρους της, η Γερμανία ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι θα εγκρίνει την παράδοση περίπου 80 αρμάτων μάχης Leopard 2 στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων περίπου 14 δικών της. Είναι μια προσπάθεια ενός συνασπισμού ευρωπαϊκών χωρών. Δεδομένου ότι τα τανκς είναι γερμανικής κατασκευής, άλλες χώρες ή ιδιωτικές εταιρείες που ήταν πρόθυμες να τα στείλουν στην Ουκρανία χρειάζονταν την έγκριση της γερμανικής κυβέρνησης.

Το Κίεβο πιέζει τους συμμάχους του να στείλουν τανκς εδώ και μήνες, λέγοντας ότι χρειάζεται εκατοντάδες για να αντιμετωπίσει μια πιθανή ρωσική αντεπίθεση την άνοιξη. Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει επίσης δεσμευτεί να στείλει στο Κίεβο μερικά από τα δικά του άρματα μάχης Challenger 2, ενώ οι ΗΠΑ έχουν πει ότι θα στείλουν 31 άρματα μάχης M1 Abrams.

Γερμανία και Σουηδία σε συνομιλίες για αντιπυραυλικά συστήματα στην Ουκρανία

Η Γερμανία και η Σουηδία βρίσκονται σε συνομιλίες για ένα νέο πακέτο όπλων που θα προβλέπει ότι η Στοκχόλμη θα παρέχει πυραύλους αεράμυνας και εκτοξευτές για τα γερμανικά συστήματα IRIS-T στην Ουκρανία, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, η Γερμανία ζήτησε από τη Σουηδία να παράσχει εκτοξευτές για ένα συμβατό αντιπυραυλικό σύστημα IRIS-T, είπαν οι πηγές που ζήτησαν να μην κατονομαστούν καθώς οι συζητήσεις είναι εμπιστευτικές. Οι συζητήσεις θα καταστήσουν επίσης διαθέσιμα περισσότερα πυρομαχικά που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τα γερμανικά συστήματα IRIS-T που αποστέλλονται στο Κίεβο, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα.

Η Γερμανία παραμένει στο σχέδιό της να στείλει τρία επιπλέον συστήματα IRIS-T φέτος, μετά την άφιξη του πρώτου τον Οκτώβριο, ανέφεραν οι πηγές.

 Οι εκπρόσωποι του υπουργείου Άμυνας της Σουηδίας και της Γερμανίας δεν ήταν άμεσα διαθέσιμοι για σχόλιο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v